OBS: Stängt för omhängning! Åter öppet 10 maj. Tensta konsthall
Vi använder cookies för funktions- och översättningsändamål.
Läs mer
till aktiviteter till arkivet

Seminarium och boksläpp av Refugee Heritage

24—24.5 2022, 14:00— 17:00
DAAR (Decolonizing Architecture Art Research) Sandi Hilal & Alessandro Petti Refugee Heritage, (Flyktingkulturarv) 2017
Paulina Sokolow: paulina@tenstakonsthall.se

Kungl. Konsthögskolan och Tensta konsthall bjuder in till seminarium och bokrelease av Refugee Heritage av DAAR — Sandi Hilal och Alessandro Petti, måndag 24.5 kl. 14—17 på Tensta konsthall inom ramen för grupputställningen Hurting and Healing: Tänk dig ett annat kulturarv. Med utgångspunkt i dokumentsamlingen och installationen Refugee Heritage på Tensta konsthall kommer seminariet att kretsa kring följande fundamentala frågor: Vem har rätt att definiera vad som konstituerar ett arv? Hur kan idén om det modernistiska och patriarkala arvet utmanas? Finns det andra former av arv bortom nationalstaten inkluderande alla de människor som tillhör fler än en plats samtidigt?   Boken Refugee Heritage är ett försök att avaktivera föreställningen om den objektivitet och universalism som är införstådd som konvention av UNESCO i bestämmandet av statusen för ett ”Världsarv”; den presenterar ett annat narrativ som inte passar in i en sådan statisk diskurs och som omdirigerar arv mot en icke-hegemonisk livsform och ett kollektivt minne. Genom att återanvända, felanvända och omdirigera UNESCO World Heritages riktlinjer och kriterier, utmanar Refugee Heritage definitionen av arv och dess koloniala fundament och ställer istället frågor om hur arkitektur kan mobiliseras som agent för politisk förändring.  

Seminariet är en plats i vilken vi tillsammans upptäcker och diskuterar frågor som uppkommit via olika konstnärliga forskningsprocesser som äger rum på konsthögskolan. Vart och ett av seminarierna har form och innehåll som reflekterar en specifik fråga och konstnärligt projekt som bjuds in att involvera oss i. Kärnan i seminariet är kollektivt tänkande och delande av metoder och erfarenheter mitt i en konstnärlig forskningsprocess.  

Om boken: Refugee Heritage är en sammanfattning av de första fyra delarna av the Annex 5 UNESCO nomination dossier för inskrivandet av flyktinglägret Dheisheh som ett världskulturarv och ett an Appendix innehållande arkitektoniska interventioner, samtal och svar, producerade under de senaste sex åren med deltagande av organisationer och individer, politiker och restaureringsexperter, aktivister och politiska och icke-politiska representanter. Publiceringen av boken har gjorts möjlig genom generöst bidrag från Kungl. Konsthögskolan i Stockholm, IASPIS, the Swedish Arts Grants Committee’s International Programme for Visual Artists; Van Abbemuseum; Art Jameel in Dubai.

Om DAAR: Sedan snart tio år har DAAR — Sandi Hilal och Alessandro Petti — tillsammans med ett flykting community, kulturarvsexperter, aktivister konstnärer och forskare, skapat utställningar, publika möten och en nomineringsdossier för att konfrontera dominerande västerländska idéer om arv och presenterar olika narrativ som omorienterar arv i en riktning mot icke-hegemoniska livsformer och kollektiva minnen (www.decolonizing.ps) 

Om Hurting and Healing: Utställningen Hurting and Healing består av en serie verk som presenterar konkreta förslag för hur kulturarv kan föreställas. De skiftar, vrider och vänder på existerande uppfattningar om hur det förflutna och det nuvarande fungerar i vår tid eller hur det gör det i framtiden. Verken adresserar historiska koloniala exploatering, ojämlikhet och förstörelse orsakad av global kapitalism. Utställningen är curerad av Charles Esche tillsammans med Susanne Ewerlöf och Cecilia Widenheim och producerad i nära samarbete med Van Abbemuseum, med generöst stöd från with the Mondriaan Fund, the Delegation of Flanders in the Nordic Countries och Belgiska ambassaden.  
DAAR (Decolonizing Architecture Art Research) Sandi Hilal & Alessandro Petti Refugee Heritage, (Flyktingkulturarv) 2017