Öppet idag 12—17 Tensta konsthall
Vi använder cookies för funktions- och översättningsändamål.
Läs mer

Utställningar

Föreställ dig ett efter

Pågår till 21.4 2025
Hösten 2024 bjuder Tensta konsthall in en grupp konstnärer till ett försök att föreställa sig ett rum för reflektion över olika vägar framåt i en tid av eskalerande konflikter i världen, situationer som ständigt lämnar nya ruiner och folkfördrivningar efter sig.

Utställningen närmar sig frågan om vad som kan rymmas i ett “efter”. De hybridkulturer som obevekligen uppstår i kampen om en ny tillvaro sätter ofta igång omstöpningsprocesser som både kan vara både smärtsamma och självklara. De krafter som sätts i rörelse och tvingar människor att föreställa sig ett nytt öde, en ny horisont och framtid, kan befrukta invanda tankemönster och värderingar med erfarenheter, en rik flora av erövrade kunskaper och överlevnadsstrategier. Hur kan den energi eller den kraft som uppstår i ett vägskäl eller i en situation som vid första anblicken ser ut att kollapsa, omvandlas till incitament till förändring, antyda en riktning?

Pågår till 21.4 2025 →
Ett politiskt klassrum av Apolonija Šušteršič
Ett politiskt klassrum av Apolonija Šušteršič
Ett politiskt klassrum

Pågår till 31.12 2024
Det politiska klassrummet på Tensta konsthall tar plats i ett utrymme som redan används för workshops, en plats där Kvinnocafét och Språkcafét (en del av Silent University av Ahmet Ögut) regelbundet träffas. Därför var det viktigt att människor som använder utrymmet skulle involveras — och tycka till om rummet de redan använde.

Pågår till 31.12 2024 →
Tidigare
The Vaginal Davis Universitet for the Damaged and Gifted

7—7.9 2024

Aktiviteter

På gång
Sportlovskurs i poesi och kreativt skrivande med poeten Mona Monasar

Utforska språkets möjligheter!

Mona Monasar är poet och skribent, född 1998 och uppvuxen i Tensta och numera bosatt i Malmö. Hennes poesi drivs av att skapa ett språk och en textvärld byggd på frihet och lekfullhet och där det vardagliga står i centrum men där det finns plats för magi och livslust. Hennes första diktsamling Modersmål kom ut 2019.

För vem? Unga 15–25 år.

Datum: onsdag–fredag, 26–28 februari 2025 kl. 13:00–16:00
Plats: Tensta konsthall
Gratis – vi bjuder på fika!

För mer info eller anmälan: Anna-Stina Ulfström. Mer info inom kort.  

Mer om aktiviteten
Välkommen på workshop i teckning!

Datum: onsdag 5 februari kl 13:00–16:00
Plats: Tensta konsthall
Ålder: 15–25 år
Drop-in, gratis, fika och material ingår.


Tillsammans med konstnären Sara Bayrami lär vi oss om färg och text. Inga förkunskaper krävs. Workshopen är för dig som är mellan 15 och 25 år och som har en funktionsnedsättning eller funktionsvariation.

Sara Bayrami är konstnär, illustratör och serietecknare som arbetar med färg och form och skapar bilder av natur, musik, politik och vardag.

Anmäl dig till Anna-Stina Ulfström, curator.

Workshopen är en del av projektet Studio Funk – samtidskonst för alla.
Projektet får stöd från Allmänna Arvsfonden.

Tillgänglighet:
För den som kommer hit med tunnelbana finns en hiss från markplan ner till planen framför konsthallen. Det finns även en gångväg utan trappor uppifrån Tensta Centrum. Vid konsthallens entré finns en permanent ramp avsedd för rullstol, rullator och barnvagn. Tensta konsthalls alla utrymmen inklusive toaletter är tillgängliga för personer med funktionsvariationer.

Mer om aktiviteten
Torsdag 6 februari kl 18:00–20:00
Plats: Klassrummet, Tensta konsthall
Eventet är gratis men kräver osa. Vänligen anmäl dig till paulina@tenstakonsthall.se senast den 3 februari.


Med Soul Service bjuder Tensta konsthall in till en kväll med musik, mat och samtal. Det övergripande temat är delad kunskap om överlevnad och om vikten av att bygga strukturer för vård och helande. Hur kan vi störa de koloniala processerna och stärka det känslomässiga och kulturella stöd som krävs för att tänka sig en annan världsordning?

