Öppet idag 11—17 Tensta konsthall
Vi använder cookies för funktions- och översättningsändamål.
Läs mer

Utställningar

Matrix co-founding member Anne Thorne carries a pram up the steps of a subway in Aldgate, East London from ‘Urban Obstacle Courses’ in Making Space: Women and the Man-Made Environment (Pluto Press, 1984). Photo: Liz Millen.
Chronos: hälsa, tillgänglighet och närhet

Pågår till 1.9 2024
Vilka kroppsnormer har format det samhälle vi lever i? Och vad kan vi lära oss av funktionsrättskampen som kräver tillgång till staden och den byggda miljön?

Utställningen tar sin utgångspunkt i Matrix Feminist Design Co-operative—en brittisk grupp arkitekter—som genom sin arkitektoniska praktik på 1980- och 90-talen försökte avslöja de antaganden som byggs in i de miljöer vi lever i.

Pågår till 1.9 2024 →
Ett politiskt klassrum av Apolonija Šušteršič
Ett politiskt klassrum av Apolonija Šušteršič
Ett politiskt klassrum

Pågår till 31.12 2024
Det politiska klassrummet på Tensta konsthall tar plats i ett utrymme som redan används för workshops, en plats där Kvinnocafét och Språkcafét (en del av Silent University av Ahmet Ögut) regelbundet träffas. Därför var det viktigt att människor som använder utrymmet skulle involveras — och tycka till om rummet de redan använde.

Pågår till 31.12 2024 →
Tidigare
Mining Life

6.10 2023—18.2 2024

Aktiviteter

På gång
Välkomna till Tensta konsthall varje fredag i sommar!

Mellan den 28 juni och 9 augusti kan alla från 6 år komma till konsthallen och prova på måleri, collage och skulptur. Varje fredag testar vi på något nytt med konstpedagogen Marita Al-Ghorabi som leder workshop i olika tekniker. Välkomna att hänga med oss på vår trivsamma veranda och skapa tillsammans!

Det är gratis att delta och drop-in, det är alltså bara att komma förbi konsthallen!

Ålder: Från 6 år och uppåt
Tid: Varje fredag mellan kl. 13.00—16.00

PROGRAM FÖR KONSTFREDAGAR

28 juni — Skuggteckning
Vi undersöker ljus och skuggspel utomhus och målar med flytande tusch.

5 juli — Stadsmodeller
Vi bygger städer och hus av blandat material som vi hittar i konsthallen.

12 juli — Akvarellmåleri i staden
Vilken färg har parkeringshuset, tunnelbanan eller torget? Vi gör fältstudier och målar av saker utanför konsthallen lär oss om akvarellmåleri.

19 juli — Växttryck
Vi gör grafiska tryck av och med växter och blommor från Tensta konsthalls kolonilott och med hjälp av vattensprutor och gelplattor.

26 juli — Lera
Kavla, tryck, rulla och måla fina lertavlor av ting som vi hittar i naturen och konsthallen.

2 augusti — Cyanotype
Vi laborerar med icke digitalt magiskt fotografi som framkallas av solen.

9 augusti — Konstfredagar Final
Maxat! Extra allt. Vi tar fram allt material från skåpet och testar olika metoder och uttryck och gör ett gemensamt Allkonstverk och avslutar Konstfredagarna med en liten utställning!

- - -

Föranmälan för fritids- och större grupper alghorabi.marita@gmail.com

Konstfredagar genomförs med stöd av Familjebostäder, Svenska Bostäder och Stockholmshem.

Mer om aktiviteten
Ännu en sommar med Konstverandan på Tensta konsthall!

En tradition som vi gör tillsammans med Hemslöjden i Stockholms Län. Konstverandan är en drop-in aktivitet och gratis att delta i. Konstverandan ersätter Kvinnocaféet under sommarveckorna och pågår tisdagar, onsdagar och torsdagar kl. 13.00—16.00 hela sommaren från den 25 juni till 22 augusti.

Mer om aktiviteten
Textil workshop Konstverandan: Tyglappar, remake och textila lagningar med Sandra Lundberg!

