Öppet idag 12—17 Tensta konsthall
Vi använder cookies för funktions- och översättningsändamål.
Läs mer

Utställningar

Ett politiskt klassrum av Apolonija Šušteršič
Ett politiskt klassrum av Apolonija Šušteršič
Ett politiskt klassrum

Pågår till 31.12 2023
Det politiska klassrummet på Tensta konsthall tar plats i ett utrymme som redan används för workshops, en plats där Kvinnocafét och Språkcafét (en del av Silent University av Ahmet Ögut) regelbundet träffas. Därför var det viktigt att människor som använder utrymmet skulle involveras — och tycka till om rummet de redan använde.

Pågår till 31.12 2023 →
Tidigare
Porträtt av en rörelse

18.3—27.8 2023
Kommande
Mining Life

Öppnar oktober 6 2023

Aktiviteter

På gång
Vernissage fredag 6 oktober kl 17.00 - 20.00

Välkomna till Oscar Laras första stora utställning i Sverige, en rik visuell blandning där en scenografi byggd av personliga minnen ekar av berättelser från djungelns inre, och svepningar från förhistoriska gravar dyker upp som spöken ur det förflutna. 

17.00
Dörrarna öppnas. Yalla Rinkeby serverar mat och fika under kvällen i vårt café. 
18.00
Cecilia Widenheim hälsar välkommen.
Konstnären Oscar Lara och curatorn Lisa Rosendahl ger publiken en introduktion till utställningen.

I centrum för Mining Life av konstnären Oscar Lara (Stockholm/Lima) står en kuliss-stad, en grupp gatukomiker och ett antal kulturhistoriskt explosiva textilier. Genom fyra större projekt som konstnären arbetat med under en längre tid, framträder minnen och berättelser kopplade till migration och utvinning: alltifrån 1930-talets olovliga handel med värdefullt kulturarv mellan Peru och Sverige, till människoöden från de mikro-samhällen som växt upp kring den illegala guldindustrin i Amazonas de senaste femton åren. 

Oscar Lara (född i Peru 1977) är idag verksam som konstnär i Stockholm och Lima. Han innehar en Master of Creative Arts från the University of Wollongong, Australia och är för närvarande doktorand vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. I sina verk engagerar han sig i sociala praktiker i syfte att hitta vägar till strukturell förändring och att prova nya sammanhang för etnografiskt material. Lara har bl a ställt ut på GIBCA i Göteborg 2021, Museo de Arte de Lima, MALI, (2017), Espacio Fundación Telefónica (Madrid, 2012), Tetem Kunstruimte (Enschede, Nederländerna, 2011) och på Världskulturmuseet i Göteborg, 2008. Sommaren 2023 deltog han även på Autostrada-biennalen i Kosovo. 

Mer om aktiviteten
Skolprogram för låg- mellan och högstadium samt gymnasium och högskola / Vux

Ta med din klass till Tensta konsthall på en guidad visning eller workshop! Kostnadsfritt!

Under hösten visar vi utställningen Mining Life med Oscar Lara, vars konstnärliga berättelser från guldindustrin i Peru rör sig mellan många olika platser och media, från serieteckningar till ljud, scenografier och video. Innehåll, uttryck och teman som passar alla olika stadier och ämnen.

Visningar
Allmän visning
Introduktion till konsthallen och/eller en visning av aktuell utställning.
Tematisk visning/Fördjupad visning

Baserat på aktuella utställningarnas innehåll och form
Med textil som tecken
Vi tittar närmare på reproduktionerna av de berömda 2000 år gamla Paracas-textilierna som återskapats och visas i utställningen Mining Life och angriper utställningen med fokus på textilt hantverk och kulturarvets betydelse.

Kan kulturella objekt få sin betydelse genom att särskiljas från sitt sammanhang?

Workshops/Se och göra
För låg- och mellanstadiet
Tillsammans gräver vi djupare i höstens utställning Mining Life av Oscar Lara och skapar en gemensam textil serieteckning utan början och slut.
Tusch, kol och textil
60-90 min

Serieworkshop
För högstadiet och gymnasiet
Med inspiration från höstens utställning får eleverna prova på att arbeta grafiskt med serieskapande på plats i konsthallen. Varje strip eller ruta blir en del av en gemensam zine som går att följa digitalt och analogt.
60-90 min
Ruin- Samtida Allegorier
För gymnasiet och Vux
Under medeltiden var allegorier särskilt populära. De förekom ofta i andliga sammanhang, där människans kamp mot lasterna och sin egen naturs ofullkomlighet skildrades. Med avstamp i höstens utställning Mining Life leker vi med tanken att återskapa och omskapa vår historia genom visuell storytelling.

