Get Adobe Flash player
En visuell framställning av föränderliga infrastrukturer som understödjer konstvärlden i allmänhet och Tensta konsthall i synnerhet. Skapad av Metahaven.
Today: ikea

Next →

nu

Ny utställning!
Phantoms of the Commons –
Tensta konsthall Open call


25 - 30.1 2022
Baba Karam - Genom Jamileh och Khordadian


30.11 2021 kl 18:00
Samtal: Konst som omsorg


Tensta konsthalls textpris
9.11 - 16.1 2022


Onsdagar
Läxhjälp


12.6 - 2021
Tenstas magiska maskhål av Bella Rune


Ny podcast!
Lekrum, livsrum och gröna lungor


Baba Karam på Tensta konsthal

25 - 30.1 2022 Baba Karam - genom Jamileh och Khordadian
 
Under några dagar i mörka januari förvandlas Tensta konsthall till ett vibrerande dansgolv i regi av konstgruppen Ful. 
Baba Karam - genom Jamileh och Khordadian som är baserad på den persiska dansstilen baba karam och blandar persisk, kurdisk och arabisk musik till en hybridisk dans med inslag av disco och dansklass med queera element av drag. Showen är en medryckande och ösig dansfilm, där du som besökare i skydd av mörker, får dansa loss i enkel och rolig koreografi som varvas med minnen och intervjuer.

Jamileh är artistnamn för Fatemeh Sadeghi, av en Irans mest populära artist genom tiderna som populariserade magdansen. I samband med iranska revolutionen och Ayatollah Khomeinis maktövertagande, blev dans förbjudet och hon flydde till Los Angeles, där hon fortsatt att uppträda, främst för en exiliransk publik.
Mohammad Khordadian är koreograf och artist vars dansvideos blivit enormt populära i Iran. För den stora iranska allmänheten blev han känd över en natt 2006 då han under en TV-show kom ut öppet med sin homosexualitet. I samband med iranska revolutionen 1979 flydde han till Los Angeles och började spela in dansinstruktioner på videoband som spreds genom privata nätverk i hans hemland, där dans blivit förbjudet. Trailer
Två öppna föreställningar visas på lördagen den 29:e januari kl. 18:00 samt 20:00. 
mer →

Samtal: Konst som omsorg

30.11 2021  kl 18-19.15 Konst som omsorg - konstnärligt arbete i vårdens miljöer
Kostnadsfritt. Ingen föranmälan. Samtalet är på svenska.

Med anledning av Ingela Johanssons verk Konst som omsorg i utställningen Phantoms of the Commons på Tensta konsthall bjuder vi in till ett samtal om konstens och konstnärernas möjliga funktion i vårdens miljöer. Sättet på vilket konsten kan verka i de här sammanhangen har över tid påverkats både av den rådande konst- och kulturpolitiken liksom de metoder och ideal som konstnärerna arbetat utifrån.
Under en kväll möts vi kring de här frågorna och tar del av exempel, dels från 1980-talet och dels från idag. Har synen på vård och omsorg förändrats under denna tid? Har konstnärernas förhållningssätt ändrats och vad beror det i så fall på?
 
Program kl 18-19.15
mer →

Tensta konsthalls textpris 2021

9.11 - 16.1 2022 Från och med nu tar Tensta konsthall emot bidrag till en texttävling för unga skrivande mellan 15 och 25 år. I årets jury sitter poeten och författaren Göran Greider, poeten och konstnären Leif Holmstrand samt Nawroz Zakholy, poet med rötter i Revolution Poetry. Förra årets förstapristagare Nora Khalil romandebuterar nästa höst.  

Tensta konsthalls textpris föddes i ett av konsthallens samarbeten med närliggande skolor och som ett svar på behovet av en återkommande händelse med fokus på ungas skrivande i förorten. Priset instiftades som en del av Tensta Museum – rapporter från nya Sverige, som tog ett grepp om Tenstas historia, minne och nutid och annonseras nu ut för åttonde året i rad. En stor andel av pristagarna har blivit publicerade på etablerade förlag. Förra årets jury bestod av Athena Farrokhzad, Murre Gonday och Tone Schunnesson och Nora Khalil, som vann förstapriset, romandebuterar redan i vår med utgångspunkt i den text hon skickade in till tävlingen. 
 
mer →

Läxhjälp

Onsdagar 16:00-17:30 Läxläsning med Individuell människohjälp
Individuell Människohjälp (IM) har sedan 1990-talet arrangerat läxhjälp 
på Tensta bibliotek och sedan några år även på Tensta konsthall.
Läxhjälpen drivs av volontärer som ger kompletterande stöd i skolarbete 
och studier. Syftet har sedan starten varit att främja utbildning på lika villkor, 
oavsett modersmål.
Läxhjälpen riktar sig till alla i närområdet som studerar och äger rum i 
konsthallens klassrum.
mer →

Phantoms of the Commons

29.10 2021 - 16.1 2022 Phantoms of the Commons – Tensta konsthall open call 
Öppet: 
tisdag - fredag 11 - 17. Lördag och söndag 12 - 17. 
 
Betongkvarter som flyter ut i drömska färgfält, en konstnärsgrupp som granskar ägarförhållanden utmed blå tunnelbanelinjen, en ljuddikt om tigrinja-språkets rotlöshet och en uppfinning för att återskapa våtmarker på Järvafältet. Det är några av de konstnärliga förslag som kom in i samband med den open call som Tensta konsthall utlyste i somras. Av 134 inskickade bidrag visas nu verk av 26 konstnärer i utställningen Phantoms of the Commons. 
 
Järva var det område som tidigast drabbades hårt av pandemin. Efter åratal av gradvisa nedstängningar av service och mötesplatser blev Tensta än mer slutet med total isolering som följd. Även konsthallen, som i hög grad fungerat som social mötesplats, fick stänga. Nu öppnar konsthallen med en samling verk som i form av video, måleri, installationer, publikationer och sociala aktiviteter, rör sig kring tematiker som språk, vem som äger staden, konst som omsorg, bastubad som utgångspunkt för givande samtal och en stor middag med kvinnors matberättelser. Uppdraget att göra den visuella utställningsgestaltningen har getts till den Göteborgs-baserade konstnären Eric Magassa.
mer →

Tenstas magiska maskhål av Bella Rune

12.6 2021 -  Tenstas magiska maskhål av Bella Rune 
Tenstas magiska maskhål 
av Bella Rune, 2021
Mobilapp, sprayade mönster
 
Ser du de fem stencilsprayade mönstren på asfalten på Taxingeplan? Det är en enkel blomma, två duvor med ett årtal, en paisley-figur, en tulpanform och ett abstrakt mönster. Framför dig har du Tenstas magiska maskhål. För Tensta konsthall har konstnären Bella Rune skapat fem portaler in i andra världar. Så här gör du för att komma in: Gå in på appstore i din mobil, ladda ner applikationen Tenstas Magical Wormholes och följ instruktionerna. 
 
I Bella Runes projekt Tenstas magiska maskhål öppnar sig portar till andra världar och till andra sätt att se på verkligheten. Och eftersom Taxingeplan är en högst kosmopolitisk plats, där det talas många språk och finns erfarenheter från många av världens hörn, finns det stora chanser för svindlande långväga kopplingar - ja, kanske rent av intergalaktiska. 
mer →

Ny poddserie: Lekrum, livsrum och gröna lungor

Pågående: Lekrum, livsrum och gröna lungor. I samband med Aktion Taxingeplan sommaren 2021 inleder Tensta konsthall arbetet med podcasten Lekplats, livsrum och gröna lungor, en samtalsserie om rummen mellan husen då och nu som fortsätter arbetet med att göra kvinnliga konstnärer, formgivare och arkitekter mer kända för den bredare allmänheten. Podden görs med stöd av  Barbro Oshers stiftelse Pro Suecia. 

Avnitt 1: Välfärdssamhällets vardagsrum & morgondagens landskap - En samtalspromenad från Tensta konsthall till kolonilottsområdet i Järva. Catharina Nolin, professor och konstvetare, tillsammans med Fahyma Alnablsi, värd på Tensta konsthall samt ledare av Språkcaféet, modererat av intendenten Hanna Nordell upptäcker samband, rörelser och historiens motsägelsefulla vingslag mellan sextiotalshusen, visionerna, grönskan och nya generationers intagande av platserna. (Ca 50 min. Soundcloud)

Avsnitt 2: Gunilla Lundahl - Bo i gemenskap. Åttio år fyllda författaren, journalisten och aktivisten Gunilla Lundahl har i hela sitt liv drivit frågan om människors rätt till livsrum, både vuxna och barn. Här berättar hon om den systematiska och idoga kampen om att få byggbilagen och allmännyttan att svara på efterfrågan på kollektivboende.


 
mer →

Svart hud, vita masker

Start våren 2021 Svart hud, vita masker är en läsecirkel för unga om rasism och makt utifrån texter av Frantz Fanon. 
Vi läser Frantz Fanons klassiker Svart hud, vita masker som skrevs 1952 och som handlar om rasism, makt och kolonialism. 
Vid fyra tillfällen läser vi utvalda delar av boken och samtalar om dagens situation och egna erfarenheter i relation till rasismen historia och de idéer som gjort Fanon till en av vår tids viktigaste tänkare.
mer →

Sista helgen Michael Rakowitz

Specialvisningar sista veckan + helgöppet!
 
Tisdag 18.8 kl 13 - Cecilia Widenheim om palatsprojektet - Vad kan Nimrud berätta för oss idag?  Hanna Nordell - Om filmen The Story of Special Ops Cody, en krigsveterans minnen i ett museum. Paulina Sokolow ger en introduktion till Norberg&Sundéns konstnärskap som kretsar kring lärande och gemenskap. 
Ca 45 minuter. Ingen föranmälan. Vid grupp på över 15 personer dubbleras visningen. Tisdagen den 18.8 har vi även öppet till kl 20. 
 
Introduktion till Michael Rakowitz 
Lördag 22.8 kl 13 och 15:  Paulina Sokolow (svenska, samt engelska om det efterfrågas). 
Söndag 23.8 kl 13: Fahyma Alnablsi (arabiska). 
mer →

Förlängd! The Invisible Enemy Should Not Exist (Room G) av Michael Rakowitz

The Invisible Enemy Should Not Exist (Room G) av Michael Rakowitz i stora salen öppnar åter och förlängs till den 23.8. Läs mer om utställningen.  
 
mer →

Lilla Galleriet - Body to Body, nytt verk av Åsa Norberg & Jennie Sundén

13.6-12.12 2020 I sitt gemensamma konstnärskap förenar konstnärsduon, bestående av Åsa Norberg och Jennie Sundén, textil historia med pedagogikens förnyare och tänkare genom 
tiderna. Som nyfikna forskare dyker de in i olika pedagogers tankevärldar om inlärningens kopplingar till lek, demokrati och samhällsbygge istället för korvstoppning och färdiga sanningar. De textila verken och skulpturala läsplatserna kommer även att leta sig ut i caféet och på terrassen och fungera som inspirationskälla för sommarens Konstverandan i samarbete med Hemslöjden i Stockholm samt Designkollo. 
mer →

Ny bok: The New Model: An Inquiry

Ny bok: Vad är ett kvalitativt samhälle?
 
Den nya boken The New Model: An Inquiry ställer frågor om vad ett kvalitativt samhälle kan vara idag, med avstamp i projektet Modellen på Moderna museet 1968. Boken innehåller texter och intervjuer med bland andra konstnärerna Magnus Bärtås, Ane Hjort Guttu, Palle Nielsen och Hito Steyerl samt texter av skribenten och forskaren Gunilla Lundahl samt curatorerna Lars Bang Larsen och Maria Lind. Boken dokumenterar det experimentella projektet Den nya modellen som ägde rum på och runt Tensta konsthall 2011-2015. Redaktörer: Maria Lind och Lars Bang Larsen. Utgiven av Sternberg Press och Tensta konsthall. I nyskapande form av Metahaven. 176 sidor. 
mer →

Ny bok om konst och migration – Migration: Spår i en konstsamling

Ny bok om konst och migration – Migration: Spår i en konstsamling
 
En generös presentation av hundra högaktuella verk från Malmö Konstmuseum, en av Sveriges rikaste samlingar. Texter av Malmö museers legendariske chef Ernst Fischer (1890 – 1980) och Lars-Erik Hjertström Lappalainen, konstkritiker på bl a Kunstkritikk, samt en intervju med utställningens curatorer Maria Lind och Cecilia Widenheim av Joanna Warsza, chef för CuratorLab på Konstfack. Boken är ett resultat av ett samarbete mellan Tensta konsthall och Malmö konstmuseum. 
mer →

Red Love: A Reader on Alexandra Kollontai / A Play by Agneta Pleijel

Ny essäbok om Alexandra Kollontaj - författare och världens första kvinnliga minister
 
Red Love: A Reader on Alexandra Kollontai / A Play by Agneta Pleijel
 
Red Love är en bok tillägnad Alexandra Kollontajs liv och gärning utifrån den forskning som CuratorLab på Konstfack och Tensta konsthall bedrev i samband med konstnären Dora Garcías utställning Röd kärlek sommaren 2018 på Tensta konsthall. Utgångsfrågeställningen är: Hur kan Kollontajs radikala visioner om kärlek tolkas utifrån samtidens feministiska kamper?
 
mer →

The Silent University: Språkcafé

Fredagar och söndagar 14:00–17:00 Språkcaféet är öppet för dem som vill lära sig grunderna i svenska och arabiska språket men också träffa nya vänner och dela erfarenheter och tankar. Särskilt välkomna är deltagare som står utanför det svenska utbildningssystemet i väntan på asyl. Under träffarna övar man sig i grammatik, umgås, läser enkla böcker och gör konversationsövningar. Till hösten söker språkcafét svensktalande volontärer. Är du intresserad av att vara med? Hör av dig till Fahyma Alnablsi:  fahyma@tenstakonsthall.se.

mer →

Kvinnocafé

Tisdagar och torsdagar 13:00–16:00  Tre dagar i veckan möts kvinnor från Järvaområdet på Tensta konsthall för att arbeta med olika typer av hantverk och slöjd. Genom det gemensamma handarbetet möjliggörs ett tryggt rum där samtalet och utbytet av erfarenheter står i centrum. Det hantverkskunnande som kvinnorna i gruppen redan besitter plockas upp och lärarrollen alternerar. På så sätt delas kunskap kring tekniker som smycketillverkning, stickning och virkning.

På plats träffar kvinnorna konstnärer på besök och en gång i månaden görs utflykter till olika hantverkssäten, museer och organisationer i Stockholm.mer →

Tensta konsthalls textpris 2018 - Läs de vinnande texterna

Tensta konsthalls Textpris 2018. Vinnarna är nu utsedda för den femte upplagan av Tensta konsthalls textpris. Skönhet och gemenskap, smärtpunkter och minnen. De fyra pristagarna kommer från hela Storstockholm, är 15-25 år gamla och har valts ut bland ett fyrtiotal inskickade texter.


mer →

Tensta konsthalls textpris 2018 – Vinnarna läser sina texter. På ArkDes

Onsdag 12.12, 13:00-14:00 Tensta konsthalls textpris 2018 – Vinnarna läser sina texter
Vinnarna är nu utsedda för den femte upplagan av Tensta konsthalls textpris. Skönhet och gemenskap, smärtpunkter och minnen. De fyra pristagarna kommer från hela Storstockholm, är 15-25 år gamla och har valts ut bland ett fyrtiotal inskickade texter. Torsdagen den 12.12 har allmänheten chansen att höra de vinnande bidragen, upplästa av pristagarna i Tensta museums filial på ArkDes, ett projekt av Tensta konsthall. Efter läsningen kommer ett samtal att äga rum. I juryn: Lena Andersson, Rouzbeh Dialaie, Björn Linnell, Meron Mangasha, Nawroz Zakholy och Makda Embaie. 

