Öppet idag 11—17 Tensta konsthall
Vi använder cookies för funktions- och översättningsändamål.
Läs mer

Utställningar

Ett politiskt klassrum av Apolonija Šušteršič
Ett politiskt klassrum av Apolonija Šušteršič
Ett politiskt klassrum

Pågår till 31.12 2024
Det politiska klassrummet på Tensta konsthall tar plats i ett utrymme som redan används för workshops, en plats där Kvinnocafét och Språkcafét (en del av Silent University av Ahmet Ögut) regelbundet träffas. Därför var det viktigt att människor som använder utrymmet skulle involveras — och tycka till om rummet de redan använde.

Pågår till 31.12 2024 →
Tidigare
Mining Life

6.10 2023—18.2 2024
Kommande
Chronos: hälsa, tillgänglighet och närhet

Öppnar 14.3 2024

Aktiviteter

På gång
Under sju veckor har elever från Estetiska programmet åk 2 på Anna Whitlocks gymnasium undersökt konstnärliga uttryck genom olika sinnen och material. Som del av projektet hölls en workshop på Tensta konsthall där eleverna fick fånga upp ljudspår från Tensta som sedan omformades till icke-föreställande tuschmåleri.

De arbetade också utifrån luktminnen tolkade genom mönster, färg och form presenterade i små leporellos. Eleverna arbetade sedan vidare med gestaltande arbete i Bild och Form kurser på skolan där de fick i uppdrag att omformulera en upplevd händelse, från en människas liv, till en serie och en abstrakt skulptur. Utifrån en kort intervju gavs eleverna en historia att förvalta och gestalta. Utmaningen i arbetet fanns i att uttrycka sig i form och färg – med bildsekvenser och kommunicerande ytor – bortom ordet.

Projektet kommer att presenteras i en utställning som pågår mellan den 20 februari och avslutas med en finissage den 5 mars kl. 15.00—17.00.

Ingen föranmälan krävs.

Välkomna!

Mer om aktiviteten
Välkomna till vernissage av vårens nya utställning – Chronos: hälsa, tillgänglighet och närhet

När: Torsdagen den 14 mars kl. 17.00—20.00

17.00
Dörrarna öppnas. Yalla Rinkeby serverar mat och fika under kvällen i vårt café.

18.00
Cecilia Widenheim hälsar välkommen följt av ett samtal med curatorn Olivia Plender och de närvarande konstnärerna.

Utställningen tar sin utgångspunkt i den brittiska arkitektgruppen Matrix Feminist Design Co-operative som på 1980- och 90-talen försökte avslöja några av de antaganden som byggts in i de offentliga miljöer vi lever i. Vem är det offentliga rummet till för?

För att utvidga denna tanke berör många av konstnärerna hur erfarenheter av att leva med funktionsvariation, kronisk sjukdom och andra former av utsatthet utmanar normativa samhällsstrukturer, och visar på hur vi kan ifrågasätta idéer om självförsörjning och produktivitet och utveckla nya idéer om omsorg, ömsesidigt beroende och förändra vårt förhållande till tid.

Medverkande konstnärer: Jessie Bullivant, Cecilia Germain, Melanie Gilligan, Goldin+Senneby, Jakob Jakobsen, Matrix Feminist Design Co-operative, Park McArthur, Olivia Plender, Ihra Lill Scharning, Vård och värde och Constantina Zavitsanos.

Curator: Olivia Plender i samarbete med Cecilia Widenheim, Tensta konsthall.

Utställningen görs med stöd av Barbro Osher Pro Suecia Foundation och Kanadas Ambassad i Stockholm.

Mer om aktiviteten
Tensta konsthall erbjuder skolor visningar och skapande verksamhet. Gratis för skolor i Järvaområdet, konstskolor och SFI. Varje skollov arrangerar konsthallen kreativa kurser för unga i samarbete med olika konstskolor, författare och konstnärer m.fl.

Högskoleförberedande utbildningar och vuxenutbildningar, YH- och konst och kulturutbildningar är alltid välkomna att boka in visningar och workshops.

I mitten av mars öppnar utställningen Chronos, där ett tiotal konstnärer tar sig an frågor om hälsa, vem staden och den byggda miljön är till för. Med hjälp av rörlig bild, objekt, måleri, textil och text diskuteras funktionssätt, normer och tillgänglighet. Ta med din klass på en guidad visning eller boka in en workshop kopplat till Chronos. Vi arbetar praktiskt tillsammans med fotografi, grafiska tryck, ljud och teckning mm under ledning av konsthallens pedagog.

Detta erbjuder konsthallen:

Skolprogram för Chronos: hälsa, tillgänglighet och närhet
Går att boka från 14.3—1.9 2024

Guidad visning (30 min)
Under de guidade visningarna ger vi en allmän introduktion till konsthallen och/eller en visning av vår aktuella utställning. Det går även att boka en mer tematisk eller fördjupad visning.

Workshop och skapande aktivitet (60—90 min)


För förskola, låg- och mellanstadiet
Kropp Hand Hopp – vi inspireras av utställningen Chronos och undersöker hur man kan röra sig i utställningen och skapar en fysisk icke-digital följetong av rörelse, text, foto och teckning.

För mellan- högstadiet och gymnasiet
Posters och Monoprint – med inspiration från utställningen Chronos och Tensta som plats skapar vi egna posters och grafiska tryck med viktiga eller oviktiga budskap och symboler. Vi laborerar med grafiska tryck av och i staden.

För högstadiet och gymnasiet
Urbana ljud, hinder och fotografi – med inspiration från vårens utställning Chronos och Tensta som plats får deltagarna översätta ljud till måleri och arbeta med fotografi.

