Öppet idag 11—17 Tensta konsthall
Vi använder cookies för funktions- och översättningsändamål.
Läs mer

Utställningar

Föreställ dig ett efter

Pågår till 21.4 2025
Hösten 2024 bjuder Tensta konsthall in en grupp konstnärer till ett försök att föreställa sig ett rum för reflektion över olika vägar framåt i en tid av eskalerande konflikter i världen, situationer som ständigt lämnar nya ruiner och folkfördrivningar efter sig.

Utställningen närmar sig frågan om vad som kan rymmas i ett “efter”. De hybridkulturer som obevekligen uppstår i kampen om en ny tillvaro sätter ofta igång omstöpningsprocesser som både kan vara både smärtsamma och självklara. De krafter som sätts i rörelse och tvingar människor att föreställa sig ett nytt öde, en ny horisont och framtid, kan befrukta invanda tankemönster och värderingar med erfarenheter, en rik flora av erövrade kunskaper och överlevnadsstrategier. Hur kan den energi eller den kraft som uppstår i ett vägskäl eller i en situation som vid första anblicken ser ut att kollapsa, omvandlas till incitament till förändring, antyda en riktning?

Pågår till 21.4 2025 →
Ett politiskt klassrum av Apolonija Šušteršič
Ett politiskt klassrum av Apolonija Šušteršič
Ett politiskt klassrum

Pågår till 31.12 2024
Det politiska klassrummet på Tensta konsthall tar plats i ett utrymme som redan används för workshops, en plats där Kvinnocafét och Språkcafét (en del av Silent University av Ahmet Ögut) regelbundet träffas. Därför var det viktigt att människor som använder utrymmet skulle involveras — och tycka till om rummet de redan använde.

Pågår till 31.12 2024 →
Tidigare
The Vaginal Davis Universitet for the Damaged and Gifted

7—7.9 2024

Aktiviteter

På gång
Datum: Torsdag 28 november
Tid: 18.00–20.00

I samband med utställningen Föreställ dig ett efter på Tensta konsthall arrangeras en föreläsning med den syriska arkitekten Marwa al-Sabouni baserad i Homs. I sina böcker The Battle for Home, Memoir of a Syrian Architect (2015) samt Building for Hope: Towards an Architecture of Belonging (2021) diskuterar hon arkitekturens roll i ett samhälle i kris och hur ett återuppbyggande kan ske i kölvattnet efter långa perioder av krig och ekonomisk depression.

Föreställ dig ett efter på Tensta konsthall omfattar verk av ett tiotal konstnärer och arkitekter som på olika sätt reflekterar över möjliga rum och vägar framåt i en tid av eskalerande konflikter som ständigt lämnar nya ruiner och folkfördrivningar efter sig. Marwa al-Sabouni kommer att medverka via länk och efter föreläsningen bjuds det in till ett samtal modererat av Mariam Elnozahy, konstnärlig ledare på Konsthall C.

Föreläsningen sker på engelska.

Ett samarbete mellan Stockholms Arkitektförening, ArkDes, Arkitekter utan gränser och Tensta konsthall.

Mer om aktiviteten
Alltid
Studio Funk—Samtidskonst för alla
Allmänna arvsfonden 2-årigt projekt
Tidsperiod: september 2024—september 2026
Var? På Tensta konsthall och online

Vad är Studio Funk?
Studio Funk vill skapa konstverksamhet för unga med olika funktionsvariationer i Järva-området. Vi kommer att ha en fysisk studio och en digital studio där du kan delta i konst och kultur.

Vem?
Projektet riktar sig till unga som är intresserade av:
● Konst
● Samhällsfrågor
● Kreativa aktiviteter

Hur arbetar vi?
● En samordnare från målgruppen leder arbetet.
● Vi samarbetar med organisationer som jobbar med konst och kultur.

Vad gör deltagarna?
● Planerar, deltar i och producerar program, workshops, ateljébesök och audioguider för Studio Funk.
● Hjälper till att förbättra tillgängligheten både på plats och online.

Håll dig uppdaterad!
Håll utkik efter program och aktiviteter på vår webbplats och Instagram.

Kontakta oss
För frågor om Studio Funk, skriv till:
anna-stina@tenstakonsthall.se

Mer om aktiviteten
Är du lärare? Välkommen med din klass på visning av våra aktuella utställningar. Vi anpassar nivå och kan även erbjuda workshops. Varje skollov arrangerar konsthallen gratis kreativa kurser för barn och unga i samarbete med olika konstskolor, författare och konstnärer m fl. Gratis för skolor i Järvaområdet, konstskolor och SFI. Övriga skolor betalar en mindre avgift.