Serien Soul Service är en del av utställningen Föreställ dig ett efter och kommer att äga rum under våren 2025. Programmet är sammanställt av Marie-Louise Richards som en del av kursen Reconstructions vid Kungl. Konsthögskolan i Stockholm i samarbete med Tensta konsthall och med IASPIS. På engelska.

Program
18:00
Dörrarna öppnas, mat och dryck finns framdukat.
Marie-Louise Richards och Paulina Sokolow ger en kort introduktion till kvällen.

18:30
I sin föreläsning belyser den São Paulo-baserade arkitekten och samhällsplaneraren Gabriela de Matos hur jord (terra) verkar som ett centralt motiv i afro-brasilianska kosmologier, och hur detta representerar en utraderad kunskap med rötter i landets ursprungsbefolkning som utgör en majoritet i Brasilien.

19:00
Konstnären Carla Zaccagnini presenterar verket The Present, Tomorrow som utforskar förhållandet mellan det moderna Brasilien och dess koloniala förflutna, med utgångspunkt från en kyrkklocka från ett av de första kapellen i Vila Rica som ringde vid invigningen av den modernistiska staden Brasília. Aktivering av ljudverket De sino a sina (från klocka till öde), 2018.

19:30
Konstnären Eric Magassa bjuder in till en “listening session” med musik som reflekterar kring rumsliga förutsättningar, geografiska kartläggningar, arv och minne. I utställningen visas ett urval av hans fotografier The Lost Series, 2017–2019.

Om de medverkande
Gabriela de Matos forskning undersöker genealogin bakom afrobrasiliansk arkitektur och hon utvecklar ett analytiskt ramverk för förståelsen av samtida afrobrasiliansk arkitektur. Genom åren har hon föreläst i ämnet i USA, England, Schweiz, Nederländerna, Spanien, Portugal, Uruguay, Colombia och Argentina. De Matos grundade 2018 The Black Women Architects Project. 2023 var hon medcurator för den brasilianska paviljongen på Venedigbiennalen, och fick då ta emot priset Golden Lion för årets bästa paviljong. För närvarande är hon residenskonstnär vid Cité Internationale des Arts i Paris.

Marie-Louise Richards är arkitekt, föreläsare och forskare. Hon är grundare och ledare för de experimentella kurserna Reconstructions och Sylvia Wynter Study Group vid Institutionen för forskning och vidareutbildning inom arkitektur och konst vid Kungl. Konsthögskolan i Stockholm. Hennes arbete utforskar "svarta feministiska rumsliga framtider" genom arkitektonisk och konstnärlig forskning, kuratorisk praktik och skrivande. Tillsammans med Cathryn Klasto är hon medredaktör för specialnumret “Citations” i PARSE Journal (09/2023).

Eric Magassa bor och arbetar i Göteborg. Hans konst kretsar kring återerövrandet av förlorade platser. Magassa tematiserar ofta urbana platser som präglas av folkliga tillägg, såsom affischering, graffiti och tillfälliga byggnationer, och musik är ofta en central del. Magassa utbildade sig på Central Saint Martins i London och vid The Art Students League i New York. 2022 mottog han Stiftelsen Stena Olssons kulturstipendium. Han har på senare år ställt ut på bl a Malmö Konsthall, Göteborgs Konstmuseum och Marres House for Contemporary Culture i Maastricht. Magassa har också deltagit i grupputställningar på bland annat Moderna Museet i Stockholm, Göteborgs Internationella Konstbiennal (GIBCA) och Valongo Festival Santos, Brasilien, Göteborgs konsthall, Tensta konsthall, Österängens konsthall och Skåne Konstförening.

Carla Zaccagnini är född i Buenos Aires, Argentina. Hon utbildade sig till konstnär i São Paulo, Brasilien och bor för närvarande i Malmö. Sedan 2017 är hon professor i konceptuella och kontextuella praktiker på Konstakademien i Köpenhamn, och 2021 var hon gästcurator för 34:e São Paulo-biennalen i Brasilien. Zaccagnini har ställt ut på institutioner som Reina Sofía i Madrid, Guggenheim i New York, LACMA i Los Angeles, Malmö Konsthall och har haft separatutställningar på Museo Experimental el Eco i Mexico City, MASP i São Paulo och Van Abbemuseum i Eindhoven. Hennes verk finns bl a representerade på MUSAC, Tate Modern, Moderna Museet och Guggenheim.

Soul Service är en serie sammankomster som belyser olika sätt att hantera, känna och föreställa sig möjliga framtider bland annat utifrån svart feministisk metod. Soul Service äger rum i form av tre sammankomster med inbjudna gäster under våren 2025 och cureras av Marie-Louise Richards i samarbete med Tensta konsthall.