Kostnad
Guidad visning av aktuell utställning, max 30 pers (40 min) – 700 kr
Visning och workshop, max 20 pers (60—90 min) – 900 kr

Visningar erbjuds inom ramen för konsthallens öppettider, tisdag—fredag kl. 11.00—17.00.
Gratis för skolor i Järvaområdet, konstskolor och SFI.

För frågor om pedagogik och skolprogram: anna-stina@tenstakonsthall.se
Boka guidad visning: info@tenstakonstall.se

Mer om aktiviteten
Som en del av utställningen Chronos, kommer den Helsingfors baserade konstnären Jessie Bullivant att genomföra ett 26-delat program under perioden 14.3—1.9 2024.

Det enda du behöver för att delta är en e-postadress. Programmet levereras i flera delar och utvecklas inom ramen för Tensta konsthalls publika aktiviteter.

Site Specific Illness är ett konstverk som utvecklas över tid och som ställer frågor om auktoritet, autonomi och de roller vi spelar inom institutioner (inklusive familjen).

Det här arbete är tillgängligt för publik på distans och kan nås via en skärmläsare.

Programmet är gratis.


Missa inte! Prenumerera nu för att få de senaste uppdateringarna direkt i din inkorg.


Jessie Bullivant är en konstnär, sporadisk författare och en blivande doula. De flyttade från så kallade Australien till Helsingfors 2018 för att genomföra sina masterstudier vid Academy of Fine Art, och har varit baserad där sedan dess. Deras dagliga och konstnärliga praxis finansieras för närvarande av Kone Foundation.

Bild: Tensta konsthall arkiv
Foto: Jean-Baptiste Béranger

Mer om aktiviteten
Alltid
Varje tisdag och torsdag möts kvinnor från Järvaområdet på Tensta konsthall för att arbeta med olika typer av hantverk och slöjd. Genom det gemensamma handarbetet möjliggörs ett tryggt rum där samtalet och utbytet av erfarenheter står i centrum. Det hantverkskunnande som kvinnorna i gruppen redan besitter plockas upp och lärarrollen alternerar. På så sätt delas kunskap kring tekniker som broderi, smycketillverkning, stickning och virkning. På plats träffar kvinnorna konstnärer på besök och en gång i månaden görs utflykter till olika hantverkssäten, museer och organisationer i Stockholm. Muna Alyaqoobi leder Kvinnocaféet.
Mer om aktiviteten
Språkcaféet öppet för dem som vill lära sig grunderna i svenska och arabiska språket men också träffa nya vänner och dela erfarenheter och tankar. Särskilt välkomna är deltagare som står utanför det svenska utbildningssystemet i väntan på asyl. Under träffarna övar vi oss i grammatik, umgås, läser enkla böcker och gör konversationsövningar. Vi söker alltid nya, svensktalande volontärer.

Är du intresserad av att vara med?
Hör av dig till Fahyma Alnablsi: fahyma@tenstakonsthall.se

På sommarhalvåret flyttar Språkcaféet ut till vår kolonilott, vårt utomhusklassrum. Språkcaféet görs som en del av The Silent University, en autonom kunskapsplattform för asylsökande, flyktingar och papperslösa initierat av konstnären Ahmet Ögüt (www.thesilentuniversity.org)

Mer om aktiviteten
Konstverandan är öppen juni till augusti tre dagar i veckan; tisdagar, onsdagar och torsdagar. Här kan man pröva på olika textila tekniker och göra ny bekantskaper. Du behöver inte ha handarbetat förut. Konstverandan leds av pedagoger från Hemslöjden i Stockholms Län i samarbete med Kvinnocafét. Vi lär av varandra. Varje sommar arbetar vi med en speciell teknik eller ett särskilt material tillsammans.

Kontakt: muna@tenstakonsthall.se

Mer om aktiviteten
Medborgare till medborgare syftar till att skapa en mötesplats för nyanlända som behöver stöd och kunskap om samhället i Sverige. En rådgivningsverksamhet som kan handla om allt från myndighetskontakter och språkträning, till att förmedla kontakt mellan personer med liknande bakgrund. Med utgångspunkt i konsthallens program möts också gruppen i gemensamma samtal om konst och samhällsfrågor. Under ledning av Fahyma Alnablsi. För anmälan och info kontakta fahyma@tenstakonsthall.se
Mer om aktiviteten
FEINART – The Future of European Independent Art Spaces in a Period of Socially Engaged Art.
Det EU-finansierade projektet FEINART 2020–2024 består av ett omfattande samarbete mellan forskningscentra inom politisk filosofi, konstteori och kulturförvaltning samt den oberoende europeiska konstsektorn. Projektet är den första tvärvetenskapliga och holistiska undersökningen av den socialt engagerade konsten i Europa och dess demokratiska roll och funktion. 11 forskare förses med relevanta akademiska och icke-akademiska färdigheter för att engagera sig i utmaningarna i detta nya konstnärliga och kulturella landskap. Universiteten som ansvarar för det akademiska avhandlingsarbetet är Wolverhampton University (UK), Zeppelin University (DE), Edinburgh University (UK) och Iceland Universily(IS). FEINART – The Future of Independant Art Spaces in a Period of Socially Engaged Art är en del av European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme, the MarieSkłodowska-Curie grant. Förutom Tensta konsthall deltar följande institutioner: BAK (NL); State of Concept (GR); Vessel (IT); Tranzit.ro (RO) samt Biennale Warsaw (PL).

Mer om aktiviteten
Är du lärare? Välkommen med din klass på visning av våra aktuella utställningar. Vi anpassar nivå och kan även erbjuda workshops. Kontakta Anna-Stina: anna-stina@tenstakonsthall.se
Mer om aktiviteten

Arkiv

Vad
När
Sök med nyckelord