Som del av Konstverandan, drop-in-aktivitet, som ersätter Tensta konsthalls Kvinnocafé under sommaren, bjuder vi in till en workshop under ledning av textilkonstnären Sandra Lundberg från kollektivet P.A.N.G.

Vi gör egna tygmärken för uttrycksfulla eller mer diskreta lagningar. Ta med ett plagg med hål i eller fläckar som du vill dölja. Vi syr för hand och med enkla stygn och några få utvalda broderistygn.

Workshopen är gratis och inga förkunskaper krävs!

Konstverandan pågår tisdagar, onsdagar och torsdagar kl.13.00—16.00 från den 25 juni till 22 augusti på Tensta konsthall.

Sandra Lundberg är utbildad i textilkonst på HDK Steneby och har en master från Konstfack. I sin praktik utforskar hon abstrakta, organiska kroppar i relation till naturen och arbetar ofta med skulpturala former och återbruk.

Om P.A.N.G: https://www.pangneedlework.se/

Mer om aktiviteten
Textil workshop Konstverandan: Broderade landskap med Karin Holmberg!

Som del av Konstverandan, drop-in-aktivitet som ersätter Tensta konsthalls Kvinnocafé under sommaren, bjuder vi in till en workshop under ledning av textilkonstnären Karin Holmberg från kollektivet P.A.N.G.

Vi skapar inre eller yttre landskap i textila material genom broderi, applikation och måleri. Under workshopen kommer vi att arbeta med fritt broderi i ett mindre format.

Workshopen är gratis och inga förkunskaper krävs, en viss broderivana är ett plus!

Material kommer att finnas på plats men ta gärna med broderinålar, sybåge, stuvbitar eller annat material som du vill ha med i ditt landskap. Konstverandan pågår tisdagar, onsdagar och torsdagar kl. 13.00—16.00 från den 25 juni till 22 augusti på Tensta konsthall.

Karin Holmberg är brodös och utbildad i konstsömnad vid Handarbetets Vänner där hon också undervisar, arbetar också som frilansande författare, illustratör och designer. I sitt eget skapande experimenterar hon med måleri, broderi och växtfärgning kopplat till kropp, psyke, minne, historia och vetenskap.

Om P.A.N.G: https://www.pangneedlework.se/

Mer om aktiviteten
Tensta konsthall erbjuder skolor visningar och skapande verksamhet. Gratis för skolor i Järvaområdet, konstskolor och SFI. Varje skollov arrangerar konsthallen kreativa kurser för unga i samarbete med olika konstskolor, författare och konstnärer m.fl.

Högskoleförberedande utbildningar och vuxenutbildningar, YH- och konst och kulturutbildningar är alltid välkomna att boka in visningar och workshops.

I mitten av mars öppnar utställningen Chronos, där ett tiotal konstnärer tar sig an frågor om hälsa, vem staden och den byggda miljön är till för. Med hjälp av rörlig bild, objekt, måleri, textil och text diskuteras funktionssätt, normer och tillgänglighet. Ta med din klass på en guidad visning eller boka in en workshop kopplat till Chronos. Vi arbetar praktiskt tillsammans med fotografi, grafiska tryck, ljud och teckning mm under ledning av konsthallens pedagog.

Detta erbjuder konsthallen:

Skolprogram för Chronos: hälsa, tillgänglighet och närhet
Går att boka från 14.3—1.9 2024

Guidad visning (30 min)
Under de guidade visningarna ger vi en allmän introduktion till konsthallen och/eller en visning av vår aktuella utställning. Det går även att boka en mer tematisk eller fördjupad visning.

Workshop och skapande aktivitet (60—90 min)


För förskola, låg- och mellanstadiet
Kropp Hand Hopp – vi inspireras av utställningen Chronos och undersöker hur man kan röra sig i utställningen och skapar en fysisk icke-digital följetong av rörelse, text, foto och teckning.

För mellan- högstadiet och gymnasiet
Posters och Monoprint – med inspiration från utställningen Chronos och Tensta som plats skapar vi egna posters och grafiska tryck med viktiga eller oviktiga budskap och symboler. Vi laborerar med grafiska tryck av och i staden.