Får man använda kulturhistorien hur som helst? Finns det samtida allegorier och hur ser den politiska satiren ut idag?Vi tittar, samtalar och arbetar med text och bild.
90 min
Kontakta Anna-Stina: anna-stina@tenstakonsthall.se

Mer om aktiviteten
Alltid
Varje tisdag och torsdag möts kvinnor från Järvaområdet på Tensta konsthall för att arbeta med olika typer av hantverk och slöjd. Genom det gemensamma handarbetet möjliggörs ett tryggt rum där samtalet och utbytet av erfarenheter står i centrum. Det hantverkskunnande som kvinnorna i gruppen redan besitter plockas upp och lärarrollen alternerar. På så sätt delas kunskap kring tekniker som broderi, smycketillverkning, stickning och virkning. På plats träffar kvinnorna konstnärer på besök och en gång i månaden görs utflykter till olika hantverkssäten, museer och organisationer i Stockholm. Muna Alyaqoobi leder Kvinnocaféet.
Mer om aktiviteten
Språkcaféet öppet för dem som vill lära sig grunderna i svenska och arabiska språket men också träffa nya vänner och dela erfarenheter och tankar. Särskilt välkomna är deltagare som står utanför det svenska utbildningssystemet i väntan på asyl. Under träffarna övar vi oss i grammatik, umgås, läser enkla böcker och gör konversationsövningar. Vi söker alltid nya, svensktalande volontärer.

Är du intresserad av att vara med?
Hör av dig till Fahyma Alnablsi: fahyma@tenstakonsthall.se

På sommarhalvåret flyttar Språkcaféet ut till vår kolonilott, vårt utomhusklassrum. Språkcaféet görs som en del av The Silent University, en autonom kunskapsplattform för asylsökande, flyktingar och papperslösa initierat av konstnären Ahmet Ögüt (www.thesilentuniversity.org)

Mer om aktiviteten
Konstverandan är öppen juni till augusti tre dagar i veckan; tisdagar, onsdagar och torsdagar. Här kan man pröva på olika textila tekniker och göra ny bekantskaper. Du behöver inte ha handarbetat förut. Konstverandan leds av pedagoger från Hemslöjden i Stockholms Län i samarbete med Kvinnocafét. Vi lär av varandra. Varje sommar arbetar vi med en speciell teknik eller ett särskilt material tillsammans.

Kontakt: muna@tenstakonsthall.se

Mer om aktiviteten
Medborgare till medborgare syftar till att skapa en mötesplats för nyanlända som behöver stöd och kunskap om samhället i Sverige. En rådgivningsverksamhet som kan handla om allt från myndighetskontakter och språkträning, till att förmedla kontakt mellan personer med liknande bakgrund. Med utgångspunkt i konsthallens program möts också gruppen i gemensamma samtal om konst och samhällsfrågor. Under ledning av Fahyma Alnablsi. För anmälan och info kontakta fahyma@tenstakonsthall.se
Mer om aktiviteten
FEINART - The Future of European Independent Art Spaces in a Period of Socially EngagedArt.
Det EU-finansierade projektet FEINART 2020-2024 består av ett omfattande samarbete mellan forskningscentra inom politisk filosofi, konstteori och kulturförvaltning samt den oberoende europeiska konstsektorn. Projektet är den första tvärvetenskapliga och holistiska undersökningen av den socialt engagerade konsten i Europa och dess demokratiska roll och funktion. 11 forskare förses med relevanta akademiska och icke-akademiska färdigheter för att engagera sig i utmaningarna i detta nya konstnärliga och kulturella landskap. Universiteten som ansvarar för det akademiska avhandlingsarbetet är Wolverhampton University (UK), Zeppelin University (DE), Edinburgh University (UK) och Iceland Universily(IS). FEINART - The Future of Independant Art Spaces in a Period of Socially Engaged Art är en del av European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme, the MarieSkłodowska-Curie grant. Förutom Tensta konsthall deltar följande institutioner: BAK (NL); State of Concept (GR); Vessel (IT); Tranzit.ro (RO) samt Biennale Warsaw (PL).

Mer om aktiviteten
Är du lärare? Välkommen med din klass på visning av våra aktuella utställningar. Vi anpassar nivå och kan även erbjuda workshops. Kontakta Anna-Stina: anna-stina@tenstakonsthall.se
Mer om aktiviteten

Arkiv

Vad
När
Sök med nyckelord