Plats: ArkDes, Skeppsholmen
mer →

Öppning av Tensta museums filial på ArkDes vinteravdelningen

26.9 13:00 Öppning av vinteravdelningen och presentation av Aktion arkiv. Föreningen Aktion Arkiv utvecklar en deltagande historieskrivning genom aktioner, som för samman olika aktörer och publiker kring urbana kulturella, historiska och politiska frågeställningar. Vid presentationen medverkar Sara Brolund de Carvalho, Helena Mattsson, Meike Schalk & Ylva Larsson
 
En kvinnoförening, ett travsällskap och en film som kopplar samman globala proteströrelser med lokala händelser – det är några av de bidrag som utgör vinteravdelningen av Tensta museums filial på ArkDes.  Tensta museum är Tensta konsthalls fleråriga projekt med fokus på historia och minne i Tensta, sett genom de människor som bor och arbetar där, samt platsen i sig med sina många fysiska lager. Tensta museum är ett projekt där konsthallen ”leker museum”, nu med en filial på ArkDes, som en del av utställningen Public Luxury.
mer →

Introduktionskurs i samtidskonst

26.5–1.12 Vad är och vad gör samtidskonst? Hur går det att söka sig vidare inom konstnärliga utbildningar? Under 2018 driver Tensta konsthall en introkurs med konsten i centrum bestående av både praktiska workshops och teoretiska samtal. Kursen är baserad på intresse snarare än formell ansökan och riktar sig till alla konstintresserade, personer i åldern 18–26 år är särskilt välkomna. Kursen ges i form av regelbundna träffar där en kan välja att droppa in eller skriva upp sig för hela kursen. Konstnärer och personal från Tensta konsthall håller i träffarna.mer →

Framtider: Katharina Berndt Rasmussen och Moa Bursell

20.11 18:30 Seminarieserien Framtider: Katharina Berndt Rasmussen och Moa Bursell
 
Föreställ dig Linda, en företagare med starka antirasistiska värderingar. Hennes explicita värderingar till trots, anställer hon endast ljushyade personer med svenskt-klingande namn. Kan vi förklara skillnaden mellan hennes explicita värderingar och faktiska beteende? En liknande situation föreligger på samhällsnivå: Sverige är en liberal demokrati med starka antidiskrimineringslagar som förbjuder etnisk diskriminering. Enligt färska undersökningar så minskar dessutom rasistiska attityder bland svenskar, och en tydlig majoritet rapporterar positiva attityder till mångfald. Trots detta pekar statistiken på en utbredd etnisk segregation och diskriminering. Hur kan denna diskrepans förklaras, på individ- och på samhällsnivå?
mer →

Framtider

2018 En seminarieserie på Tensta konsthall i samarbete med Institutet för framtidsstudier
 
Kan vi vara optimistiska om världens och mänsklighetens framtid? Det är sällan bilden varit så motstridig som nu. Å ena sidan har barnadödligheten, fattigdomen och antalet våldsbrott och krig i världen minskat radikalt, samtidigt som medellivslängden, läskunnigheten, tillgången till utbildning, vård och rent vatten gått upp. Å andra sidan står vi inför en allvarlig klimatkris på samma gång som flera blodiga och svårstoppade konflikter pågår med stora flyktingströmmar som följd. På många håll ser vi också en ökning av rasistiska och antidemokratiska attityder och strömningar, medan nationell suveränitet utmanas bl a av den teknologiska utvecklingen som har skapat nya svåröverskådliga infrastrukturer.
mer →

Konstklubben

Torsdagar 15:30–17:00 Hösten 2017 startades en ny Konstklubb på Tensta konsthall på initiativ av en 10-årig konstentusiast från Tensta. Klubben som riktar sig mot barn i åldern 9–12 år. De träffas en eftermiddag i veckan för att prova på olika konstnärliga tekniker och material, träffa konstnärer, göra utflykter och prata om konst med utgångspunkt i de aktuella utställningarna. I samarbete med Kulturskolan Järva. Anmälan till nina@tenstakonsthall.se 
mer →

k.ö.k (Kvinnor önskar kollektivitet)

Pågående k.ö.k (Kvinnor önskar kollektivitet) experimenterar med sätt att bygga en feministisk institution som är indockad i den redan existerande föreningen Kvinnocenter i Tensta-Hjulsta. Centret är en självorganiserad mötesplats för kvinnor med olika bakgrunder, en plats där en utbyter erfarenheter och kunskaper, lär sig språk och bygger vänskapsrelationer.mer →

Nytt nordiskt nätverk för konsthallar

Kan man mäta konstens och en plats betydelse? I vår starkt polariserade tid är de små samtidskonsthallarnas funktion som platser för kritisk reflektion och erfarenhetsutbyte mer angelägen är någonsin. Men trots sin nyckelfunktion är konstinstitutionerna ofta underfinansierade och deras erfarenheter underutnyttjande. Varför är det så?mer →

Konstkollo

Under skolloven arrangerar Tensta konsthall dagkollon för barn och unga i åldrarna 10-19 år. 

mer →

Siri, Roten och den observerade luftfuktigheten av Pia Sandström

Konstnären Pia Sandströms nya offentliga verk Siri, Roten och den observerade luftfuktigheten på Gullingeskolan i Tensta. I samarbete med Stockholm konst och Tensta konsthall har verket tagits fram efter det årslånga förmedlingsprojektet Konstdetektiverna där Sandström arbetat med elever på skolan för att förstå och synliggöra den offentliga konst som omger oss. Det nya verket pryder väggarna utanför biblioteket och skolmatsalen med ordlekar och figurer i infärgad och tecknad betong. Gullingeskolan har ca 300 elever i låg- och mellanstadieåldern och byggdes redan 1967.mer →

Eros-effekten: Konst, solidaritetsrörelser och kampen för social rättvisa

Eros-effekten: Konst, solidaritetsrörelser och kampen för social rättvisa är konsthallens fleråriga studie av förhållandet mellan konst och solidaritetsrörelser som manifesteras i form av utställningar, workshops, presentationer, film- visningar m m. Namnet Eros-effekten kommer från en essä med samma namn, skriven 1989 av forskaren och aktivisten George N. Katsiaficas.mer →

Goldin+Senneby i art-agenda

Konsthallschef Maria Lind i samtal med konstnärerna Goldin+Senneby i art-agenda. Våren 2016 curerade Maria Lind utställningen Standardlängden av ett mirakel, en retrospektiv av Goldin+Sennebys arbete utlokaliserad till olika platser i Stockholm. De träffades i lobbyn till Finansinspektionen för ett samtal om deras konstnärskap, processer och att hålla bollen i rullning.  mer →

Medborgare till medborgare


Tisdagar 12:00–14:00 Medborgare till medborgare syftar till att skapa en mötesplats för nyanlända som behöver stöd och kunskap om samhället i Sverige. En rådgivningsverksamhet som kan handla om allt från myndighetskontakter och språkträning, till att förmedla kontakt mellan personer med liknande bakgrund. Med utgångspunkt i konsthallens program möts också gruppen i gemensamma samtal om konst och samhällsfrågor. Under ledning av Fahyma Alnablsi. För anmälan och info kontakta fahyma@tenstakonsthall.semer →

Klister-rapport: Inga undantag

Inga undantag är namnet på en ny rapport författad av Mikael Löfgren, och framtagen av Klister, ett rikstäckande nätverk för små och medelstora samtidskonsthallar i Sverige. I rapporten argumenterar Löfgren för att de krav på mätbarhet och omedelbara siffror som kännetecknar vår tids kulturdiskurs inte lämpar sig för att utvärdera det arbete som bedrivs på landets mindre konstinstitutioner.mer →

Marie-Louise Ekman på turné

Katitzis resa genom Sverige på turné

Tensta Talks: Symposium Eros-effekten: Ljuddokumentation

Ljuddokumentation Symposium: Eros-effekten: Konst, solidaritetsrörelser och kampen för social rättvisa som ägde rum lördag 17.10, 10:00–18:00. Symposiet utgjorde startpunkten för Eros-effekten: Konst, solidaritetsrörelser och kampen för social rättvisa, en flerårig studie av förhållandet mellan konst och solidaritetsrörelser som manifesteras i form av utställningar, workshops, presentationer, filmvisningar m m. I en tid då fascistiska partier vinner mark i Europa och samhällsklimatet blir allt hårdare, vill vi återvända till begreppet solidaritet för att pröva dess giltighet idag. Har solidaritetsbegreppet en framtid eller måste vi hitta nya sätt för att beskriva samtidens politiska organisering och kamper? Vad innebär det att inse allvaret i en situation och hur agerar man därefter?mer →

Konstdetektiverna

Pågående Projektet Konstdetektiverna fokuserar på skolkonst i Tensta och är ett samarbete med Stockholm konst, konstnären Pia Sandström, arkitekten Stefan Petersson och Tenstas kommunala skolor. I rollen av konstdetektiver får elever och lärare ta reda på vilken konst som går att finna på den egna skolan,
 t ex i skolmatsalen, korridorer, källare, lärarrum och på skolgården. Har vi sett de här konstverken förut? Vilka är konstnärerna bakom? Vad har vi för relation till dem?mer →

Headless

Vad har ett skumt offshoreföretag, hemliga konstnärer, spökskrivare och fransk filosofi med varandra att göra? I den nyutkomna deckaren Headless är inga möten otänkbara. Romanen är utgiven av Tensta konsthall, Triple Canopy (New York) och Sternberg Press (Berlin) och utgör slutfasen på ett nio år långt performance om statssuveränitet, övervakning och strategier för undandragande, initierat av konstnärsduon Goldin+Senneby.mer →

Art and the F Word: Reflections on the Browning of Europe


Med fokus på fascismens skrämmande utbredning i Europa pekar boken Art and the F W ord: Reflections on the Browning of Europe
 på olika bidrag på konstens kraft att föreställa sig framtider bortom dagens situation och det som kan uppfattas som oåterkalleligt. Bidragen från kulturkritikern Boris Buden, curatorerna Jelena Vesic och Barnabas Benczik och konstnärerna Lawrence Abu Hamdan
 och Petra Bauer skapar och formulerar motståndskraftiga och konstruktiva möjligheter för konstnärligt och socialt arbete. Politikens språk och filosofi undersöks, men också populistiska tendenser, sociala kontexter, media, vetenskap och estetik.

mer →

Läxläsning med Individuell människohjälp

Torsdagar 16:30-18:30 Individuell Människohjälp (IM) har sedan 1990-talet arrangerat läxhjälp på Tensta bibliotek och under hösten etableras verksamheten även på Tensta konsthall. Läxhjälpen drivs med frivillighet i fokus där volontärer ger ett kompletterande stöd i skolarbetet främst till barn och unga i stadsdelen. Syftet har sedan starten varit att främja utbildning på lika villkor, oavsett modersmål. Läxhjälpen riktar sig till ungdomar i närområdet 11-20 år och äger rum i konsthallens klassrum.mer →

The Silent University

The Silent University är initierat av konstnären Ahmet Ögüt och startade i Stockholm som en del av Tensta museum: Rapporter från nya Sverige hösten 2013. The Silent University är en alternativ kunskapsplattform som drivs av och för asylsökande, papperslösa och flyktingar som har en examen från hemlandet men som inte har möjlighet att utöva sitt yrkeskunnande i Sverige. Projektet syftar till att reaktivera den tystade kunskapen och peka på ett systematiskt misslyckande. www.thesilentuniversity.orgmer →

KLISTER

Från och med september 2012. Nätverket Klister är ett rikstäckande nätverk för små och medelstora samtidskonstinstitutioner i Sverige. Klister vill belysa samtidskonstens och de mindre samtidskonstinstitutionernas funktion i samhället.

mer →


Syskonsthallarna

Pågående Nätverket för syskonsthallar i Stockholm. 
Syskonsthallarna är namnet på ett nätverk av mindre samtidskonsthallar i Stockholm: Botkyrka konsthall, Konsthall C, Marabouparken och Tensta konsthall. Konsthallarna träffas med jämna mellanrum för att utbyta idéer och organisera kulturpolitiskt angelägna event. Under 2012 arrangerade konsthallarna en serie utfrågningar för att belysa och diskutera rådande kulturpolitik och konstinstitutioners och konstnärers möjligheter till finansiering. Frågor om gentrifiering och ”de kreativa näringarna” fortsätter att vara högaktuella ämnen när syskonsthallarna träffas.mer →

Cluster

Pågående Cluster är ett nätverk bestående av åtta institutioner och organisationer som samtliga arbetar med samtidskonst och som verkar i bostadsområden i ytterkanten av europeiska städer, samt en i Israel. Var och en arbetar aktivt med förhållandet till det egna området och de specifika förutsättningar som följer med det.

mer →

Tommy Støckel: workshop med Ross Tensta gymnasium och KTH Tensta

Pågående I vinterträdgården på Ross Tensta gymnasium visas resultatet av den workshop som konstnären Tommy Støckel gjorde i december 2011 tillsammans med elever från Ross Tensta gymnasium och studenter på KTH Tensta i samarbete med Tensta konsthall. Workshopen genomfördes i samband med utställningen Abstract Possible: The Stockholm Synergies, där Tommy Støckel deltog med verket In My Mind This Goes on Forever (2012).

mer →

Hemsida

Pågående Tillsammans med Amsterdambaserade designduon Metahaven och programmerare Henrik van Leeuwen utvecklar Tensta konsthall både en ny hemsida och en kommunikationsstrategi som är specifik för konsthallen och dess program. Curator Laurel Ptak.

mer →

Artitektonisk utformining: Nikolaus Hirsch

Pågående Den nya rumsliga utformningen på Tensta konsthall har utvecklats av arkitekt Nickolaus Hirsch. Filippa Stålhane har utvecklat detaljer.

mer →

bokshop

I bokshopen på Tensta konsthall finns ett välsorterat urval av konstböcker och publikationer. I webbshopen återfinns de böcker som konsthallen varit med och publicerat. Här hittar du de senaste. 

För beställning: info@tenstakonsthall.se
Titel: Tensta Museum: Reports from New Sweden
Språk: Engelska
Pris: 200 kr
Redaktör: Maria Lind
Skribenter: Beatrice von Bismarck, Boris Buden, Emily Fahlén, Mark Fisher, Emily Pethick och Christina Zetterlund
Förlag: Sternberg Press
Design: Metahaven
År: 2021
Sidor: 224
 


Titel: The New Model: An Inquiry
Språk: Engelska
Pris: 200 kr
Redaktörer: Maria Lind och Lars Bang Larsen
Skribenter: Magnus Bärtås, Ane Hjort Guttu, Palle Nielsen, Hito Steyerl, Gunilla Lundahl, Lars Bang Larsen och Maria Lind 
Design: Metahaven
Förlag: Sternberg Press
År: 2020
Sidor: 176
Pris: 200Titel: Migration: Spår i en konstsamling
Språk: Svensk respektive engelsk version
Redaktörer: Maria Lind och Cecilia Widenheim
Skribenter: Ernst Fischer, Lars-Erik Hjertström Lappalainen, Maria Lind, Cecilia Widenheim, Joanna Warsza, med flera
Förlag: Sternberg press
Design: Lisa Olausson
Samarbete med Malmö konstmuseum
År: 2020
Sidor: 320
Pris: 250 krTitel: Red Love: A Reader on Alexandra Kollontai / A Play by Agneta Pleijel
Språk: Engelska
Redaktörer: Maria Lind, Joanna Warsza, Michele Masucci
Skribenter: Bini Adamczak Sara Ahmed, Petra Bauer & Rebecka Thor, Dora García, Michael Hardt, Agneta Pleijel, Nina Power, Paul B. Preciado, Alla Mitrofanova, Aaron Schuster, Oxana Timofeeva samt CuratorLabs deltagare
År: 2020
Antal sidor: 511
Pris: 200 kr
 
Titel: The Silent University: Towards a Transversal Pedagogy
Språk: Engelska
Pris: 200 kr
Redaktörer: Florian Malzacher, Ahmet Öğüt, Pelin Tan
Skribenter: Florian Malzacher, María do Mar Castro Varela, Chantal Mouffe, Ahmet Öğüt, Rubia Salgado, Pelin Tan, the Silent Universities i Amman, Aten, Hamburg, London, Mülheim/Ruhr och Stockholm
Förlag: Sternberg Press
År: 2016
Sidor: 140


Titel: Inga undantag
Språk: Svenska
Pris: 180 kr
Författare: Mikael Löfgren
Förlag: Nätverkstan Skriftseerie 008
Årtal: 2014
Sidor: 147Titel: Standardlängden av ett mirakel
Språk: Svenska, engelska, arabiska
Pris: 20 kr
Författare: Jonas Hassen Khemiri
Förlag: Tensta konsthall
Årtal: 2016
Sidor: 28Titel: Headless
Språk: Engelska
Pris: 200 kr
Författare: K.D.
Skribenter: Alexander Provan
Förlag: Sternberg Press, Tensta konsthall, Triple Canopy
Årtal: 2015
Sidor: 348Titel: Art and the F Word: Reflections on the Browning of Europe
Språk: Engelska
Pris: 200 kr
Redaktörer: Maria Lind, What How & for whom/WHM
Förlag: Sternberg Press
Skribenter: Lawrence Abu Hamdan, Petra Bauer, Sofia Wiberg, Barnabás Bencik, Boris Buden, Maria Lind och Tensta konsthall, Jelena Vesic´, What How & for Whom/WHM
Årtal: 2014
Sidor: 329Titel: Cluster: Dialectionary
Språk: Engelska
Pris: 150 kr
Redaktörer: Binna Choi, Maria Lind, Emily Pethick, Nataša Petrešin-Bachelez
Skribenter: Can Altay, Ayreen Anastas, Rene Gabri, Ricardo Basbaum, Céline Condorelli, Mark Fisher, Nina Möntmann, Rebecca Gordon-Nesbitt, Elain W.HO, Annette Krauss, Mattin, Marion Von Osten, Andrea Phillips, Dimitriana Sevova, Simon Sheikh och Steven ten Thije
Förlag: Sternberg Press
Årtal: 2014
Sidor: 30
 