För högstadiet och gymnasiet
Urbana ljud, hinder och fotografi – med inspiration från vårens utställning Chronos och Tensta som plats får deltagarna översätta ljud till måleri och arbeta med fotografi.

Kostnad
Guidad visning av aktuell utställning, max 30 pers (40 min) – 700 kr
Visning och workshop, max 20 pers (60—90 min) – 900 kr

Visningar erbjuds inom ramen för konsthallens öppettider, tisdag—fredag kl. 11.00—17.00.
Gratis för skolor i Järvaområdet, konstskolor och SFI.

För frågor om pedagogik och skolprogram: anna-stina@tenstakonsthall.se
Boka guidad visning: info@tenstakonstall.se

Mer om aktiviteten
Som en del av utställningen Chronos, kommer den Helsingfors-baserade konstnären Jessie Bullivant att genomföra ett program i 26 delar under perioden 14.3—1.9 2024.

Det enda du behöver för att delta är en e-postadress. Programmet levereras i flera delar och utvecklas inom ramen för Tensta konsthalls publika aktiviteter.

Site Specific Illness är ett konstverk som utvecklas över tid och som ställer frågor om auktoritet, autonomi och de roller vi spelar inom institutioner (inklusive familjen).

Det här arbete är tillgängligt för publik på distans och kan nås via en skärmläsare.

Programmet är gratis.


Missa inte! Prenumerera nu för att få de senaste uppdateringarna direkt i din inkorg.


Jessie Bullivant är en konstnär, sporadisk författare och en blivande doula. De flyttade från så kallade Australien till Helsingfors 2018 för att genomföra sina masterstudier vid Academy of Fine Art, och har varit baserad där sedan dess. Deras dagliga och konstnärliga praxis finansieras för närvarande av Kone Foundation.

Bild: Tensta konsthall arkiv
Foto: Jean-Baptiste Béranger

Mer om aktiviteten
Vaginal Davis kommer till Stockholm, och på Vaginal Davis Universität for the Damaged and Gifted kommer den prisbelönta artisten, punkartisten, hyllade författaren och internationella ”blacktress” att göra det hon är bäst på—att visa vägen.

Vaginal Davis har gjort iscensättningen till ett yrke. Hon var en av grundarna till queerpunk-underground-rörelsen i hennes födelsestad Los Angeles på 1980- och 90-talen, innan hon flyttade till Berlin 2005 för att spela en ledande roll i det queerkulturella livet i den tyska huvudstaden. I hennes banbrytande och fascinerande mångsidiga oeuvre möts punk och glamour, queeraktivism möter rasrättvisa och motstånd möter glädje. Vaginal Davis har också en lång karriär som pedagog, verksam som gästprofessor vid olika konsthögskolor och universitet, bland annat i Sverige vid Konsthögskolan i Malmö. Hennes studenter finns överallt och förlänger hennes arv genom en samtida praktik.

Med inspiration från Vaginal Davis mentorskap arrangerar Universität for the Damaged and Gifted performances, mini-föreläsningar, workshops, screenings, läsningar, måltider och överraskningar under en helg på Tensta konsthall. Deltagarna kommer att introduceras till Ms Davis underbara värld och får ett certifikat i slutet av den intensiva ”helgkursen”.

Ett fullständigt program kommer att tillkännages under sommaren 2024.

Vaginal Davis Universität for the Damaged and Gifted arrangeras av Cecilia Widenheim (direktör, Tensta konsthall) och Hendrik Folkerts (curator för internationell samtidskonst och utställningschef, Moderna Museet). Projektet är en del av utställningen Magnificent Product, som är initierad av Moderna Museet och äger rum på flera platser i Stockholm; på Moderna Museet, Nationalmuseum, Accelerator, Index – Stiftelsen Svensk Samtidskonst, MDT (Moderna Dansteatern) och Tensta konsthall. Varje institution lyfter fram en unik aspekt av Vaginal Davis expansiva konstnärliga praktik.

Utställningen genomförs med stöd av Andy Warhol Foundation for the Visual Arts och Terra Foundation for American Art.