Hösten 2024/Våren 2025 – Föreställ dig ett efter
I början av november 2024 öppnar grupputställningen Föreställ dig ett efter, som handlar om förflyttning, förändring och tillfälliga hem och om den kraft som kan uppstå i ett vägskäl. Utställningen innehåller video, måleri, fotografi, installation, arkitektur och ljud. Vissa konstverk har gjorts direkt på plats på konsthallen. Konstnärerna har sin bas i en rad olika länder, exempelvis Brasilien, USA, Tyskland, Uruguay, Frankrike, Libanon och Sverige.

Guidad visning (30 min) Under de guidade visningarna ger vi en allmän introduktion till konsthallen och/eller en visning av vår aktuella utställning.

Workshop och skapande aktivitet (60—90 min)

För alla åldrar

Ljudkroki och mönster
Vi lyssnar till musiken och olika ljud i utställningen och tecknar av dem. Föreställer oss hur instrument skulpterade av glas låter och hur melodier ser ut om en skulle rita dem. Teckningarna blir sedan till mönster som blir en väggmålning.

Boken som rum: Artist book och leporello
Vi inspireras av utställningen och tittar närmare på hur man kan arbeta med boken som konst, skapa berättelser utan text, och vika leporellos (pappersvik/foldrar) på tema förflyttning och förändring.

För högstadiet och gymnasiet

Text och instruktioner i konsten – tips, tricks och quick fix?
Vilket recept är bäst för att skapa ett intressant konstverk? Vi dyker ner i den idébaserade konsten genom utställningen och arbetar utifrån instruktioner och recept. Text tolkas och omformas till bild eller form. 

Kostnad
Guidad visning av aktuell utställning, max 30 pers (40 min): 700 kr
Visning och skapande: max 20 pers (60—90 min): 900 kr
Visningar och skapande erbjuds inom ramen för konsthallens öppettider, tisdag—fredag kl. 11.00—17.00.

För frågor om pedagogik och skolprogram: anna-stina@tenstakonsthall.se
Boka guidad visning: info@tenstakonstall.se

Mer om aktiviteten
Varje tisdag och torsdag möts kvinnor från Järvaområdet på Tensta konsthall för att arbeta med olika typer av hantverk och slöjd. Genom det gemensamma handarbetet möjliggörs ett tryggt rum där samtalet och utbytet av erfarenheter står i centrum. Det hantverkskunnande som kvinnorna i gruppen redan besitter plockas upp och lärarrollen alternerar. På så sätt delas kunskap kring tekniker som broderi, smycketillverkning, stickning och virkning. På plats träffar kvinnorna konstnärer på besök och en gång i månaden görs utflykter till olika hantverkssäten, museer och organisationer i Stockholm. Muna Alyaqoobi och Asha Mohamed leder Kvinnocaféet.
Mer om aktiviteten
Språkcaféet öppet för dem som vill lära sig grunderna i svenska och arabiska språket men också träffa nya vänner och dela erfarenheter och tankar. Särskilt välkomna är deltagare som står utanför det svenska utbildningssystemet i väntan på asyl. Under träffarna övar vi oss i grammatik, umgås, läser enkla böcker och gör konversationsövningar. Vi söker alltid nya, svensktalande volontärer.

Är du intresserad av att vara med?
Hör av dig till Fahyma Alnablsi: fahyma@tenstakonsthall.se

På sommarhalvåret flyttar Språkcaféet ut till vår kolonilott, vårt utomhusklassrum. Språkcaféet görs som en del av The Silent University, en autonom kunskapsplattform för asylsökande, flyktingar och papperslösa initierat av konstnären Ahmet Ögüt (www.thesilentuniversity.org)

Mer om aktiviteten
FEINART – The Future of European Independent Art Spaces in a Period of Socially Engaged Art.
Det EU-finansierade projektet FEINART 2020–2024 består av ett omfattande samarbete mellan forskningscentra inom politisk filosofi, konstteori och kulturförvaltning samt den oberoende europeiska konstsektorn. Projektet är den första tvärvetenskapliga och holistiska undersökningen av den socialt engagerade konsten i Europa och dess demokratiska roll och funktion. 11 forskare förses med relevanta akademiska och icke-akademiska färdigheter för att engagera sig i utmaningarna i detta nya konstnärliga och kulturella landskap. Universiteten som ansvarar för det akademiska avhandlingsarbetet är Wolverhampton University (UK), Zeppelin University (DE), Edinburgh University (UK) och Iceland Universily(IS). FEINART – The Future of Independant Art Spaces in a Period of Socially Engaged Art är en del av European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme, the MarieSkłodowska-Curie grant. Förutom Tensta konsthall deltar följande institutioner: BAK (NL); State of Concept (GR); Vessel (IT); Tranzit.ro (RO) samt Biennale Warsaw (PL).

Mer om aktiviteten

Arkiv

Vad
När
Sök med nyckelord