Titel: Undoing Property?
Språk: Engelska
Pris: 120 kr
Redaktörer: Laurel Ptak, Marysia Lewandowska
Skribenter: Agency, David Berry, Nils Bohlin, Sean Dockray, Rasmus Fleischer, Antonia Hirch,
David Horvitz, Marysia Lewandowska, Mattin, Open Music Archive, Matteo Pasqyinelli, Clair Pentecost, Laurel Ptak, Florian Schneider, Matthew Stadler, Marilyn Strathern, Kuba Szreder, Marina Vishmidt
Förlag: Sternberg Press
Årtal: 2013
Sidor: 249Titel: No is Not an Answer: On the Work of Marie–Louise Ekman
Språk: Engelska
Pris: 350 kr
Redaktörer: Tone Hansen, Maria Lind
Skribenter: Silvia Eiblmayr, Maria Lind, Kalliopi Minioudaki, Katarina Wadstein Macleod
Förlag: Sternberg Press
Årtal: 2013
Sidor: 285Titel: Contemporary Art and its Commercial Markets: A Report on Current Conditions and Future Scenarios
Språk: Engelska
Pris: 200 kr
Redaktörer: Maria Lind, Olav Velthuis
Skribenter: Stefano Baia Curioni, Karen van den berg/ursula pasero, Isabelle Graw,
Goldin+Senneby, Noah Horowitz, Suhail Malik/Andrea Philips, Alain Quemin, Olav Velthuis
Förlag: Tensta Konsthall, Sternberg Press
Årtal: 2012
Sidor: 270

Titel: Performing the Curatorial: Within and Beyond Art
Språk: Engelska
Pris: 200 kr
Redaktörer: Maria Lind
Skribenter: Johan Öberg, Doug Ashford, Beatrice von Bismarck, Boris Buden, Clémentine Deliss, Helmut Draxler, Eungie Joo och Marion von Osten
Förlag: Sternberg Press
Årtal: 2012
Sidor: 162

Titel: The Day I am Free
Språk: Engelska
Pris: 200 kr
Redaktörer: Lawen Mohtadi, Maria Lind
Skribenter: Lawen Mohtadi, Maria Lind, Katarina Taikon
Förlag: Stenberg Press
Årtal: 2019
Sidor: 327

café

För närvarande serverar vi endast te och kaffe. Restaurangen är stängd. 

Är ni fler än tio personer är det alltid bra att boka minst en dag innan. För bokning av lunch eller middag för större sällskap, kontakta olle@tenstakonsthall.se.  

 

om

Tensta konsthall

Tensta konsthall är en institution för samtida konst belägen i Stockholmsförorten Tensta. Konsthallen grundades 1998 genom ett gräsrotsinitiativ, och har gjort sig känd för att kombinera ett högprofilerat program för internationell samtidskonst med ambitionen att ha en stark närvaro i lokalområdet. Förutom att producera och husera utställningar med framstående konstnärer, utgör konsthallen en träffpunkt för grupper vars vägar i övrigt sällan korsas. Konsthallen är placerad i en före detta lagerlokal i stadsdelens absoluta mitt, och det tillhörande caféet har blivit en självklar mötesplats för gamla och unga i närområdet.

Observera: Under pågående pandemi är det viktigt att vi har överblick över publikflödet så att det aldrig överskrider aktiuella rekommendationer. Om ni är en grupp på sju personer eller fler, kontakta oss innan så vi kan meddela om det finns andra grupper föranmälda och att det finns risk för trängsel. Vi i personalen kan då rekommendera en annan tidpunkt. 

 


Kontakt

Tensta konsthall
Taxingegränd 10
Box 4001
163 04 SPÅNGA
SWEDEN

T: +46 8 36 07 63
E: info@tenstakonsthall.se
W: www.tenstakonsthall.se

Stiftelsen Tensta konsthall Org Nr. 802409-6110.
Öppettider
Tisdag-fredag 11-17, lördag och söndag 12 - 17

Gratis inträde. Frivillig entrédonation.

Visningar
Vi gör anpassade visningar för grundskola-gymnasium. För skolor är förbokade visningar på dagtid gratis. Visningen tar ca 50 minuter.

För större grupper såsom företag, konstföreningar och privata sällskap, erbjuder konsthallen visningar av pågående utställningar. Visningarna görs på svenska och engelska. Kostnad: 2000 kr + frivillig entrédonation. Längd: ca 50 minuter. Maxantal deltagare: 30 personer.

I samband med visningen erbjuder vårt kafé lättare måltider och fika till bra priser.

För bokning och mer information kontakta oss på telefon eller 08-36 07 63 eller info@tenstakonsthall.se.

Hitta hit

Kommunalt

Ta tunnelbanans blåa linje mot Hjulsta (linje 10) och gå av vid stationen Tensta. Resan tar cirka tjugo minuter från Stockholms centralstation (T-Centralen). Vid tunnelbanestationen i Tensta, ta den bakre uppgången "Spånga kyrka / Tensta Centrum / Tenstastråket". När du har passerat spärrarna finns det två möjligheter att komma till Tensta konsthall: Använd hissen på höger sida ner till Taxingeplan (Tensta konsthall ligger ca 20 meter på höger sida), eller lämna tunnelbanestationen på vänster sida, ta första vänster igen (omedelbart efter grillen). Gå ner för trätrapporna. Tensta konsthall ligger direkt på höger sida.

Bil

Åk E4an och följ skylt mot Sundsvall. Ta sedan avfart 171 mot Kista S. Fortsätt sedan på E18 mot Oslo. Sväng av åt höger mot Tensta Trafikplats. Efter ca 350 meter tar du andra avfarten i rondellen in på Tenstastråket. Fortsätt på Tenstastråket och sväng in till höger mot Tensta C. Tensta konsthall hittar du rakt fram. Du kan parkera din bil i parkeringshuset som har infart till höger på Taxingegränd. Där kan bilen stå parkerad kostnadsfritt i två timmar med p-skiva.


 

 

Fysisk tillgänglighet

Breda dörrar och öppningar
Ramp till konsthallens entré
Stor toalett med skötbord

 


Personal


 
Cecilia Widenheim, chef
cecilia (at) tenstakonsthall.se

Didem Yildirim, producent  (tjänstledig)
didem (at) tenstakonsthall.se

Olle Arbman, vikarierande producent
olle (at) tenstakonsthall.se

Fahyma Alnablsi, reception, ekonomi och lärande
fahyma (at) tenstakonsthall.se

Hanna Nordell, intendent (tjänstledig)
hanna (at) tenstakonsthall.se

Susanne Ewerlöf, vikarierande curator
susanne (at) tenstakonsthall.se

George Chamoun, förmedling
george (at) tenstakonsthall.se

Muna Al Yaqoobi, assistent Kvinnocafé
muna (at) tenstakonsthall.se

Paulina Sokolow, kommunikatör
paulina (at) tenstakonsthall.se

Styrelsen för Stiftelsen Tensta konsthall
Karin Lekberg (ordf)

Mats Ohlén

Nabil Belkacem

Anna Kettner

Sven Lorentzi

Birgitta Rydell

Samira Boubana

Åsa Mårtensson 

Tensta konsthall stöds bl a av Stockholms stad, Kulturrådet, Region Stockholm och FfAI - Foundation for Arts Initiatives.

Integritetspolicy

Den nya dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) trädde i kraft 25.5 2018, och ersatte PUL (Personuppgiftslagen). Med hänsyn till att den nya lagen har vi uppdaterat vår integritets- och dataskyddspolicy vad gäller hantering av personuppgifter (exempelvis namn, adress, telefonnummer, e-postadress, ljud- och videoupptagningar och bilder).

Behandlingen av vissa personuppgifter är nödvändig för Tensta konsthall att kunna nå ut med utskick av nyhetsbrev eller pressmeddelanden till särskilda intressenter. Den data vi samlar in för att du ska kunna ta emot vårt nyhetsbrev är din e-postadress. Vi använder inte dina personuppgifter i våra register till något annat än att fullgöra vårt berättigade intresse av att informera om Tensta konsthalls verksamhet i våra officiella kommunikationskanaler som webbplats, utskick och i sociala medier. Dina personuppgifter förmedlas inte vidare till tredje part. Vi kommer att spara dina uppgifter i vårt register fram till dess att du avanmäler dig.

För att kunna hantera bokningar av lokaler och tjänster, till exempel visningar och kurser, behöver vissa personuppgifter samlas in och sparas till dess att tjänsten slutförs. Insamlingen av dina personuppgifter krävs för att vi ska kunna fullgöra våra åtagande enligt tjänsteavtalet. Om uppgifterna inte lämnas kan våra åtaganden inte fullgöras och vi tvingas därför neka dig tjänsten.

 Utöver de uppgifter du själv lämnar till oss kan vi också komma att samla in personuppgifter i samband med dokumentation av vår verksamhet och våra evenemang. De uppgifter vi i detta fall kan komma att samla in är fotografier samt ljud- och videoupptagningar. Vi kommer då att vara tydliga med att detta sker och noggranna med att samtycke finns vad gäller insamling och publicering av material på vår hemsida och sociala medier. Vi kommer inte att spara eller dela material om samtycke inte medges.

 

Tensta konsthalls hemsida använder cookies.

 

Kontakta oss om dataskydd

Du kan alltid begära att vi rättar felaktiga uppgifter eller tar bort dina uppgifter från vårt register. Kontakta oss på info@tenstakonsthall.se

 

 

Den här integritetspolicyn är ett levande dokument vars innehåll kan komma att ändras. Den senaste versionen finns alltid tillgänglig på Tensta konsthalls webbplats. Integritetspolicyn uppdaterades senast 9.8 2018.

 

sök

Sök

press

 
Paulina Sokolow, kommunikatör
paulina(at)tenstakonsthall.se
Direkt: 0736730578

För högupplösta bilder gå in på mynewsdesk

Prenumerera på vårt nyhetsbrevframtiden

Body to Body: Åsa Norberg & Jennie Sundén

Body to Body
Åsa Norberg och Jennie Sundén

11.6 - 15.11 2020
 
I sommar gästas Tensta konsthalls tillfälliga klassrum/foajé av ett antal figurer från pedagogikens historia. 
På textila filtar tar de plats i rummet och med sina olika uttryck bildar de en sammankomst befolkad av gestalter sprungna ur olika källor, sammanhang och tider. Verken talar om bildning, lärande, kunskap och kreativitet med utgångspunkt i alla våra sinnens betydelse för människans förmåga att förstå världen, sig själv i den och hur allt hänger ihop.

mer →

Jumana Manna: Wild Relatives

22.1-24.5 2020 Jumana Manna:Wild Relatives (2018), 60 min film 

I filmen Wild Relatives följer Jumana Manna grödors och vårt biologiska kulturarvs öden i storpolitikens kölvatten.  Krig, kommersiella intressen och ärvda maktbalanser har gjort fröet till en laddad beståndsdel med höga insatser. Hennes film har rönt stort internationell uppmärksamhet. Nu visas den på Tensta konsthall. 
                      
Från de frusna markerna i norska Svalbard, ön i norra Ishavet, till de halvtorra landskapen i Bekaadalen i Libanon, får betraktaren färdas över såväl nationsgränser som politiska sammanhang och människors liv. Det som för samman de två platserna är Svalbard Global Seed Vault, en reservoar för tusentals grödors genbanker från hela världen. 
mer →

tidigare

Nyhetsbyrån

2015–2017 Nyhetsbyrån var en långsiktig satsning för unga med intresse för konst och journalistik, där olika former av dokumentärt berättande undersöktes och praktiserades. Satsningen tog formen av terminslånga deltidskurser som riktade sig till unga i åldern 18–26 år och var ett samarbete med JMK vid Stockholms universitet, GDI Grafisk design & Illustration vid Konstfack och StreetGäris. 

mer →

Specialvisning av Phantoms of the Commons

Lördag 20.11 kl 13: Visning av den pågående utställningen Phantoms of the Commons
Vad tänker konstnärer, arkitekter och samhällsvisionärer om Tensta, Järvafältet och formella och informella mötesplatser i staden? Hur hänger språk ihop med nation? I somras gick vi ut med ett open call - och fick ganska många svar. Resultatet blev en utställning med 26 verk med olika ingångar till och uttryck för samtiden.
Välkommen på ca 30 minuters introduktion med Paulina Sokolow.

mer →

Höstlovskurs med Beckmans Designhögskola

1 - 5.11 2021 SE HIT! ATTENTION!
Designkurs på Tensta konsthall på höstlovet
 
Hur skulle du lansera ditt band? Din egendesignade modekollektion? Inbjudan till århundradets fest eller ett nytt TV-spel? Att framgångsrik visuell kommunikation kan skilja succé från flopp vet alla experter inom marknadsföring.  

På Beckmans Designhögskola finns en egen inriktning för sådana här insatser och nu kommer några före detta studenter från skolan och håller i en hel veckas workshop i visuell kommunikation. Testa på yrket och få en inblick i en designers vardag! Vi kommer att arbeta i en mängd olika material och uttryck. 
 
måndag - fredag 1 - 5.11 2021
Kl 10 - 14
Ålder: 15 - 23
 
På konsthallen serveras enkel mat till lunch. Någon av dagarna äger rum på Beckmans inne i stan med lunch inkluderad. Konstnadsfritt. Anmäl dig till george@tenstakonsthall.se
mer →

Just nu: Vi hänger om

Just nu har vi stängt för omhängning. Bakom kulisserna pågår det stora juryarbetet inför den kommande utställningen, resultatet av sommarens open call. Mer information kommer inom kort. 
Preliminärt vernissagedatum är 29.10 2021.mer →

Här är juryn för open call!

Ansök fram till 5.9 2021: Tensta konsthall open call
Sam Hultin, Jari Malta, Apolonija Šušteršič - Här är juryn! 
 
En curator med intresse för film, diaspora och filosofi, en konstnär som uppmärksammat queera historier i stadsrummet och en konstnär med internationell praktik inom sociala projekt blir den grupp som ska utgöra juryn för Tensta konsthalls open call. Utställningen, som öppnar senare i höst har ännu ingen titel, men ska ta sikte på konstens möjligheter att föreställa sig en annan syn på det offentliga rummet och dess maktstrukturer och framtid. 
 
Om jurymedlemmarna Tensta konsthall open call:
mer →

Workshop: Måla fasaden i Thakurgaon och inomhus i Tensta

20 - 22.8 2021 Måla fasaden i Thakurgaon och inomhus i Tensta
Workshop med Bella Rune och Shadhin Kamruzzaman
Måla fasaden i Thakurgaon och inomhus i Tensta
–ett gemensamt arbete på varsin sida av väggen, världen och skärmen
 
I en tre dagar lång workshop utvecklar vi studiet av mönster i dialog med konstnären Shadhin Kamruzzaman och en grupp tillhörande Santal, en ursprungsbefolkning i norra Bangladesh. Santal är kända för sin lerarkitektur med väggar dekorerade med mångfärgade mönster, en tradition som håller på att försvinna i samband med att lerhusen gradvis ersätts av byggnader i korrugerad plåt, inte minst som en följd av klimatförändringarna. Som en del av Tensta konsthalls sommarsatsning Aktion Taxingeplan har konstnären Bella Rune utvecklat mobilappen Tenstas magiska maskhål. Utgångspunkten är mönster som bland annat deltagare från Kvinnocaféet samlat in i Tensta under sommaren. Genom att rikta mobilskärmen med appen mot mönster som sprayats på asfalten på Taxingeplan, aktiveras symbolerna på olika sätt och minnen och associationer vecklar ut sig i den virtuella världen. Under en tredagarsworkshop kommer vi att titta närmare på mönster i dialog med konstnären Shadhin Kamruzzaman och gruppen från byn Thakurgaon. Workshopen genomförs huvudsakligen på engelska. 
mer →

Inbjudan till open call!