Mer om aktiviteten
Alltid
Varje tisdag och torsdag möts kvinnor från Järvaområdet på Tensta konsthall för att arbeta med olika typer av hantverk och slöjd. Genom det gemensamma handarbetet möjliggörs ett tryggt rum där samtalet och utbytet av erfarenheter står i centrum. Det hantverkskunnande som kvinnorna i gruppen redan besitter plockas upp och lärarrollen alternerar. På så sätt delas kunskap kring tekniker som broderi, smycketillverkning, stickning och virkning. På plats träffar kvinnorna konstnärer på besök och en gång i månaden görs utflykter till olika hantverkssäten, museer och organisationer i Stockholm. Muna Alyaqoobi leder Kvinnocaféet.
Mer om aktiviteten
Språkcaféet öppet för dem som vill lära sig grunderna i svenska och arabiska språket men också träffa nya vänner och dela erfarenheter och tankar. Särskilt välkomna är deltagare som står utanför det svenska utbildningssystemet i väntan på asyl. Under träffarna övar vi oss i grammatik, umgås, läser enkla böcker och gör konversationsövningar. Vi söker alltid nya, svensktalande volontärer.

Är du intresserad av att vara med?
Hör av dig till Fahyma Alnablsi: fahyma@tenstakonsthall.se

På sommarhalvåret flyttar Språkcaféet ut till vår kolonilott, vårt utomhusklassrum. Språkcaféet görs som en del av The Silent University, en autonom kunskapsplattform för asylsökande, flyktingar och papperslösa initierat av konstnären Ahmet Ögüt (www.thesilentuniversity.org)

Mer om aktiviteten
Konstverandan är öppen juni till augusti tre dagar i veckan; tisdagar, onsdagar och torsdagar. Här kan man pröva på olika textila tekniker och göra ny bekantskaper. Du behöver inte ha handarbetat förut. Konstverandan leds av pedagoger från Hemslöjden i Stockholms Län i samarbete med Kvinnocafét. Vi lär av varandra. Varje sommar arbetar vi med en speciell teknik eller ett särskilt material tillsammans.

Kontakt: muna@tenstakonsthall.se

Mer om aktiviteten
Medborgare till medborgare syftar till att skapa en mötesplats för nyanlända som behöver stöd och kunskap om samhället i Sverige. En rådgivningsverksamhet som kan handla om allt från myndighetskontakter och språkträning, till att förmedla kontakt mellan personer med liknande bakgrund. Med utgångspunkt i konsthallens program möts också gruppen i gemensamma samtal om konst och samhällsfrågor. Under ledning av Fahyma Alnablsi. För anmälan och info kontakta fahyma@tenstakonsthall.se
Mer om aktiviteten
FEINART – The Future of European Independent Art Spaces in a Period of Socially Engaged Art.
Det EU-finansierade projektet FEINART 2020–2024 består av ett omfattande samarbete mellan forskningscentra inom politisk filosofi, konstteori och kulturförvaltning samt den oberoende europeiska konstsektorn. Projektet är den första tvärvetenskapliga och holistiska undersökningen av den socialt engagerade konsten i Europa och dess demokratiska roll och funktion. 11 forskare förses med relevanta akademiska och icke-akademiska färdigheter för att engagera sig i utmaningarna i detta nya konstnärliga och kulturella landskap. Universiteten som ansvarar för det akademiska avhandlingsarbetet är Wolverhampton University (UK), Zeppelin University (DE), Edinburgh University (UK) och Iceland Universily(IS). FEINART – The Future of Independant Art Spaces in a Period of Socially Engaged Art är en del av European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme, the MarieSkłodowska-Curie grant. Förutom Tensta konsthall deltar följande institutioner: BAK (NL); State of Concept (GR); Vessel (IT); Tranzit.ro (RO) samt Biennale Warsaw (PL).

Mer om aktiviteten
Är du lärare? Välkommen med din klass på visning av våra aktuella utställningar. Vi anpassar nivå och kan även erbjuda workshops. Kontakta Anna-Stina: anna-stina@tenstakonsthall.se
Mer om aktiviteten

Arkiv

Vad
När
Sök med nyckelord