Öppet idag 11—17 Tensta konsthall
Vi använder cookies för funktions- och översättningsändamål.
Läs mer
till aktiviteter till arkivet

Vernissage av Mining Life

6.10 2023, 17:00— 20:00


Vernissage fredag 6 oktober kl 17.00—20.00

Välkomna till Oscar Laras första stora utställning i Sverige, en rik visuell blandning där en scenografi byggd av personliga minnen ekar av berättelser från djungelns inre, och svepningar från förhistoriska gravar dyker upp som spöken ur det förflutna. 

17.00
Dörrarna öppnas. Yalla Rinkeby serverar mat och fika under kvällen i vårt café. 

18.00
Cecilia Widenheim hälsar välkommen.
Konstnären Oscar Lara och curatorn Lisa Rosendahl ger publiken en introduktion till utställningen.

I centrum för Mining Life av konstnären Oscar Lara (Stockholm/Lima) står en kuliss-stad, en grupp gatukomiker och ett antal kulturhistoriskt explosiva textilier. Genom fyra större projekt som konstnären arbetat med under en längre tid, framträder minnen och berättelser kopplade till migration och utvinning: alltifrån 1930-talets olovliga handel med värdefullt kulturarv mellan Peru och Sverige, till människoöden från de mikro-samhällen som växt upp kring den illegala guldindustrin i Amazonas de senaste femton åren. 

Oscar Lara (född i Peru 1977) är idag verksam som konstnär i Stockholm och Lima. Han innehar en Master of Creative Arts från the University of Wollongong, Australia och är för närvarande doktorand vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. I sina verk engagerar han sig i sociala praktiker i syfte att hitta vägar till strukturell förändring och att prova nya sammanhang för etnografiskt material. Lara har bl a ställt ut på GIBCA i Göteborg 2021, Museo de Arte de Lima, MALI, (2017), Espacio Fundación Telefónica (Madrid, 2012), Tetem Kunstruimte (Enschede, Nederländerna, 2011) och på Världskulturmuseet i Göteborg, 2008. Sommaren 2023 deltog han även på Autostrada-biennalen i Kosovo.