Soul Service arrangeras i samarbete med kursen Reconstructions vid Kungl. Konsthögskolan i Stockholm. Sammankomsterna omfattar såväl föreläsningar som samtal, musik och gemensamma måltider. Soul Service är en del av programmet för utställningen Föreställ dig ett efter på Tensta konsthall, curerad av Paulina Sokolow och Cecilia Widenheim. Utställningen kretsar kring hur platser skapas, destrueras och återuppstår och vad som händer med oss när vi tvingas lämna en plats och skapa nya rum. I utställningen visas verk av Carlos Capelán, Goldin+Senneby, Eric Magassa, Jumana Manna, Susanna Marcus Jablonski, Walid Raad, Carla Zaccagnini samt Andjeas Ejiksson och Joanna Zawieja.

Mer om aktiviteten
Titta på konst - skapa konst med Studio Funk!

Kom och se utställningen Föreställ dig ett efter. Skulptur i glas, vacker musik från Mellanöstern, kyrkklockor från Brasilien och en böcker som blir en stad.

Vi pratar och får idéer av konstverken.
Sedan får du skapa din egen konst och prova på att måla med svart tusch som konstnären Carlos Capelán.

Gabriella från Studio Funkfinns på plats för att hjälpa till.

Det här är för dig som är mellan 15 och 25 år.

Du har en funktionsnedsättning eller funktionsvariation.

När? Onsdag 5 mars

Tid: Klockan ett till fyra (13:00-16:00)

Plats:
Tensta konsthall, Taxingegränd 10, Tensta

Lokalen är anpassad om man har rullstol
Kostnad: Gratis - vi bjuder på fika!

Anmäl dig till Anna-Stina Ulfström.

Workshopen är en del av projektet Studio Funk - samtidskonst för alla.

Projektet får stöd från Allmänna Arvsfonden.

Mer om aktiviteten
Alltid
Studio Funk vill skapa konstverksamhet för unga med olika funktionsvariationer i Järva-området. Vi kommer att ha en fysisk studio och en digital studio där du kan delta i konst och kultur.

Vem?
Projektet riktar sig till unga som är intresserade av:
Konst
Samhällsfrågor
Kreativa aktiviteter

Hur arbetar vi?
En samordnare från målgruppen leder arbetet.
Vi samarbetar med organisationer som jobbar med konst och kultur.

Vad gör deltagarna?
Planerar, deltar i och producerar program, workshops, ateljébesök och audioguider för Studio Funk.
Hjälper till att förbättra tillgängligheten både på plats och online.

Kontakta oss
För frågor om Studio Funk, skriv till:
Anna Stina Ulfström, intendet eller Gabriella Skarin, samordnare.

Allmänna arvsfonden tvåårigt projekt
Tidsperiod: september 2024–september 2026

Mer om aktiviteten
Är du lärare? Välkommen med din klass på visning av våra aktuella utställningar. Vi anpassar nivå och kan även erbjuda workshops. Varje skollov arrangerar konsthallen gratis kreativa kurser för barn och unga i samarbete med olika konstskolor, författare och konstnärer m fl. Gratis för skolor i Järvaområdet, konstskolor och SFI. Övriga skolor betalar en mindre avgift.

Hösten 2024/Våren 2025 – Föreställ dig ett efter
I början av november 2024 öppnar grupputställningen Föreställ dig ett efter, som handlar om förflyttning, förändring och tillfälliga hem och om den kraft som kan uppstå i ett vägskäl. Utställningen innehåller video, måleri, fotografi, installation, arkitektur och ljud. Vissa konstverk har gjorts direkt på plats på konsthallen. Konstnärerna har sin bas i en rad olika länder, exempelvis Brasilien, USA, Tyskland, Uruguay, Frankrike, Libanon och Sverige.

Guidad visning (30 min) Under de guidade visningarna ger vi en allmän introduktion till konsthallen och/eller en visning av vår aktuella utställning.

Workshop och skapande aktivitet (60—90 min)

För alla åldrar

Ljudkroki och mönster
Vi lyssnar till musiken och olika ljud i utställningen och tecknar av dem. Föreställer oss hur instrument skulpterade av glas låter och hur melodier ser ut om en skulle rita dem. Teckningarna blir sedan till mönster som blir en väggmålning.

Boken som rum: Artist book och leporello
Vi inspireras av utställningen och tittar närmare på hur man kan arbeta med boken som konst, skapa berättelser utan text, och vika leporellos (pappersvik/foldrar) på tema förflyttning och förändring.