Från nu till 5.9 2021: Open call

Från och med idag kan konstnärer, arkitekter, samhällsvisionärer och formgivare skicka in förslag till Tensta konsthall. Projektet kan beskrivas som en fältstudie med fokus på ett ”imaginativt” eller radikalt samhällsbygge, lokal närvaro, grannskapsorganisering och visionär stadsomvandling. Förhoppning är att delar av programmet ska kunna genomföras i närliggande lokaler som av olika anledningar idag är stängda för verksamhet.  

En igenbommad fritidsgård, ett nedstängt tidigare prisbelönat gymnasium och ett folkets hus ritat av en stjärnarkitekt till försäljning på öppna marknaden. Det är Tensta konsthalls närmaste grannar i en stadsdel som blev Sveriges första förverkligade etapp inom miljonprogramssatsningen på sextiotalet. Med en open call välkomnas nu konst, arkitektoniska förslag, form, performance, film och sociala idéer med sikte på en jurybedömd utställning som öppnar i oktober. 

mer →

Ângela Ferreira: Talk Tower for Forough Farrokzad

12.6 - 20.8 2021. Ângela Ferreira, Talk Tower For Forough Farrokhzad, 2020
 
PVC, järn, aluminium, 12 teckningar och prints, högtalare,  ljud
Courtesy NF Galeria, Madrid 
 
Ângela Ferreiras verk utgår ofta från historiska händelser kopplade till modernismen och dess anknytning till kolonialismens kollaps och trauman. Talk Tower for Forough Farrokhzad (2020) bygger vidare på en serie av torn som konstnären inledde arbetet med 2008. Man kan se verken som ett uttryck för oron över modernismens materiella konsekvenser och ett sätt att försöka förstå hur de här formerna utvecklats och förändrats i olika geografiska, politiska och kulturella sammanhang. Utgångspunkten för Ferreiras serie av torn är Gustav Klutsis multimedia-stationer i Sovjetunionen och Vladimir Shukovs radiotorn som byggdes i närheten av Moskva under tidigt 1920-tal, men också de afrikanska radiotorn som spelade en central roll i befrielserörelsen, bland annat i Moçambique där konstnären växte upp. 
mer →

Konstverandan

15.6 - 19.8 Konstverandan
Konstverandan är öppen tre dagar i veckan -  tisdag, onsdag och torsdag. Här kan man pröva på olika textila tekniker och göra ny bekantskaper. Du behöver inte ha handarbetat förut. Konstverandan leds av pedagoger från Hemslöjden i Stockholms Län i samarbete med Kvinnocafét. Vi lär av varandra. Varje sommar arbetar vi med en speciell teknik eller ett särskilt material tillsammans. I år jobbar vi med olika mönsterkulturer bl a utifrån konstnären Bella Runes mångåriga intresse för mönster som vandrar mellan digitala och reella världar. 
Var: Tensta konsthall 
När: tisdag - torsdag kl 13-16 från 15 juni hela sommaren 
mer →

Teaterkollo i Ulriksdal

19-23.8 2021 Teaterkollo i Ulriksdal
Under en vecka provar vi att skriva manus, göra masker, leta musik och allt annat man behöver tänka på när man förbereder en föreställning tillsammans. Vi besöker Ulriksdals slottsteater Confidencen där man förbereder en operaföreställning och får en visning bakom kulisserna. Teaterkollot leds av Tensta konsthalls pedagog George Chamoun i samarbete med Ulriksdals slottsteater Confidencen och inbjudna gäster. 
Ålder: 7-12 år 
Var: Tensta konsthall 
När: 19-23.7  (dagkollo) 
mer →

bag


Svenska som andraspråk
Ali Mahmoudi
Bifogat finns tredjepristagaren Ali Mahmoudis text Svenska som andraspråk. Klicka på rubriken för att läsa hela texten (pdf)!

"I vuxen ålder fick jag lära mig att språk befriar barnets tankar genom att göra det mer abstrakt och därför bättre på att förstå kategorier och skillnader. Vi lär oss tidigt vad som är rätt och vad som är fel. Vad som är rent, respektive smutsigt. Vilka man ska leka med och vilka man ska hålla sig borta ifrån. Att lära sig ett språk innebär också att tillägna sig ett tankesätt. I mitt fall fick jag lära mig två tankesätt från början. Ett av dessa gjorde att jag blev som alla andra, att jag passade in. Det andra fick mig att stå ut, bli främmande och farlig. En som du inte fick bjuda på ditt kalas när vi båda var sju år. För att lika barn leka bäst och jag tog med mig ?Ghorme sabzi ?till skolutflykterna istället för pastasallad, riskakor och en falsk nyfikenhet om min “matkultur”. Jag visste vad de egentligen menade. Anpassa dig."
more →

2020
Adina Edfelt
Adina Edfelts långdikt 2020 bifogad som dokument. Klicka på rubriken för att läsa hela texten (pdf)!
"
- Mars Sprutar
Faller dagg över mig
Regnar faller
Smakar regnvatten
Schwlu schwlu
Vattenspridare
Slang som vattnar
Silkesdroppar slungas sedan istid Shtu shtu
Spola från kranen
Munstycke vrids åt om runt
Utskick till utsidan chic
Insidan sidan om sidan slidan till kniven Schlopp schlopp
Putsigt putsa slussa inte sussa pussa Skvimpa över kanten in i kanten in Inget svinn sinne med sinne
Sppprrr sppprr ut ut
Tömmas
Sen ska det ömmas sömmas
Schling schlang sssl sissel
Det var ett jävla drissel
Fart på sprutan
Spruta på rutan över i ur
Hur?
Sinnligt sinsemellan själv simma Genom mig själv
Är en älv
Sluta snaldrig aldrig
Swup svep swipa snurra smörj smacka Sen snacka vackla inombords tacka Sen redan sprutat
Slutat"
more →

Perestrojka
Jana Paegle
Jana Paegles bidrag till Tensta konsthalls textpris, långdikten Perestrojka (Renovering pågår). Klicka på rubriken för att läsa hela texten (pdf)!

"hur ska jag rulla ut ur 120-sängen köpt på hästens på kredit
så trojansk och ståtlig
brännmärka namnlappar på alla mina ägodelar inget är vårt
var kan jag hyra en cirkelsåg
och erövra delen av sängen som är min
skärmarbronx i folkmun
vill att jorden ska kläcka en ny ö — ett surtsey reserverat för en
__
denna inhägnad kväver mig en labbråtta på astrazeneca notifikationerna
cementerar mina fingeravtryck karlssons pedofilklister
armarna klibbar på QWERTY hej? vladimir
jag ser ditt ansiktslyft
talgproduktionen behöver en guldskål att tömma sina reservoarer i
råkar ta colgate istället för hudkräm och hela världen har tagit en shuttlebus
lämnat mig i badrummet
avdankade elscootrar i fatbursparken
konkurrenterna kluckar berusade på batterisyra vid mälarens botten. "
more →

Hur blev det såhär? Tensta konsthall textpris 2020
Nora Khalil
Nora Khalils utdrag ur den påbörjade romanen Hur blev det såhär? Klicka på rubriken för att läsa hela texten (pdf)!

"Även om Helena tagit bort en stol känns Amirs stol tom. Han finns kvar på något sätt. Ibland tror jag att jag ser honom i klassrummet, i matsalen, på idrotten och till och med i bildsalen trots att han hatade bild. Han är ju också med på klassfotot som hänger på dörren. Förra veckan, när vi fick en gruppuppgift och Helena sa att vi fick välja grupper själva, skrek Caspian rakt ut: ?Jag, Ryan och Amir. ?Det blev tyst i några sekunder men det kändes längre. Jag tycker om att det är såhär. Det betyder att vi inte kommer glömma Amir. Det blev bara jag och Caspian i en grupp, någon var frånvarande, minns inte vem. Vi hade svårt med uppgiften trots att den var lätt.
Jag hoppade av arabiskan. Det var bara roligt när Amir var med. Han brukade alltid skälla ut mig när jag sa hummus. Han tyckte att jag svenskifierade ordet och skrattade åt att jag inte sa som man säger på arabiska, ?HÅ-MÅS?, artikulerade han högt och tydligt."
more →

Tensta konsthalls Textpris för unga - 2019 års vinnare
Nasrin Mohamoud
Andrapristagare med dikten Låt mig berätta

Juryns motivering:
Med starkt och konkret tilltal, snygga rim och en politisk indignation. Och en dröm om förändring. Dagspolitik på samtida vers i innovativ språkdräkt.
more →

Tensta konsthalls Textpris för unga - 2019 års vinnare
Tredjepristagare: Rebecca Stråhle-Wolke
Dikt: Världen idag

Juryns motivering:
Genom tid och rum, med ett stort grepp om världen, beskrivs samtiden som dystopi på ett lekfullt sätt. Personer ur ett nära förflutet får liv och röst och ger dikten en mustig klang.
more →

Tensta konsthalls Textpris för unga - 2019 års vinnare
Amar Jasarevic
Förstapristagaren Amar Jasarevic har skrivit en kortpjäs för tre roller. Stämningen är spänd, många ouppklarade händelser har ägt rum. Ändå är det något ännu mer fasansfullt som hänt.

Juryns motivering:

Med skärpa och en dos svart humor rullas en tragisk historia upp. Vardagligheten i dialogen förstärker situationens smärtgräns med en imponerande träffsäkerhet. En pjäs att se fram emot att se på scen.
more →

On Allomorphing: Anna Daucikova
Tensta konsthall
15.5–22.9 2019
On Allomorphing: Anna Daucikova

Handout in English.
more →

On Allomorphing: Anna Daucikova
Tensta konsthall
15.5–22.9 2019
On Allomorphing: Anna Daucikova

Katalogblad på svenska.
more →

Migration: Traces in an Art Collection
Tensta konsthall
14.5–22.9 2019
Migration: Traces in an Art Collection

How have artists over the past 150 years related to the concepts of exile and migration? By following their traces in a museum’s collection, in this case that of Malmo? Konstmuseum, we discover compelling answers to this question. This exhibition focuses on various experiences of migration and displacement from the perspective of art, and on the museum as a source of knowledge.

Artists: Meriç Algün, Muhammad Ali, Sahar al-Khateeb, Albin Amelin, Pia Arke, Kärlis Baltgailis, Maja Berezowska, Carlos Capelán, Sonia Delaunay-Terk, Eduards D Dzenis, Ewa Einhorn / Jeuno JE Kim, Sven Xet Erixson, Öyvind Fahlström, Jörgen Fogelquist, Luca Frei, Leon Golub, Jäzeps Grosvalds, Isaac Grünewald, Maxime Hourani, Charlotte Johannesson, Björn Jonson, Käthe Kollwitz, Jakob Kulle, Runo Lagomarsino, Lotte Laserstein, Lars Laumann, Franco Leidi, Per-Oskar Leu, Janis Karlovic Liepins, Lage Lindell, Sven Ljungberg, Sirous Namazi, Endre Nemes, Gerhard Nordström, Minna Rainio / Mark Roberts, Ninnan Santesson, Vassil Simittchiev, Jadwiga Simon Pietkiewicz, Niklavs Strunke, SUPERFLEX, Olle Svanlund, Paola Torres Nuñez del Prado, Birgitta Trotzig, Ulf Trotzig, Tage Törning, Peter Weiss, Jacques Zadig och Anders Österlin.

Curators: Maria Lind och Cecilia Widenheim
more →

Migration: Spår i en konstsamling
Tensta konsthall
14.5–22.9 2019
Migration: Spår i en konstsamling

Hur har konstnärer under de senaste 150 åren förhållit sig till begreppen exil och migration? Genom att söka spåren i en museisamling, i det här fallet Malmö Konstmuseums, finner vi tankeväckande svar på den frågan. I den här presentationen, den första i större format i Stockholm, riktas ljuset på olika erfarenheter av migration ur konstens perspektiv, och på museet som kunskapskälla.

Medverkande: Meriç Algün, Muhammad Ali, Sahar al-Khateeb, Albin Amelin, Pia Arke, Kärlis Baltgailis, Maja Berezowska, Carlos Capelán, Sonia Delaunay-Terk, Eduards D Dzenis, Ewa Einhorn / Jeuno JE Kim, Sven Xet Erixson, Öyvind Fahlström, Jörgen Fogelquist, Luca Frei, Leon Golub, Jäzeps Grosvalds, Isaac Grünewald, Maxime Hourani, Charlotte Johannesson, Björn Jonson, Käthe Kollwitz, Jakob Kulle, Runo Lagomarsino, Lotte Laserstein, Lars Laumann, Franco Leidi, Per-Oskar Leu, Janis Karlovic Liepins, Lage Lindell, Sven Ljungberg, Sirous Namazi, Endre Nemes, Gerhard Nordström, Minna Rainio / Mark Roberts, Ninnan Santesson, Vassil Simittchiev, Jadwiga Simon Pietkiewicz, Niklavs Strunke, SUPERFLEX, Olle Svanlund, Paola Torres Nuñez del Prado, Birgitta Trotzig, Ulf Trotzig, Tage Törning, Peter Weiss, Jacques Zadig och Anders Österlin.

Curatorer: Maria Lind och Cecilia Widenheim
more →

Tre systrar: Tanja Muravskaja
Tensta konsthall
5.2-22.4 2019
Tre systrar. Tanja Muravskaja har uppmärksammat hur konflikten i östra Ukraina har kommit att påverka släkt- och familjerelationer med utgångspunkt från sin egen familj – vissa familje-medlemmar bosatta i Ukraina, och andra bosatta i Ryssland och Estland, efter att ha flyttat dit under Sovjettiden. Med sin film visar hon hur Euromajdan har kommit att politisera familjerelationer, genom att synliggöra skilda existerande politiska intressen inom familjen och på så sätt befästa konflikten. I sitt verk ställer Muravskaja djupt mänskliga och eviga frågor, såsom: Vad är orsaken bakom att fientlighet uppstår mellan familjemedlemmar och släktingar?
more →

Three Sisters: Tanja Muravskaja
Tensta konsthall
5.2–22.4 2019
Three Sisters. Tanja Muravskaja explores how the conflict in Eastern Ukraine has affected relationships between relatives, using her own family as a point of departure, some of whom live in Ukraine, and others in Russia and Estonia, having moved there during the Soviet era. Her film shows how the Euromaidan has managed to politicise family relations by revealing existing political divisions within the family – and in so doing, cementing the dimensions of the conflict. Muravskaja’s piece poses an eternal and deeply human question: For what reason does hostility arise among family members?
more →

Let the River Flow. The sovereign will and the making of a new worldliness
Tensta konsthall
5.2–22.4 2019
Let the River Flow is the result of three years of discussions with artists, academics, and other cultural sources of knowledge from Sápmi, an area that stretches across four countries: Norway, Sweden, Finland, and Russia. The exhibition features rare historical artworks that otherwise fall outside of the Nordic art historical canon, as well as material from the Altasaken-archive and commissioned contemporary works that deal with the legacy of the Alta conflict. Simultaneously, let the River flow Flow places Sami art in a context among new museal methods that aim to turn the art historical canon into something global and all-encompassing.
more →

Låt älven leva. Viljan till självbestämmande och en ny världslighet.
Tensta konsthall
5.2–22.4 2019
”Låt älven leva” är resultatet av tre års samtal med konstnärer, akademiker och andra kulturella kunskapskällor från hela Sápmi, som sträcker sig över fyra länder: Norge, Sverige, Finland och Ryssland. Den presenterar sällsynta historiska arbeten vid sidan av den nordiska konsthistoriska kanon och dessutom material från Arkivet för folkaktionen mot utbyggandet av Alta-Kautokeinovassdraget och nya samtidskonsthistoriska beställningsuppdrag samt tar sig an arvet efter Alta-händelserna. Samtidigt sätter ”Låt älven leva” den samiska konsten i en kontext bland nyare globala och moderna museala metoder som går in för att utvidga konsthistoriens kanon till att bli världsomfattande.
more →

Art and Shops
Tensta konsthall
1.6 2018–4.3 2019
Illustrations of fables behind the meat counter, fantastical sea animal water colours at the tailor’s and wall paintings using ancient aboriginal mouth painting techniques at the barber’s - these are examples of the art that can be seen just now in Tensta centrum. During this year Tensta konsthall will expand into new spaces with thirteen art projects resulting from collaboration between artists, shop owners, Tensta konsthall and Tensta centrum/Fastpartner. In the project, Art and Shops, art moves into the shelves, in the windows, on the counters of shops in and around Tensta centrum’s building. In this way, art is presented in ordinary, everyday situations - for instance, when people buy their lunch, cut their hair - which gives opportunities for other forms of contact and exchange.
more →

Konst och affärer
Tensta konsthall
1.6 2018–4.3 2019
Sagoteckningar bakom köttdisken, fantasieggande havsdjursakvareller hos skräddaren och väggmålning med uråldrig aboriginsk munmålningsteknik hos barberaren är något av det som just nu kan upplevas i Tensta Centrum. Under året expanderar Tensta konst-halls verksamhet in i nya rum med tretton konstprojekt som presenteras i samarbete mellan konstnärer, butiks-
ägare, Tensta konsthall och Tensta centrum / Fastpartner. I projektet Konst och affärer flyttar konsten in i butikshyllor, skyltfönster och affärsdiskar, i och kring centrumbyggnaden. På så vis presenteras konsten i de mest vardagliga situationer, när en handlar sin lunch eller klipper sitt hår, och ger därmed möjlighet till andra former av kontakt och utbyte.
more →

Black Mat Oriole & Chi-Cha by Suki Seokyeong Kang
Tensta konsthall
2018 22.9 – 4.11 Rågsved Nya Folkets Hus
The starting point for the project Black Mat Oriole by Seoul-based artist Suki Seokyeong Kang is Chunaengmu, a traditional Korean court dance. Chunaengmu partly creates a new context for her sculptures and paintings, partly opens an investigation into how people relate to the spaces we inhabit – physically speaking. Is it possible for individuals to expand the limits for the areas within which they move? Rågsved Nya Folkets Hus screen her new video work, titled Black Mat Oriole and made especially for the site in question.

