Öppet på Fredag 11—17 Tensta konsthall
Vi använder cookies för funktions- och översättningsändamål.
Läs mer
till aktiviteter till arkivet

Vaginal Davis Universität for the Damaged and the Gifted

6—7.9 2024


Vaginal Davis kommer till Stockholm, och på Vaginal Davis Universität for the Damaged and Gifted kommer den prisbelönta artisten, punkartisten, hyllade författaren och internationella ”blacktress” att göra det hon är bäst på—att visa vägen.

Vaginal Davis har gjort iscensättningen till ett yrke. Hon var en av grundarna till queerpunk-underground-rörelsen i hennes födelsestad Los Angeles på 1980- och 90-talen, innan hon flyttade till Berlin 2005 för att spela en ledande roll i det queerkulturella livet i den tyska huvudstaden. I hennes banbrytande och fascinerande mångsidiga oeuvre möts punk och glamour, queeraktivism möter rasrättvisa och motstånd möter glädje. Vaginal Davis har också en lång karriär som pedagog, verksam som gästprofessor vid olika konsthögskolor och universitet, bland annat i Sverige vid Konsthögskolan i Malmö. Hennes studenter finns överallt och förlänger hennes arv genom en samtida praktik.

Med inspiration från Vaginal Davis mentorskap arrangerar Universität for the Damaged and Gifted performances, mini-föreläsningar, workshops, screenings, läsningar, måltider och överraskningar under en helg på Tensta konsthall. Deltagarna kommer att introduceras till Ms Davis underbara värld och får ett certifikat i slutet av den intensiva ”helgkursen”.

Ett fullständigt program kommer att tillkännages under sommaren 2024.

Vaginal Davis Universität for the Damaged and Gifted arrangeras av Cecilia Widenheim (direktör, Tensta konsthall) och Hendrik Folkerts (curator för internationell samtidskonst och utställningschef, Moderna Museet). Projektet är en del av utställningen Magnificent Product, som är initierad av Moderna Museet och äger rum på flera platser i Stockholm; på Moderna Museet, Nationalmuseum, Accelerator, Index – Stiftelsen Svensk Samtidskonst, MDT (Moderna Dansteatern) och Tensta konsthall. Varje institution lyfter fram en unik aspekt av Vaginal Davis expansiva konstnärliga praktik.

Utställningen genomförs med stöd av Andy Warhol Foundation for the Visual Arts och Terra Foundation for American Art.