För högstadiet och gymnasiet

Text och instruktioner i konsten – tips, tricks och quick fix?
Vilket recept är bäst för att skapa ett intressant konstverk? Vi dyker ner i den idébaserade konsten genom utställningen och arbetar utifrån instruktioner och recept. Text tolkas och omformas till bild eller form. 

Kostnad
Guidad visning av aktuell utställning, max 30 pers (40 min): 700 kr
Visning och skapande: max 20 pers (60—90 min): 900 kr
Visningar och skapande erbjuds inom ramen för konsthallens öppettider, tisdag—fredag kl. 11.00—17.00.

För frågor om pedagogik och skolprogram: anna-stina@tenstakonsthall.se
Boka guidad visning: info@tenstakonstall.se

Mer om aktiviteten
Varje tisdag och torsdag möts kvinnor från Järvaområdet på Tensta konsthall för att arbeta med olika typer av hantverk och slöjd. Genom det gemensamma handarbetet möjliggörs ett tryggt rum där samtalet och utbytet av erfarenheter står i centrum. Det hantverkskunnande som kvinnorna i gruppen redan besitter plockas upp och lärarrollen alternerar. På så sätt delas kunskap kring tekniker som broderi, smycketillverkning, stickning och virkning. På plats träffar kvinnorna konstnärer på besök och en gång i månaden görs utflykter till olika hantverkssäten, museer och organisationer i Stockholm. Muna Alyaqoobi och Asha Mohamed leder Kvinnocaféet.
Mer om aktiviteten
Språkcaféet öppet för dem som vill lära sig grunderna i svenska och arabiska språket men också träffa nya vänner och dela erfarenheter och tankar. Särskilt välkomna är deltagare som står utanför det svenska utbildningssystemet i väntan på asyl. Under träffarna övar vi oss i grammatik, umgås, läser enkla böcker och gör konversationsövningar. Vi söker alltid nya, svensktalande volontärer.

Är du intresserad av att vara med?
Hör av dig till Fahyma Alnablsi: fahyma@tenstakonsthall.se

På sommarhalvåret flyttar Språkcaféet ut till vår kolonilott, vårt utomhusklassrum. Språkcaféet görs som en del av The Silent University, en autonom kunskapsplattform för asylsökande, flyktingar och papperslösa initierat av konstnären Ahmet Ögüt (www.thesilentuniversity.org)

Mer om aktiviteten
FEINART – The Future of European Independent Art Spaces in a Period of Socially Engaged Art.
Det EU-finansierade projektet FEINART 2020–2024 består av ett omfattande samarbete mellan forskningscentra inom politisk filosofi, konstteori och kulturförvaltning samt den oberoende europeiska konstsektorn. Projektet är den första tvärvetenskapliga och holistiska undersökningen av den socialt engagerade konsten i Europa och dess demokratiska roll och funktion. 11 forskare förses med relevanta akademiska och icke-akademiska färdigheter för att engagera sig i utmaningarna i detta nya konstnärliga och kulturella landskap. Universiteten som ansvarar för det akademiska avhandlingsarbetet är Wolverhampton University (UK), Zeppelin University (DE), Edinburgh University (UK) och Iceland Universily(IS). FEINART – The Future of Independant Art Spaces in a Period of Socially Engaged Art är en del av European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme, the MarieSkłodowska-Curie grant. Förutom Tensta konsthall deltar följande institutioner: BAK (NL); State of Concept (GR); Vessel (IT); Tranzit.ro (RO) samt Biennale Warsaw (PL).

Mer om aktiviteten
Tenstas magiska maskhål är ett digitalt konstverk i augmented reality (AR) av Bella Rune.
Verken syns i asfalten utanför konsthallen på Taxingeplan.

Om du laddar ner gratisappen Tensta’s Magic Wormholes och riktar mobilskärmen mot de sprayade mönstren, öppnar sig en virtuell värld fylld med minnen och berättelser från hela världen. Mönstren, som föreslagits av tenstabor i samarbete med Tensta konsthalls Kvinnocafé, speglar allt från tulpanens europeiska historia med turkiska rötter till mönster inspirerade av Lalibelas underjordiska kyrka i Etiopien. Bella Rune (född 1971) bor och verkar i Stockholm. Hon är utbildad vid Chelsea College of Arts i London och Beckmans Designhögskola i Stockholm. Rune arbetar främst med skulptur, där hon experimenterar med olika material och tekniker samt inkluderar performativa inslag.
Appen är utformad tillsammans med Red Banners.

Mer om aktiviteten

Arkiv

Vad
När
Sök med nyckelord