2018 21.9-4.11 Hembygdsgården Lerkrogen
Contemporary art from Korea meets the cultural heritage of the Brännkyrka parish when Suki Seokyeong Kang (born 1977 in Seoul) shows sculpture and video at the homestead of Lerkrogen at Älvsjö station. There are skillfully handicraft items made of hand-painted threads and metal and wood in ancient techniques. The theme is, among other things, the meaning of the word cogwheel, chi-cha, about how something can only exist by constantly joining something else.
more →

Black Mat Oriole & Chi-Cha av Suki Seokyeong Kang
Tensta konsthall
2018 22.9 – 4.11 Rågsveds Nya Folkets Hus
Konstnären Suki Seokyeong Kang, baserad i Seoul, utgår från traditionell koreansk hovdans i projektet Black Mat Oriole, (Black Mat: svart matta, Oriole: gylling, fågelart). Hovdansen utgör dels ett nytt sammanhang för hennes skulpturer och målningar och dels en undersökning av hur vi människor - rent fysiskt - förhåller oss till våra utrymmen. Kan vi som individer utöka gränserna för ytorna vi rör oss på? På Rågsveds Nya Folkets Hus visas hennes nya film med titeln Black Mat Oriole, gjord särskilt för platsen.

2018 21.9-4.11 Hembygdsgården Lerkrogen
Samtida konst från Korea möter kulturarvet i Brännkyrka socken när Suki Seokyeong Kang (född 1977 i Seoul) visar skulptur och video på hembygdsgården Lerkrogen vid Älvsjö station. Det är hantverksskickligt utförda objekt av handfärgade trådar och metall och trä i ålderdomliga tekniker. Temat är bland annat innebörden av ordet kugghjul, chi-cha, om hur något bara kan existera genom att ständigt fogas in i något annat.
more →

Tensta Museum Branch at ArkDes Winter department
Tensta konsthall
1.6 2018–13.1 2019 Tensta Museum is Tensta konsthall’s multiyear project about history and memory in the Stockholm suburb of Tensta, seen through people living and working there as well as the location itself with its many physical layers. Tensta Museum is the art centre “playing museum”, which has now opened a branch at ArkDes, as part of the exhibition Public Luxury, which will stay open until 13.1 2019. Born out of the exhibition Tensta Museum: Reports from New Sweden (2013/2014), Tensta Museum has since continued at the konsthall and beyond in the form of a programme focusing on local history and memory, while looking forward and proposing future scenarios for the suburb.more →

Tensta museums filial på ArkDes vinteravdelningen
Tensta konsthall
26.9 2018–13.1 2019 Tensta museums filial på ArkDes vinteravdelningen. Som en del av Public Luxury. Tensta museum är Tensta konsthalls fleråriga projekt med fokus på historia och minne i Tensta, sett genom de människor som bor och arbetar där, samt platsen i sig med sina många fysiska lager. Tensta museum är ett projekt där konsthallen ”leker museum”, nu med en filial på ArkDes, som en del av utställningen Public Luxury som pågår till 13.1 2019. Sedan utställningen Tensta museum: Rapporter från Nya Sverige ägde rum på konsthallen 2013/2014 har Tensta museum fortsatt i form av en ständigt pågående serie aktiviteter med inriktning på lokal historia, samtidigt som det är en samtidsrapport med inslag av scenarier för framtiden.more →

My Room is Another Fishbowl by Philippe Parreno
Tensta konsthall
9.12 – 13.1 2019 My Room is Another Fishbowl: Philippe Parreno
December 2018, Tensta konsthall, populated by over four hundred metallic, glossy, free-floating exotic fish. This is Philippe Parreno’s My Room is Another Fishbowl, a free-standing component of the artist’s installation that was displayed in the Turbine Hall at Tate Modern two years ago. Uncontrollability, natural cycles, and im-pressions of wonder are the focus of this year’s final exhibition. The exhibition also includes the work Snow Dancing, in which all the door knobs at Tensta konsthall are replaced by Christmas baubles.
more →

My Room is Another Fishbowl av Philippe Parreno
Tensta konsthall
9.12–13.1 2019 Philippe Parreno: My Room is Another Fishbowl
December 2018 intas Tensta konsthall av över fyra hundra metallglänsande fritt svävande exotiska fiskar. Det är Philippe Parrenos My Room is Another Fishbowl som även var en fristående tematisering i den uppmärksammade installationen i turbinhallen på Tate Modern i London för två år tidigare. Det okontrollerbara, organiskt cykliska och upplevelsen av förundran står i fokus i årets sista utställningsöppning som även blir Maria Linds sista som chef för konsthallen. Utställningen på Tensta konsthall inkluderar även verket Snow Dancing, i vilken konsthallens samtliga dörrhandtag ersätts med julgranskulor.
more →

The Final (Crime Weekly): housing piffle with Leif PG Tensta by Bernd Krauss
Tensta konsthall
30.10 2018–20.1 2019 In the reception gallery, we display the result of this autumn’s collaboration between the artist Bernd Krauss and students from an elementary school in Tensta, Elinsborgsskolan. The title of the exhibition, The Final (Crime Weekly): housing piffle with Leif PG Tensta, focuses on the school building’s architectural history beginning in the 1960s, which is tightly intertwined with the history of Tensta. To give the viewer more in-depth access to the process, this retrospective work is presented through the eyes of a crime detective. And who could be a better suited for this role than Sweden’s most famous TV detective?

more →

Allra Sista Veckans Brott: bostads-trams med Leif PG Tensta av Bernd Krauss
Tensta konsthall
30.10 2018–13.1 2019 I entrégalleriet visas resultatet av ett arbete som pågått under hösten mellan konstnären Bernd Krauss och elever från Elinsborgs-skolan i Tensta. Utställningen heter Allra Sista Veckans Brott: Bostads-Trams med Leif PGTensta och tar ett grepp om skolans arkitektoniska historia från sextiotalet, som är tätt sammantvinnad med bostads-områdets historia. I den här tillbakablicken används kriminologens glasögon och infallsvinklar för att nå djupare in i processen, så vem kan vara ett bättre bollplank än Sveriges mest kände TV-kriminolog?more →

Cosmism by Anton Vidokle, Arseny Zhilyaev
Tensta konsthall
30.10 2018–13.1 2019 A Russian Orthodox nineteenth-century philosopher’s idea of a visionary resurrection of the dead; the flow of energy; capitalist and socialist historical eruptions; our modern-day obsessions with artificial intelligence and colonial dreams of dominating the universe: all of these things, and the bewildering connections between them, combine to form the starting point for our upcoming exhibition featuring artists Anton Vidokle and Arseny Zhilayev. more →

Kosmism av Anton Vidokle, Arseny Zhilyaev
Tensta konsthall
30.10 2018–13.1 2019 De dödas återuppståndelse, energiflöden i rymden och drömmar om att dominera universum är viktiga delar i utställningen Kosmism. Konstnären Anton Vidokle iscensätter den svindlande kopplingen mellan en rysk-ortodox 1800-talsfilosofs visioner om de dödas återuppståndelse, rymdens energiflöden, kapitalistiska och socialistiska eruptioner i historien och samtidens besatthet av artificiell intelligens och koloniala drömmar om att dominera universum.
more →

Ingen titel
Clara Olausson
Tredjepristagare i Tensta konsthalls textpris 2018.
I juryn: Lena Andersson, Rouzbeh Dialaie, Björn Linnell, Meron Mangasha, Nawroz Zakholy och Makda Embaie.
more →

Jag
Nicole Charro
Tredjepristagare i Tensta konsthalls textpris 2018.
I juryn: Lena Andersson, Rouzbeh Dialaie, Björn Linnell, Meron Mangasha, Nawroz Zakholy och Makda Embaie.
more →

Ingen bryr sig om du inte kommer till festen
Fares Hamed
Andrapristagare i Tensta konsthalls textpris 2018.
I juryn: Lena Andersson, Rouzbeh Dialaie, Björn Linnell, Meron Mangasha, Nawroz Zakholy och Makda Embaie.
more →

Förenade Massor
Viktor Boström
Vinnande (förstapristagare) bidrag i Tensta konsthalls textpris 2018.
I juryn: Lena Andersson, Rouzbeh Dialaie, Björn Linnell, Meron Mangasha, Nawroz Zakholy och Makda Embaie.
more →

Art and Shops
Tensta konsthall
1.6 2018–6.1 2019
During 2018 Tensta konsthall will expand into new spaces with thirteen art projects resulting from collaboration between artists, shop owners, Tensta konsthall and Tensta centrum/Fastpartner. In the project, Art and Shops, art moves into the shelves, in the windows, on the counters of shops in and around Tensta centrum’s building. In this way, art is presented in ordinary, everyday situations - for instance, when people buy their lunch, cut their hair - which gives opportunities for other forms of contact and exchang
more →

Konst och affärer
Tensta konsthall
1.6 2018–6.1 2019
Under 2018 expanderar Tensta konsthalls verksamhet in i nya rum med tretton konstprojekt som presenteras i samarbete mellan konstnärer, butiksägare, Tensta konsthall och Tensta centrum / Fastpartner. I projektet Konst och affärer flyttar konsten in i butikshyllor, skyltfönster och affärsdiskar, i och kring centrumbyggnaden. På så vis presenteras konsten i de mest vardagliga situationer, när en handlar sin lunch eller klipper sitt hår, och ger därmed möjlighet till andra former av kontakt och utbyte.
more →

Sometimes It Was Beautiful by Christian Nyampeta
Tensta konsthall
Premiering Saturday 24.11 2018 16:00 at Folkets Hus in Hallstavik
Screening Wednesday 28.11 2018 17:30 at Stockholm’s Museum of Ethnography
The film relates to a meeting between improbable friends, gathered to review I fetischmannens spår (In the Footsteps of the Witch Doctor), the first of six films by the Swedish cinematographer Sven Nykvist (1922-2006) that he made in Congo between 1948 and 1952. Common to these unlikely friends is their past visit to Stockholm’s Museum of Ethnography, where an archive of Sven Nykvist’s parents is kept, docu-menting their life in Congo as Swedish missionaries, alongside the artefacts they brought back to Sweden.
Nyampeta’s film is part of Sites of the Future.
more →

Det var vackert ibland av Christian Nyampeta
Tensta konsthall
Premiär: Lördag 24.11 2018, 16.00 på Folkets Hus i Hallstavik
Filmvisning: Onsdag 28.11 2018, 17.30 på Etnografiska Museet i Stockholm
Filmen skildrar ett möte mellan ett osannolikt sällskap som har samlats för att recensera I fetischmannens spår – den första av sex filmer som den svenska filmfotografen Sven Nykvist (1922-2006) producerade i Kongo mellan 1948 och 1952. Gemensamt för de här osannolika vännerna är att de tidigare har besökt Etnografiska Museet i Stockholm, där det finns ett arkiv över Sven Nykvists föräldrar. Arkivet är en sammanställning över deras liv i Kongo som svenska missionärer, tillsammans med de artefakter de förde med sig tillbaka till Sverige.
Nyampetas film är en del av projektet Den futuristiska orten.
more →

Art Treasures: Grains of Gold from Tensta’s Public Schools
Tensta konsthall
7.2–31.12 2018 An exhibition that shines light on art in the public schools of Tensta. Around thirty works by artists such as Berta Hansson, Sven X:et Erixson, Carl Larsson, and Randi Fisher will be moved from their permanent location and hung salon style at Tensta konsthall. Meanwhile, the emptied spaces will be filled with works by Bernd Krauss (Nürnberg/Rotterdam), Mats Adelman (Stockholm), Nina Svensson (Timrå/Stockholm), Peter Geschwind (Stockholm), Thomas Elovsson (Stockholm), and Ylva Westerlund (Stockholm). As a part of Tensta museum: Continuesmore →

Konstskatten: Guldkorn från Tenstas kommunala skolor
Tensta konsthall
7.2–31.12 2018 En utställning som uppmärksammar den offentliga konsten i Tenstas kommunala skolor. Ett trettiotal verk av Berta Hansson, Sven X:et Erixson, Carl Larsson, Randi Fisher med flera, lånas in och visas på konsthallen i en salongshängning. Tenstas alla skolklasser bjuds under året in till visningar och workshops. Den utlånade konsten ersätts tillfälligt på skolorna med samtidskonst av Bernd Krauss (Nürnberg/Rotterdam), Mats Adelman (Stockholm), Nina Svensson (Timrå/Stockholm), Peter Geschwind (Stockholm), Thomas Elovsson (Stockholm), och Ylva Westerlund (Stockholm). Som en del av Tensta museum: Fortsättningmore →

Tensta Museum Branch at ArkDes, The Summer Department
Tensta konsthall
16.–23.9 2018 With Adam Tensta, Ahmet Ögüt, Emily Fahlén, Erik Stenberg, Lili Reynaud- Dewar, Magnus Bärtås, Marie-Louise Ekman, Meron Mangasha, Senay Berhe, Sergio Montero Bravo, Spånga Local Heritage Association, Stockholm City Museum with works by Carl Larsson and Veronica Nygren from the Tensta gymnasium collection, StreetGäris, Tensta konsthall’s Women’s Café, Ylva Westerlund

Tensta Museum is Tensta konsthall’s multiyear project about history and memory in the Stockholm suburb of Tensta, seen through people living and working there as well as the location itself with its many physical layers. Tensta Museum is the art centre “playing museum”, which here has opened a branch at ArkDes, as part of the exhibition Public Luxury, which will stay open until 13.1 2019.
more →

Tensta museums filial på ArkDes, sommaravdelningen
Tensta konsthall
1.6–23.9 2018 Med Adam Tensta, Ahmet Ögüt och Emily Fahlén, Erik Stenberg, Lili Reynaud Dewar, Magnus Bärtås, Marie- Louise Ekman, Meron Mangasha och Senay Berhe, Sergio Montero Bravo, Spånga fornminnes- och hembygdsgille, Stockholms stadsmuseum med verk av Carl Larsson och Veronica Nygren från Tensta gymnasium, StreetGäris, Tensta konsthalls Kvinnocafé? och Ylva Westerlund.

