Tensta konsthall grundades 1998 efter ett gräsrotsinitiativ, genomdrivet dels tack vare en så kallad ytterstadssatsning och dels som en del av Stockholm Europas kulturhuvudstad. Genomgående över tid har Tensta konsthall gjort sig känd som en plats där utställningar med internationell utblick äger rum i dialog med program och aktiviteter med lokal genklang.
Många konstnärer har haft sina första viktiga utställningar på Tensta konsthall, varefter de har plockats upp av större institutioner runt om i världen. Flera projekt har genom åren involverat närboende, skolor och föreningsliv i arbetsprocessen.
Bland utställningar genom åren kan nämnas Tensta Museum (2013-14), Röd kärlek med Dora Garcia (2018), Snart nog: Konst och handling (2018), Migration: Spår i en konstsamling (2019), The Invisible Enemy Should Not Exist med Michael Rakowitz (2020), Åke Hodell - Motstånd (2021) samt Hurting and Healing: Tänk dig ett annat kulturarv (2022). I arkivet, som är under uppbyggnad, finns information om tidigare utställningar. Om du inte hittar det du söker, kontakta oss!
Chef för konsthallen är sedan 2019 Cecilia Widenheim. Tidigare chefer var Maria Lind, trion Rodrigo Mallea Lira, Ylva Ogland och Jelena Rundqvist, William Easton samt Gregor Wroblewski och Celia Prado.
Konsthallen är sedan år 2000 en privat stiftelse, finansierad av främst Stockholms stad, Kulturrådet och Region Stockholm. Sedan ett antal år tillbaka har Tensta konsthall ambitionen att delta i ett internationellt samtal om vad samtidskonst är och kan vara, samt att förmedla utställningar och aktiviteter på ett sätt som är meningsfullt och relevant såväl för konstpubliken som för skolor och utbildningar av olika slag och för boende i närområdet.
Samarbetspartners de senaste åren har varit bland andra Tensta bibliotek, Stockholms Läns Hemslöjd, Konstfack, KTH, Mohammad and Mahera Abu Ghazaleh Foundation for Art & Culture i Amman, Beckmans Designhögskola, Tensta träff och Tensta-Hjulsta Kvinnocenter. Konsthallen är en del av nationella och internationella nätverk som Klister och Cluster, och har även varit en aktiv part i EU-finansierade projekt som till exempel 4Cs: From Conflict to Conviviality through Creativity and Culture, FEINART: The Future of European Independent Art Spaces in a Period of Socially Engaged Art och Agents of Change: Mediating Minorities.
Tillgänglighet
För den som kommer hit med tunnelbana finns en hiss från markplan ner till planen framför konsthallen. Det finns även en gångväg utan trappor uppifrån Tensta Centrum. Vid konsthallens entré finns en permanent ramp avsedd för rullstol, rullator och barnvagn. Tensta konsthalls alla utrymmen inklusive toaletter är tillgängliga för personer med funktionsvariationer.
+46—(0)8—36 07 63
info@tenstakonsthall.se
www.tenstakonsthall.se
Stiftelsen Tensta konsthall
Org nr. 802409-6110
Taxingegränd 10
Box 4001
163 04 Spånga
Sverige
I bokhandeln på Tensta konsthall finns ett välsorterat urval av konstböcker och publikationer. Nedan återfinns de böcker som konsthallen varit med och publicerat.
Beställningar vid ditt besök, eller kontakta info@tenstakonsthall.se →
Tensta konsthall stöds bl. a. av Stockholms stad, Kulturrådet, Region Stockholm.
Tensta konsthalls visuella identitet och hemsida är formgiven av Johanna Lewengard och Benedetta Crippa (Studio Benedetta Crippa).
Webbutveckling: Iyo Bisseck
Typsnitt: Coconat av Sara Lavazza, Cofo Sans av Contrast Foundry, och Anthony av Sun Young Oh