Tensta museum är Tensta konsthalls fleråriga projekt med fokus på historia och minne i Tensta, sett genom de människor som bor och arbetar där, samt platsen i sig med sina många fysiska lager. Tensta museum är ett projekt där konsthallen ”leker museum”, här med en filial på ArkDes, som en del av utställningen Public Luxury som pågår till 13.1 2019.
more →

Agencies of Art
Jonatan Habib Engqvist, Nina Möntmann
23.8 2018 Rapportrelease på Tensta konsthall.
Initiativtagare till rapporten är ett nystartat nordiskt nätverk för små och medelstora konsthallar där de drivande varit Tensta konsthall och Marabouparken i Stockholm, Fotografisk Center och Nikolaj Konsthall i Köpenhamn samt Oslo Kunstforening. Rapporten bygger på enkäter och intervjuer med ett trettiotal institutioner i de tre länderna. Den är skriven av Nina Möntmann, kritiker och professor i konstteori och Jonatan Habib Engqvist, curator och skribent.
more →

Red Love by Dora García
Tensta konsthall
16.5–7.10 2018 Dora García’s new work Red Love is inspired by the Russian author, feminist, activist, political refugee and diplomat Alexandra Kollontai (1872–1952) who propagated for radically transformed relationships between women and men. Free love and camaraderie were at the core of her thinking, as expressed in her novels and essays. As an influential figure in the Bolshevik party and commissar for social welfare in their first government, she not only set up free childcare centres and maternity houses, but also pushed through the rights for women including divorce, abortion, and full rights for children born out of wedlock. At the time these were unique measures which were soon overhauled by Stalin, who did not appreciate this attempt at ending “the universal servitude of woman” by challenging both economic and psychological conditions. more →

Röd kärlek av Dora García
Tensta konsthall
16.5–7.10 2018 Varför är kärlek så mycket på tapeten just nu? Har det att göra med att samhällsstrukturer vittrar sönder och att kärleken då blir en välbehövd stödmekanism? Eller hänger det ihop med att vi lever i en orolig värld där varma, nära relationer blir allt viktigare? Dora Garcías utställning Röd kärlek tar avstamp i den ryska författaren, aktivisten, feministen, politiska flyktingen och diplomaten Aleksandra Kollontajs (1872-1952) liv och gärning. Hennes roman Röd kärlek från 1923 handlar om kärlek under åren runt den ryska revolutionen. Hon förespråkar både fri kärlek, och kamratskap, något som hon hävdar endast kan ske bortom borgerliga kärleks- och familjerelationer och deras inbyggda föreställningar om ägande. Själv levde hon som hon lärde och hade ett flertal kärleksrelationer och blev under åren som Sovjetunionens ambassadör i Stockholm nära vän med flera av kvinnosakskvinnorna i Fogelstadgruppen.more →

En vägg blir ett bord med ljusstakeben av Anne Low
Tensta konsthall
19.6–7.10 2018 Anne Lows installation är ett möte med sekelgamla textila hantverk och samtidskonstens metoder. Arbetskläder från förra sekelskiftet, handtryckta tapeter och bord som lånat sin form från väggarna i författaren Moa Martinsons torp i Ösmo ingår i installationen. Low kombinerar alla delarna i en fängslande installation, med titeln En vägg blir ett bord med ljusstakeben, som knyter samman dåtid, samtid och framtid.more →

A Wall Becomes A Table With Candlestick Legs by Anne Low
Tensta konsthall
19.6–7.10 2018 Anne Low’s installation is an encounter between craft traditions, which are centuries old, and methods of contemporary art. Her contribution includes hundred year-old worker’s clothes, hand-printed wall paper, and a table that has been modelled on a wall of the author Moa Martinsson’s cottage in Ösmo, creating a captivating installation entitled A Wall Becomes A Table With Candlestick Legs that links together the past, the present and the future.more →

Art Treasures: Grains of Gold from Tensta’s Public Schools
Tensta konsthall
7.2–31.12 2018 An exhibition that shines light on art in the public schools of Tensta. Around thirty works by artists such as Berta Hansson, Sven X:et Erixson, Carl Larsson, and Randi Fisher will be moved from their permanent location and hung salon style at Tensta konsthall. Meanwhile, the emptied spaces will be filled with works by Bernd Krauss (Nürnberg/Rotterdam), Mats Adelman (Stockholm), Nina Svensson (Timrå/Stockholm), Peter Geschwind (Stockholm), Thomas Elovsson (Stockholm), and Ylva Westerlund (Stockholm). As a part of Tensta museum: Continuesmore →

Snart nog: Konst och handling
Tensta konsthall
7.2–29.4 2018 Snart nog: konst och handling handlar om framtider. Den är inspirerad av vår tids mest akuta frågor, och en övertygelse om att konstnärliga praktiker kan kommunicera komplexa problem och samordna handling. Vissa konstverk i utställningen riktar sig direkt till framtiden, andra pekar på fenomen, ämnen, färdigheter eller attityder som kommer att bli viktigare i framtiden. Självorganisering, hantverk och manuell kompetens, spelar alla en roll i utställningen. Likaså gör samarbetsmetoder, forskningsbaserade metoder, landsbygden och rymden. I utställningen ingår måleri, skulptur, video, fotografi, installation, performance, föreläsningar m m.more →

Soon Enough: Art in Action
Tensta konsthall
7.2–29.4 2018 Soon enough: art in action is an exhibition about futures. It is inspired by the urgencies of our time, and a conviction that artistic practice can communicate complex problems and coordinate resistance. Some art works in the exhibition address the future directly, others point to phenomena, topics, skills or attitudes which will be more important in days to come. Self-organisation, craft and manual skills, play a certain role in the exhibition. So do collaborative methods, research-based practices, the rural, and cosmos. Media such as painting, sculpture, video, photography, performance and installation will be featured.more →

Magisk byråkrati av Måns Wrange
Tensta konsthall
11.10 2017–14.1 2018 Den Stockholmsbaserade konstnären Måns Wrange har sedan 1980-talet på ett unikt sätt korsbefruktat konstnärligt arbete med curating som social praktik. Utställningen Magisk byråkrati är en mindre curatorisk retrospektiv som lyfter fram Wranges curerade projekt under perioden 1983–1998. Den byggs upp utifrån skilda fenomen som utopisk byråkrati, magisk realism och immaterialitet och involverar projekten The Aerial Kit och The Stockholm Syndrome. Wranges initiativkraft, självorganisering och roll som introduktör av både konstnärskap och curatoriska metoder är viktiga aspekter. Utställningen är gestaltad i samarbete med arkitekten och formgivaren Igor Isaksson (Stockholm) och är curerad av Nina Möntmann (Hamburg).more →

Magic Bureaucracy by Måns Wrange?
Tensta konsthall
11.10 2017–14.1 2018 Since the 1980s, the Stockholm-based artist Måns Wrange has cross-fertilized his artistic work with curating as a social practice. The exhibition at Tensta konsthall is a smaller “curatorial retrospective” which highlights Wrange’s curated projects during the period 1983–1998. The exhibition is based on issues regarding utopian bureaucracy, magical realism, and immateriality and includes the projects The Aerial Kit and The Stockholm Syndrome. Wrange’s initiative, self-organization, and contribution to the development to both artistry and curatorial methods are important aspects of the exhibition. This presentation is designed in collaboration with the architect and designer Igor Isaksson and is curated by Nina Möntmann (Hamburg). more →

New Eelam av Christopher Kulendran Thomas
Tensta konsthall
11.10 2017–14.1 2018 New Eelam: Tensta är ett långsiktigt verk som handlar om framtidens boende och medborgarskap utformat som ett teknikföretag i fastighetsbranschen, skapat av konstnären Christopher Kulendran Thomas i samarbete med Annika Kuhlmann. Syftet med företaget är att ta fram ett flexibelt, globalt bostadsabonnemang som ska göra hemmen lika strömningsbara som musik och film. Det här post-kapitalistiska startup-företaget bygger på kollektiv tillgänglighet i stället för enskilt ägande och planerar att omformulera äganderelationer genom att låta en slags lyx-kommunalism ersätta den privata egendomen.
more →

New Eelam by Christopher Kulendran Thomas
Tensta konsthall
11.10 2017–14.1 2018 New Eelam: Tensta is an exploration into the future of housing and citizenship. Conceived by the artist Christopher Kulendran Thomas, in collaboration with Annika Kuhlmann, the long-term artwork takes the form of a real-estate technology company that intends to develop a flexible, global housing subscription that aims to make homes as streamable as music or movies. Based on collective access rather than individual owner-ship, the post-capitalist startup plans to rewire property relations through the luxury of communalism rather than of private property. more →

The Annotated Friends of Interpretable Objects by Mariana Silva
Tensta konsthall
?1.6–3.9 2017 In Space, Tensta konsthall’s?platform online, the artist Mariana Silva (Lisbon/New York) examines the second wave of digitalization?that is sweeping through western museums. Silva filters them through both fact and fiction and poses?timely questions about digitalization in a time when we are being confronted by the destructive consequences of climate change?and war. Crucial are questions concerning how digitalization?distorts ideas about ownership in relation to the acquisition of main attractions in museum collections which are coloured by circumstances now viewed in terms of colonial encroachment. Critics mean that such objects are stolen goods and should be returned to their country of origin. more →

The New Hird by Ylva Westerlund
Tensta konsthall
1.6–24.9 2017 Borderlands, the future, and the relationship between the countryside and the suburb are the focus of artist Ylva Westerlund’s watercolors and pen-and-ink drawings in the Tensta gallery entrance. The images depict depopulated environments in and around a paper mill community in western Norrland, and a well-known suburb and surrounding green areas of the Järva Field (Järvafältet). Every day, Westerlund walks through the forest between her home in Tensta and her studio at Eggeby Farm. The landscape of her commute forms the background for some of her drawings, and others depict creatures that form a new kind of troop ready to make contact with a changed landscape. more →

Discrepancies with G.G. by Leonor Antunes
Tensta konsthall
1.6–24.9 2017 The minimalist and yet sensual installations of Leonor Antunes reveal traces of twentieth-century modernist architecture as well as how materials move across the world. Antunes’ works often allude to figures that for many different reasons have been neglected within the context of art history or architecture, while also re-creating shapes and patterns from specific sites. In her research-based installations, furniture designed by for instance Eileen Moray Gray (1878–1976) and buildings by the architect Lina Bo Bardi (1914–1992) function as points of reference for new work. The atmospheric installations are also inspired by the specific context in which they are staged, the characteristics of the space itself. Another recurring feature is how techniques and materials which travel long distances and thus become?part of global trading appear in the work, for example hemp, cork and wood. At one and the same time, the installations activate the space and act as tactile and evocative en- counters between the architectural memory and craft history of certain places, and patterns of movement. more →

Den nya hjorden av Ylva Westerlund
Tensta konsthall
1.6–24.9 2017 Gränsområden, framtid och förhållandet mellan landsbygd och förort står i fokus när konstnären Ylva Westerlunds akvareller och tuschteckningar presenteras i konsthallens entré. Bilderna skildrar avbefolkade miljöer i och omkring?ett pappersbruk i Västernorrland samt en välbekant förort med det närliggande grönområdet Järvafältet som mittpunkt. Varje dag promenerar Westerlund från Tensta genom skogen till ateljén på Eggeby gård. Det omgivande landskapet bildar fonden för en del av teckningarna, i andra finns varelser som skulle kunna vara början till en annorlunda trupp som vill etablera kontakt med en förändrad natur. more →

Discrepancies with G.G. av Leonor Antunes
Tensta konsthall
1.6–24.9 2017 Leonor Antunes minimalistiska men sinnliga installationer bär spår av modernistisk 1900-talsarkitektur och vittnar om hur material fraktas världen runt. Antunes verk refererar ofta till gestalter som av många olika skäl har försummats i konst- och arkitekturhistoriska sammanhang, samtidigt som de återskapar former och mönster från specifika platser. I hennes installationer, som grundar sig på noggrann research, fungerar exempelvis möbler designade av Eileen Moray Gray (1878–1976)? och byggnader ritade av arkitekten Lina Bo Bardi (1914–1992) som referenspunkter för nya verk. De stämningsmättade installationerna är även inspirerade av den särskilda kontext i vilken de iscensätts, av själva rummets egenskaper. Ytterligare ett återkommande inslag är hur material – och tekniker – som färdats lång väg och därmed kommit att ingå i den globala handeln sedan framträder i konsten, exempelvis hampa, kork och trä. Installationerna aktiverar rummet och fungerar?på samma gång som taktila och associationsväckande förbindelseled där platsernas hantverkshistoria och arkitektoniska minne möter olika rörelsemönster.
more →

Autonomy Cube av Trevor Paglen
Tensta konsthall
1.2–7.5 2017 Idag vet alla att varje klick, kommentar, like och delning som go?rs online ocksa? o?vervakas och registreras av vad som liknar ett allseende o?ga, i form av fo?retag, myndigheter eller na?got annat. Autonomy Cube (2014) a?r ett verk av Trevor Paglen (San Francisco/ Berlin) som a?r framtaget i sam- arbete med civilra?ttsaktivisten, datasa?kerhets-forskaren och konstna?ren Jacob Appelbaum fo?r att motverka den situationen. Tanken a?r att kuben placeras i konstinstitutioner, gallerier eller offentliga platser och da?r erbjuder beso?karna ett sa?kert wifi-na?tverk. Pa? sa? sa?tt a?r kuben en skulptur som kan la?sas ba?de estetiskt och konceptuellt och dessutom anva?ndas praktiskt.more →

Autonomy Cube by Trevor Paglen
Tensta konsthall
1.2–7.5 2017 Today, it is common knowledge that any activity online is being tracked. Every click, comment, like, share that we do is noticed by what seems to be an all-seeing gaze, be it an authority or marketer. Autonomy Cube (2014) is a work by Trevor Paglen (San Francisco/Berlin)made in collaboration with digital civil liberties activist, computer secrity researcher, and artist Jacob Appelbaum, which subverts that situation. The cube is intended to be placed in art institutions, galleries, and other public spaces, and provides a secure Wi-Fi network to visitors. In this way, it is a sculpture which can be both aesthetically and conceptually appreciated, and practically used. more →

It is Not Necessary to Understand Everything av Naeem Mohaiemen
Tensta konsthall
1.2–7.5 2017 Konstna?ren Naeem Mohaiemen (Dhaka/New York) tar sig an den globala va?nsterns fo?rha?llande till visioner och misslyckanden genom essa?er, fotografier och film. Utsta?llningen It is Not Necessary to Understand Everything kretsar kring United Red Army (2011), en film som tar sin utga?ngspunkt i 1977 a?rs kapning av Japan Airlines flygning 472, da? planet omdirigerades till Dhaka, Bangladesh. En tidsaxel och en bangladeshisk tidning fra?n tiden som bera?ttar om ha?ndelsen och ackompanjerar filmen i Tensta konsthalls stora utsta?llningsrum.Som en del av Eros-effekten: Konst, solidaritetsro?relser och kampen fo?r social ra?ttvisamore →

It is Not Necessary to Understand Everything by Naeem Mohaiemen
Tensta konsthall
1.2–7.5 2017 Naeem Mohaiemen (Dhaka and New York) takes on the global left’s relationship to visions and failures through essays, photographs, and films. The exhibition It is Not Necessary to Understand Everything centers around United Red Army (2011), a film essay which departs from the 1977 hijacking of Japan Airlines flight 472, in which the plane was forcefully redirected to Dhaka, Bangladesh. An annotated Bangla- deshi magazine that covered the event at the time, and a timeline accompany the film in Tensta konsthall’s main exhibition space. As part of The Eros Effect: Art, Solidarity Movements and the Struggle for Social Justice.more →

Guide to Standard Length of a Miracle
Goldin+Senneby
Standard Length of a Miracle was a mutating retrospective by Goldin+Senneby. Over the past ten years, the Stockholm-based artist duo has explored virtual worlds, offshore companies, withdrawal strategies, and subversive speculation. In a unique and subtle way, they combine artistic practice, financial theory, and performative methods, which are sometimes borrowed from the world of magic. The retrospective was presented as installations and performances at Tensta konsthall as well as at other places not primarily associated with contemporary art. Stockholm School of Economics, the Third Swedish National Pension Fund, the Financial Supervisory Authority, the clothing store A Day's March, Cirkus Cirkör, and the historical art museum Prince Eugen’s Waldemarsudde all serve as stages for reactivations of Goldin+Senneby’s oeuvre from the past ten years. Introducing the artistic field to public institutions and commercial centers enables a shift of perspective about where art takes place and who the audience is.
more →

Fuel to the Fire med Natascha Sadr Haghighian
Tensta konsthall
20.10 2016–15.1 2017 I Natascha Sadr Haghighians nya installation Fuel to the Fire (Bränslet på elden) lyfts aktuella ämnen som militarisering av förorten, fotografier som vittnesmål och institutionalisering av rasism och våld. Centralt i utställningsrummet är screentryckta filtar med bilder på polisvåld som alla orsakat stora protester i olika delar av världen. I installationen ingår även delar av en balkong från ett hus i ett miljonprogramsområde, ett ljudverk med läckande hörlurar och tidningsurklipp som återger både mediastereotyper och alternativa berättelser. En nyproducerad tidning innehåller historiskt material kring piketpolisens historia och om hur ögonvittnens videoinspelningar skapar en legitimitetskris för polisen.more →

Fuel to the Fire with Natascha Sadr Haghighian
Tensta konsthall
20.10 2016–15.1 2016 Natascha Sadr Haghighian’s new installation Fuel to the Fire raises topical issues like the militarization?of the police, images as testimonies, and institutionalized racism and violence. In one area, the blankets carry screen-printed images of incidents of police violence that have evoked significant protests. The installation also includes parts of a balcony from a million program housing unit, a sound piece with leaking headphones, and newspaper clippings echoing media stereotypes and alternative narratives. A newly produced newspaper contains material on the history of SWAT police and on the role of eyewitness video that creates a legitimacy crisis for the police. more →

Viet Nam Diskurs Stockholm av Marion von Osten med Peter Spillmann
Tensta konsthall
10.6–25.9 2016 Viet Nam Diskurs Stockholm. Marion von Osten i samarbete med Peter Spillmann, Center for Post-Colonial Knowledge and Culture, som en del av Eros-effekten: Konst, solidaritetsrörelser och kampen för social rättvisa. I utställningen Viet Nam Diskurs Stockholm återvänder konstnärerna och forskarna Marion von Osten och Peter Spillmann till Peter Weiss och Gunilla Palmstierna-Weiss pjäs Viet Nam Diskurs (1968) och dess komplexa produktionshistoria, samt det politiska och kulturella sammanhang i vilket den tillkom. Deras pågående forskning introducerar samtida perspektiv på 1960-talets radikala politik och hur den blev en del av filmen, teatern och konsten. På Tensta konsthall antar Viet Nam Diskurs Stockholm formen av en växande samling. Vietnamdiskurs legendariska scenografi, av Gunilla Palmstierna-Weiss, presenteras i form av skisser, fotografier, texter och vittnesmål.more →

Viet Nam Discourse Stockholm by Marion von Osten with Peter Spillmann
Tensta konsthall
10.6–25.9 2016 Viet Nam Discourse Stockholm by Marion von Osten with Peter Spillmann The Center for Post-Colonial Knowledge and Culture (CPKC).As part of The Eros Effect: Art, Solidarity Movements and the Struggle for Social Justice. For the project Viet Nam Discourse Stockholm, the artist and researcher Marion von Osten and Peter Spillmann have revisited Peter Weiss's and Gunilla Palmstierna-Weiss's drama Viet Nam Diskurm complex production history as well as the political and cultural context in which the play was created. Their ongoing research is creating a virtual archive of the radical politics of the 1960s and how they became a part of film, theater, and art. During the summer Viet Nam Discourse Stockholm at Tensta konsthall is creating a platform for conversations, interpretations, and readings about and of the entangled histories of art practice and solidarity movements. The play’s legendary set design by Gunilla Palmstierna-Weiss will be presented in the form of sketches, photographs, texts, and testimonies.more →

Andra generation & Vit, vit, vit
Mona Monasar
Förstapristagare Tensta konsthalls textpris 2016. more →

Halvmånsformade ärr
Evin Cherif
Andrapristagare Tensta konsthalls textpris 2016. more →

Nioosha Shams
En värld som färgas röd
Tredjepristagare Tensta konsthalls textpris 2016.more →

Standardlängden av ett mirakel av Goldin+Senneby
Tensta konsthall
27.1–15.5 2016 Standardlängden av ett mirakel är en muterande retrospektiv av Goldin+Senneby. Den Stockholmsbaserade konstnärsduon har under de senaste tio åren utforskat virtuella världar, offshore-företag, strategier för undandragande och subversiv spekulation. På ett ovanligt och underfundigt vis kombinerar de konstnärlig praktik, finansiell teori och performativa metoder som bl a lånats från magins värld. Retrospektiven presenteras genom installationer och performance dels på Tensta konsthall, dels på platser som inte specifikt förknippas med samtidskonst. Handelshögskolan, Tredje AP-fonden, Finansinspektionen, klädbutiken A Day’s March, Cirkus Cirkör och det konsthistoriska museet Prins Eugens Waldemarsudde fungerar som scener där verk från Goldin+Sennebys tioåriga praktik återaktiveras. Genom att låta det konstnärliga fältet möta offentliga institutioner och kommersiella aktörer förskjuts perspektiven för var konsten kan ta plats och vem som är publik. more →

Karta/Map Standardlängden av ett mirakel/Standard Length of a Miracle
Tensta konsthall

Standard Length of a Miracle by Goldin+Senneby
Tensta konsthall
27.1–15.5 2016 Standard Length of a Miracle is a mutating retrospective by Goldin+Senneby. Over the past ten years, the Stockholm-based artist duo has explored virtual worlds, offshore companies, withdrawal strategies, and subversive speculation. In a unique and subtle way, they combine artistic practice, financial theory, and performative methods, which are sometimes borrowed from the world of magic. The retrospective will be presented as installations and performances at Tensta konsthall as well as at other places not primarily associated with contemporary art. Stockholm School of Economics, the Third Swedish National Pension Fund, the Financial Supervisory Authority, the clothing store A Day's March, Cirkus Cirkör, and the historical art museum Prince Eugen’s Waldemarsudde all serve as stages for reactivations of Goldin+Senneby’s oeuvre from the past ten years. Introducing the artistic field to public institutions and commercial centers enables a shift of perspective about where art takes place and who the audience is.more →

Standardlängden av ett mirakel
Jonas Hassen Khemiri
Författaren Jonas Hassen Khemiri svarar på Goldin+Sennebys tioåriga praktik genom en litterär meta-fiktion som läses upp på konsthallen varje dag kl 14:12. I novellen Standardlängden av ett mirakel tar berättarjaget namnet Anders Reuterswärd, med förhoppningen om att kunna få jobb på en konsthall. I ett rappt berättartempo utan punktion och möjlighet att hämta andan, slungas läsaren in i en medvetandeström där alla associationer är lika viktiga. Monologen kopplas också samman med en ek-installation på konsthallen.more →

Standard Length of a Miracle
Jonas Hassen Khemiri
The author Jonas Hassen Khemiri’s meta-fictional response to Goldin+Senneby’s ten-year practice will be read out loud at the konsthall every day at 14:12. In the short story The Standard Length of a Miracle, the narrator changes his name to Anders Reuterswärd, hoping to increase his chances of getting hired at a konsthall. At a brisk pace without punctures or breathing space, the reader gets thrown into a stream of consciousness where all associations are equally important. The short story’s monologue is connected to the installation of an oak in the gallery space. more →

Standard Length of a Miracle (Arabic)
Jonas Hassen Khemiri
The author Jonas Hassen Khemiri’s meta-fictional response to Goldin+Senneby’s ten-year practice will be read out loud at the konsthall every day at 14:12. In the short story The Standard Length of a Miracle, the narrator changes his name to Anders Reuterswärd, hoping to increase his chances of getting hired at a konsthall. At a brisk pace without punctures or breathing space, the reader gets thrown into a stream of consciousness where all associations are equally important. The short story’s monologue is connected to the installation of an oak in the gallery space. more →

New Visions med Rana Begum, Nadia Belerique, Monir Farmanfarmaian, David Maljkovic, Philippe Parreno, Adam Pendleton, Yelena Popova
Tensta konsthall
27.1–15.5 2016 Hur ser vi? Med vilken blick och från vilken horisont? I grupputställningen New Visions ingår verk där seendets mekanismer och förutsättningar står i fokus. I målningar, reliefer och fotografier av Rana Begum, Nadia Belerique, Monir Farmanfarmaian, David Maljkovic, Philippe Parreno, Adam Pendelton och Yelena Popova riktas uppmärksamheten till mötet mellan verket och den som betraktar. Som betraktare bidrar en till att formulera verket, påverka vilka mönster som framträder och vilka associationer som väcks. I New Visions uppmanas betraktaren att skärpa blicken och kroppsligt erfara såväl verken som deras plats i utställningsrummet.more →

New Visions with Rana Begum, Nadia Belerique, Monir Farmanfarmaian, David Maljkovic, Philippe Parreno, Adam Pendleton, Yelena Popova
Tensta konsthall
27.1–15.5 2016 How do we see? With what gaze and from what horizon? In the group exhibition New Visions, seven artists with interests in the mechanisms and conditions of seeing address these questions. In paintings, prints, and photographs, the attention is pointed back to the observer. Thus, the observer contributes to the formulation of the work, affecting the patterns that appear and the associations that come forth. By refocusing and refiguring the way the eye apprehends a given space, New Visions contests the habits of seeing and the methods of directing the eye.
more →

Transmission from the Liberated Zones by Filipa César
Tensta konsthall
18.10 2015–17.1 2016 Opening this fall is the artist and filmmaker Filipa César's new work Transmission from the Liberated Zones. The show marks the starting point of a two-year program line at Tensta konsthall that investigates contemporary art’s relation to international solidarity movements and examines the notion solidarity can imply today. Since 2008, César has worked with the post-colonial history of Portugal and the liberation movement in Guinea-Bissau. Her work renegotiates the mechanisms of history writing by combining established and subjective perspectives with the poetics inherent in moving images.more →

Transmission from the Liberated Zones av Filipa César
Tensta konsthall
18.10 2015–17.1 2016 I höst visas konstnären och filmaren Filipa Césars nya verk, Transmission from the Liberated Zones (Sändningar från befriade områden). Den utgör startpunkten för en två år lång programlinje på Tensta konsthall som undersöker samtidskonstens förhållande till internationella solidaritetsrörelser och vad begreppet solidaritet kan betyda idag. César har sedan 2008 arbetat med Portugals postkoloniala historia och befrielserörelsen i Guinea-Bissau. Hennes verk omförhandlar historieskrivandets mekanismer genom att kombinera vedertagna och subjektiva perspektiv med filmens poetiska potential. more →

Symposium Eros-effekten: Konst, solidaritetsrörelser och kampen för social rättvisa
Tensta konsthall
Symposium: Eros-effekten: Konst, solidaritetsrörelser och kampen för social rättvisa som ägde rum lördag 17.10, 10:00–18:00. Symposiet utgjorde startpunkten för Eros-effekten: Konst, solidaritetsrörelser och kampen för social rättvisa, en flerårig studie av förhållandet mellan konst och solidaritetsrörelser som manifesteras i form av utställningar, workshops, presentationer, filmvisningar m m. I en tid då fascistiska partier vinner mark i Europa och samhällsklimatet blir allt hårdare, vill vi återvända till begreppet solidaritet för att pröva dess giltighet idag. Har solidaritetsbegreppet en framtid eller måste vi hitta nya sätt för att beskriva samtidens politiska organisering och kamper? Vad innebär det att inse allvaret i en situation och hur agerar man därefter?

Bland de inbjudna deltagarna fanns Mathieu Kleyebe Abonnenc (Metz), Filipa César (Berlin), Kodwo Eshun (London), Peo Hansen (Norrköping), Ingela Johansson (Stockholm), Stefan Jonsson (Norrköping), Kristine Khouri (Beirut), Doreen Mende (Berlin), Bojana Piškur (Ljubljana), Natascha Sadr Haghighian (Berlin/Tehran), Rasha Salti (Beirut), Rojda Sekersöz (Stockholm), Gulf Labor/Natascha Sadr Haghighian (Ashok Sukumaran (Mumbai)), Dmitry Vilensky (S:t Petersburg), Marion von Osten (Berlin), Mathias Wåg (Stockholm) och Aleksandra Ålund (Norrköping).
more →

Liquidity Inc. av Hito Steyerl
Tensta konsthall
10.10 2015–10.1 2016 Liquidity Inc. av Hito Steyerl, som en del av Den nya modellen. ”Be water, my friend.” Så inleds Hito Steyerls videoinstallation Liquidity Inc. (2014) om det formlösa, flytande, våldsamma och samtidigt livsnödvändiga som är vatten. I Liquidity Inc. strömmar vattnet fram över tv-skärmar och iPhone- skärmsläckare. Vattnet är på samma gång en faktisk vätska och en outtömlig metafor, kapitalets flytande form, It- bubblan när den spricker.more →

Symposium The Eros Effect: Art, Solidarity Movements and the Struggle for Social Justice
Tensta konsthall
Symposium: The Eros Effect: Art, Solidarity Movements and the Struggle for Social Justice, was held Saturday 17.10, 10:00–18:00. The symposium is the starting point of a multi-year inquiry into the relationship between art and solidarity movements, performed in a series of commissions, exhibitions, workshops, presentations, and film screenings. Faced with fascist parties gaining ground in Europe and an increasingly tough social climate, we see the necessity to return to the notion of solidarity in order to try its validity today. Will solidarity still be relevant in the future, or is it a historical concept? Do we need to find new ways to describe the political movements of today and their struggles, sympathies, and commitments? What does recognizing the urgency of a situation imply, and how do we act upon it?

The invited speakers were Mathieu Kleyebe Abonnenc (Metz), Filipa César (Berlin), Kodwo Eshun (London), Peo Hansen (Norrköping), Ingela Johansson (Stockholm), Stefan Jonsson (Norrköping), Kristine Khouri (Beirut), Doreen Mende (Berlin), Bojana Piškur (Ljubljana), Natascha Sadr Haghighian (Berlin/Tehran), Rasha Salti (Beirut), Rojda Sekersöz (Stockholm), Gulf Labor/Natascha Sadr Haghighian (Ashok Sukumaran (Mumbai)), Dmitry Vilensky (S:t Petersburg), Marion von Osten (Berlin), Mathias Wåg (Stockholm) and Aleksandra Ålund (Norrköping).
more →

Liquidity Inc. by Hito Steyerl
Tensta konsthall
10.10 2015–10.1 2015 Liquidity Inc. by Hito Steyerl, as part of The New Model. “Be water, my friend” reads the initial phrase in Hito Steyerl’s Liquidity ?Inc. (2014), a video installation about the formless, floating, violent, and simultaneously vital water. In Liquidity Inc., water gushes out of television screens and iPhone screen savers. It functions both as a liquid and as an inexhaustible metaphor: the liquefied form of capital, the dot-com bubble when it bursts.more →

Tensta museum: Fortsättning
Tensta konsthall
17.6–4.10 2015 Tensta museum: Fortsättning följer upp den uppmärksammade utställningen Tensta museum: Rapporter från nya Sverige, om historia och minne i Tensta. Efter höstavdelningen (26.10 2013–13.1?2 014) och våravdelningen (18.1–18.5 2014) samt filialer under samma period på Stockholms Stadsmuseum och Stockholms Medeltidsmuseum, fortsätter ortens eget museum att vara en integrerad del av konsthallens verksamhet. I konsthallens entré visas utställningen Det träden ser av Tenstabaserade konstnären Mats Adelman. I klassrummet visas videoverket Porto 1975 av konstnären Filipa César och kortfilmen Rehearsals. I det sinnrika Tenstaskåpet får vi ta del av material från de projekt och utställningar som konstnärerna Nina Svensson och Bernd Krauss gjort i samarbete med konsthallen de senaste åren. På onlineplattformen Space presenteras radioprogrammet SR Urbania där rapparen Adam Tensta befinner sig i ett framtida Tensta.
more →

Tensta Museum Continues
Tensta konsthall
Tensta Museum Continues follows up on the highly acclaimed exhibition Tensta Museum: Reports from New Sweden, about history and memory in Tensta. After Tensta Museum Fall Department (26.10 2013–13.1 2014) and Spring Department (18.1–18.5 2014) as well as branches during the same period at the Stockholm City Museum, and Museum of Medieval Stockholm, the suburbs’ own museum now continues as an integrated part of Tensta konsthall. On view in the entrance of the konsthall is the Tensta-based artist Mats Adelstam’s exhibition, What the Trees See. The classroom space features the video Porto 1975, by the artist Filipa César and the short film Rehearsals. The ingenious Tensta Cabinet features material from projects and exhibitions made in recent years by the artists Nina Svensson and Bernd Krauss in collaboration with Tensta konsthall. The online platform Space presents the radio program SR Urbania in which the rapper Adam Tensta resides in a future Tensta.more →

Here We LTTR: 2002–2008
Tensta konsthall
23.5–27.9 2015 LTTR är namnet på ett queerfeministiskt konstnärskollektiv med hjärtat i New York. I början på 2000-talet bedrev gruppen ett ambitiöst redaktörsarbete och kunskapsinsamlande som bl a resulterade i en årlig tidskrift, performancer och filmprogram. Genom samarbeten, organisering, föreläsningar och tidsskriftsskapande, kopplade LTTR samman ett vibrerande queer community. Tidskriften, som kan beskrivas som å ena sidan ett konstverk och å andra sidan en politisk händelse, antog för varje nummer en ny skepnad – så som spiralblock med guldinskription, manillakuvert och LP-omslag. LTTR skapade ständigt nya dialoger och utmanade givna former, även sina egna. Förkortningen LTTR befann sig i konstant rörelse och kom under åren att betyda allt från Lesbians To The Rescue, Listen Translate Translate Record, Lesbians Tend To Read till Lacan Teaches To Repeat. more →

Here We LTTR: 2002–2008
Tensta konsthall
23.5–27.9 2015 LTTR is a feminist, genderqueer artist collective originally based in New York. In the early 2000s, the group engaged in ambitious editorial work and knowledge gathering that resulted in an annual journal, performance events, and video programs, among other things. LTTR catalyzed a vibrant queer community in formation through collaboration, organizing, explicit discourse, journal making, and distribution. The journal, half work of art, half political event, took on a new guise for each issue, ranging from spiral notebooks with golden inscriptions to manila envelopes to LP covers. LTTR constantly created new dialogues and challenged given forms, including their own. The acronym LTTR was in constant motion and was to be read in a multitude of ways, including Lesbians To The Rescue, Listen Translate Translate Record, Lesbians Tend To Read, and Lacan Teaches To Repeat. more →

Jag är en Tensta-katt
Marianne Al-Ghorabi
Vinnande (förstapristagare) bidrag i Tensta konsthalls textpris 2015. more →

Om platsen där jag bor är världen vem är jag då?
Arezo Arif
Vinnande (tredjepristagare) bidrag i Tensta konsthalls textpris 2015. more →

Platsen där jag bor/Vår historia
Evyn Redar
Vinnande (andrapristagare) bidrag i Tensta konsthalls textpris 2015. more →

Untitled
Lema Shansab
Hederspristagare av Tensta konsthalls textpris 2015.more →

Frederick Kiesler: Visions at Work. Annotated by Céline Condorelli and Six Student Groups
Tensta konsthall
11.2–2.5 2015 In collaboration with the Austrian Frederick and Lillian Kiesler Private Foundation in Vienna, Tensta konsthall shows the first exhibition in Sweden of Frederick Kiesler's genuinely transdisciplinary work. Frederick Kiesler (1890–1965) was an architect, artist, scenographer, pedagogue, theorist and - not least - a groundbreaking exhibition designer.more →

Frederick Kiesler: Visioner i arbete. Med tillägg av Céline Condorelli och sex studentgrupper
Tensta konsthall
11.2–2.5 2015 Frederick Kiesler: Visioner i arbete, med tillägg av Céline Condorelli och sex studentgrupper. I samarbete med Austrian Frederick and Lillian Kiesler Private Foundation i Wien, visas den första utställningen i Sverige med Frederick Kieslers genuint transdisciplinära arbeten. Frederick Kiesler (1890–1965) var arkitekt, konstnär, scenograf, pedagog, teoretiker och – inte minst – banbrytande utställningsdesigner.more →

Life as a Full-Scale Demonstration: Konsument i oändligheten:1971
Helena Mattsson
One particular aspect of the exhibition will be treated in this article, the use of "real full-scale architecture" as a curatorial practice, and how architecture, framed by the museum, becomes a tool for constructing a critical space based on corporeal experiences. The environments play with the reality and realism not only by their full scale but also by mirroring existing environments outside the museum. more →

A Canon of Exhibitions
Bruce Altshuler
Discussion of an exhibitionary canon is something new. And it is new because the serious study of exhibitions is something new, or at least relatively new. The two factors have driven recent research and publication on exhibitions: the changing landscape of art history, with its expanding interests in social and institutional histories, and, perhaps more importantly, the curatorial boom of the late 1980's and 1990s.
more →

A Short Organum for the Theatre
Bertold Brecht
The following sets out to define an aesthetic
drawn from a particular kind of theatrical performance
which has been worked out in practice
over the past few decades. In the theoretical statements,
excursions, technical indications occasionally
published in the form of notes to the writer’s
plays, aesthetics have only been touched on casually
and with comparative lack of interest. There
you saw a particular species of theatre extending or
contracting its social functions, perfecting or sifting
its artistic methods and establishing or maintaining
its aesthetics — if the question arose — by rejecting
or converting to its own use the dominant conventions
of morality or taste according to its tactical
needs.
more →

Monogamy
Tirdad Zolghadr
Monogamy is something you endure. It marks a sustained condition, rather than a rational decision or a natural impulse. In the best of cases, by highlighting the idea of commitment as an institution, monogamy denaturalizes commitment even as it consolidates it.more →

The Undercommons - Fugitive Plannings & Black Study
Stefano Harney & Fred Moten
In this series of essays Fred Moten and Stefano Harney draw on the theory and practice of the black radical tradition as it supports, inspires, and extends contemporary social and political thought and aesthetic critique.
more →

Research by Drawing
Dieter Bogner
Frederick Kiesler was one of the 20th century’s most radical exhibition designers. To this day, the concepts he developed over four decades in Vienna, Paris, and New York redefine the relationships between exhibition object, spatial design, and spectator. Most importantly, Kiesler proposed that in every period of art, artists relate to specific aspects of the complex process of perception. more →

Det här är alla ställen av Ane Hjort Guttu
Tensta konsthall
22.10 2014–11.1 2015 Det här är alla ställen av Ane Hjort Guttu, del av Den nya modellen. Filmen Det här är alla ställen består främst av en dialog mellan två kvinnor i Stockholmsförorten Tensta. Den arabiska våren utgör en bakgrund för dialogen och filmen kopplar ihop de tre senaste årens globala proteströrelser med protesterna i Husby, Tensta och på andra platser i Sverige i maj 2013. Det här är alla ställen är samtidigt en förföriskt vackert filmad studie av förhållandet mellan politiska och personliga kriser. Den Oslobaserade konstnären Ane Hjort Guttu arbetar poetiskt med grundläggande existentiella och politiska förhållanden, ofta i video- och installationsform. http://www.anehjortguttu.netmore →

This Place is Every Place by Ane Hjort Guttu
Tensta konsthall
New ModelThis Place is Every Place essentially consists of a dialogue between two women in the suburb of Tensta in Stockholm. The Arab spring is a backdrop for their conversation, and the film puts forward a connection between the global protest movements of the past three years and the riots in the Swedish suburbs. This Place is Every Place is a seductive, beautifully shot study of the relationship between political and personal crises, pointing to widespread lost faith in alternative social organization. The Oslo-based artist Ane Hjort Guttu works poetically with fundamental existential and political conditions, often in the form of video and installation. http://www.anehjortguttu.netmore →

School Section av Dave Hullfish Bailey
Tensta konsthall
22.10 2014–11.1 2015 School Section av Dave Hullfish Bailey, del av Den nya modellen. Med utgångspunkt i 1960-talets utopiska idéer hittar konstnären Dave Hullfish Bailey i installationen School Section verkliga och påhittade samband mellan hur mark används i USA och det offentliga skolsystemet där. Han söker sig ut i ett landskap fyllt med sociala, politiska och ekonomiska spänningar. Drop City i Colorado, USA, var en sorts hippiekollektiv som låg i närheten av en nedlagd kommunal skola. Skolan hade byggts trettio år tidigare, som en följd av depressionen. Här valde progressiva amerikaner att satsa på den offentliga utbildningen och lokalt möta den ekologiska och ekonomiska ödeläggelsen som kom i spåren av sandstormar i regionen. Genom att utgå från skolan, ”det institutionella spöket", som ett villkor för livet i Drop City, finner Hullfish Bailey historiska - möjliga eller omöjliga - samband emellan dem båda. more →

School Section by Dave Hullfish Bailey
Tensta konsthall
22.10 2014–11.1 2015 School Section by Dave Hullfish Bailey, as part of The New Model. Bailey's practice is rooted in close observation, cross-disciplinary analysis and the experimental mapping of specific places, often sites where geographical edges coincide with cultural and economic margins. Sculptural processes and forms—including models, improvised devices, working prototypes, provisional architectures and sited interventions—play multiple roles in his projects, not only as conceptual motors and concretely experienced objects, but as means for speculative realignments of social patterns.more →

No Exceptions
Mickael Löfgren
Inga undantag (No Exceptions) is the name of a new report authored by Mikael Löfgren and developed by Klister, a nationwide network of small and medium-sized contemporary art centers in Sweden. In the report, Löfgren argues that the demand for measurability and immediate statistics that characterizes contemporary cultural discourse is not suitable for evaluating the work of the country's smaller art institutions. Such a pragmatic and economically-driven model of analysis is taken from New Public Manegement (NPM) and only works if the primary goal of a business is to generate profit. But as cultural institutions in general, and smaller art galleries in particular, work towards other objectives, evaluations must also adapt to their language and methods. more →

Rapport: Inga undantag
Mikael Löfgren
Inga undantag är namnet på en ny rapport författad av Mikael Löfgren, och framtagen av Klister, ett rikstäckande nätverk för små och medelstora samtidskonsthallar i Sverige. I rapporten argumenterar Löfgren för att de krav på mätbarhet och omedelbara siffror som kännetecknar vår tids kulturdiskurs inte lämpar sig för att utvärdera det arbete som bedrivs på landets mindre konstinstitutioner. Löfgren menar att det som framför allt kännetecknar konsthallarnas arbete är deras förmåga att etablera fungerande nätverk, både lokalt, regionalt, nationellt och globalt.more →

The Paths to the Common(s) Are Infinite
Tensta konsthall
11.6–28.9 2014 The Paths to the Common(s) Are Infinite utgår från de New York-baserade konstnärerna Ayreen Anastas och Rene Gabris frågeställningar och formuleringar kring begreppet the common(s) och utgörs av olika undersökningar, erfarenheter och materiella spår av möten. Med commons (allmänningar) har man historiskt sett avsett delat ägande och nyttjande av land och vatten, som t ex i medeltida England, men idag har begreppet vidgats avsevärt för att innefatta även kultursfären, programvara och allmännyttans grundskola, sjukvård och infrastruktur. Konstnärerna finner otaliga exempel på Commoning (att "göra det gemensamma") och en strävan efter the Common(s) i vår tid av  privatiseringar och ekonomiska nedskärningar.more →

The Paths to the Common(s) are Infinite
Tensta Konsthall
11.6-28.9 2014 The Paths to the Common(s) are Infinite is an attempt by the New York-based artists Ayreen Anastas and Rene Gabri to situate and share various inquiries, experiences, and material traces of encounters, which have brought them to questions of the common(s). The commons have historically referred to shared ownership and care of land and water, for example in Medieval England, but what is commonly held today is much wider encompassing the cultural sphere, software, and public goods such as public education, health care, and infrastructure. For the artists, the practices of commoning and struggles for common(s) in an ever more privatized and economized existence are everywhere today.more →

Miraklet i Tensta (Theoria)
Tensta konsthall
11.6–28.9 2014 Magnus Bärtås nya film Miraklet i Tensta (Theoria) är en egensinnig skildring av hur Jungfru Maria uppenbarade sig i Tensta sommaren 2012, baserad på vittnesmål från internet. Med hjälp av boende i Tensta har vittnesmålen gestaltats och filmats i samma rum på konsthallen där filmen kommer att visas. Del av Den nya modellen.more →

The Miracle in Tensta (Theoria)
Tensta Konsthall
11.6–28.9 2014 Magnus Bärtås' new film, The Miracle in Tensta (Theoria) is a wayward depiction of how the Virgin Mary appeared in Tensta in the summer of 2012, based on testimonies on the internet. With the help of Tensta residents, the testimonies have been visualized and shot in the same room in the gallery where the film will be shown. A part of The New Model.more →

META och regina: Två tidskrifter i systerskap
Tensta konsthall
11.6–28.9 2014 Arkivutställning. META och regina är två tidskrifter som grundades oberoende av varandra på 1990-talet av två kulturproducenter. Båda använde sitt förnamn som titel på tidningen och därmed hade de skapat sig varsitt verktyg för att nå ut till allmänheten med en institutionskritisk hållning till rådande normer i tidens konstvärld. De två tidningarna har olika karaktär och arbetar utifrån var sin strategi men utgår båda från ett feministisk perspektiv.??more →

META and regina: Two (Magazine) Sisters in Crime
Tensta Konsthall
11.6–28.9 2014 Archive exhibition. META and regina: Two (Magazine) Sisters in Crime. META and regina are both magazines founded independently in the 1990’s by two female cultural producers. Using their first names as titles of the magazines they made a public statement as a tool of institutional critique on normative concepts within the art system at the time. Although distinguished by their unusual characters and strategies, the two magazines - META and regina - share a common feminist position and subversive approach that make them 'sisters in crime'.more →

Tensta museum: Fortsättning
Tensta konsthall
11.6–28.9 Tensta museum: Rapporter från nya Sverige handlar om historia och minne i Tensta, i förhållande till platsen och till människor som bor och verkar här. Efter Tensta museums höstavdelning (26.10 2013–13.1 2014) och våravdelning (18.1–18.5 2014) samt filialer under samma period på Stockholms Stadsmuseum och Stockholms Medeltidsmuseum fortsätter nu ortens eget museum i form av Salong Tensta, ett klassrum för svenskalektioner, originalritningar av Tenstas planarkitekt Igor Dergalin, affischer av konstnären Jakob Kolding, konst- och litteraturvandringar och seminarier. På onlineplattformen Space presenterar Beiruts Arab Image Foundation Rifat Chadirji Collection med fotografier av senmodernistisk arkitektur och människor i det offentliga rummet i Irak under perioden ca 1950–75. Medborgare till medborgare, en mötesplats för nyanlända som behöver stöd och kunskap om samhället i Sverige, äger rum varje tisdag. Genom The Silent University arrangeras språkcafé.more →

Tensta Museum Continues
Tensta Konsthall
11.6–28.9 Tensta Museum: Reports from New Sweden is about history and memory in Tensta, both in relation to the place and to the people who live and work here. After Tensta Museum Fall Department (26.10 2013–13.1 2014) and Spring Department (18.1–18.5 2014) as well as branches in the same period at the Stockholm City Museum, and Museum of Medieval Stockholm, the suburbs own Museum is now continuing in the form of Salon Tensta, a classroom for Swedish lessons, original drawings of Tensta by architect Igor Dergalin, posters by artist Jakob Kolding, an Arts and Literature walk in Tensta and seminars. The online platform Space and Beirut’s Arab Image Foundation present Rifat Chadirji’s Collection of photographs with late modernist architecture and people in public space in Iraq from the period around 1950–75. Citizen to Citizen, a venue for newcomers who need support and knowledge of the community in Sweden takes place every Thuesday and a language café is organized through The Silent University.more →

Rifat Chadirji’s work: building modern Iraqi identity and hadara
Caecilia Pieri
Rifat Chadirji is considered to be one of the major 20th century Iraqi architects, not only through his realizations but also through the considerable bulk of his work in the fields of architectural practice, theory, teaching and photography. The text was first published in Modern Heritage Observer, Beirut (2013). more →

Doing the Dirty Work?: The Global Politics of Domestic Labour (2000)
Editor: Bridget Jane Anderson
Pages 1-27. There has been a tendency amongst feminists to see domestic work as the great leveller, a common burden imposed on all women equally by patriarchy. This unique study of migrant domestic workers in the North uncovers some uncomfortable facts about the race and class aspects of domestic oppression. Based on original research, it looks at the racialisation of paid domestic labour in the North - a phenomenon which challenges feminsim and political theory at a fundamental level.more →

Reverberation: A film portrait of Megafonen by Behzad Khosravi Noori and René León Rosales
Tensta Konsthall 13.6–29.9 2013
In the 30 minute long documentary Reverberation (2012), the artist Behzad Khosravi Noori (Teheran/Stockholm) and the ethnologist René León Rosales (Stockholm) follow some of the members of Megafonen on a trip to Gothenburg. Megafonen is an organization that works for social justice and the rehabilitation of the Swedish suburbs. During the trip many questions are asked regarding the processes of segregation and integration in Sweden today. more →

Vad hände med strejkkonsten? Ett konstprojekt av Ingela Johansson (2010-)
Tensta konsthall
14.3–26.5 2013 Utgångspunkten för konstnären Ingela Johanssons projekt är den vilda strejk som utbröt i december 1969 i malmfälten i Norrbotten. strejken spred sig från Kiruna till Svappavaara och Malmberget och efter några dagar hade ca 5000 gruvarbetare lagt ner arbetet. Genom FNL-grupperna, och andra politiska grupperingar kom många kulturarbetare att solidarisera sig med gruvarbetarna, och engagera sig i deras situation. Projektet rymmer olika undersökningar av strejken och de materialiseras på skilda sätt. En del består av visandet av Gruvarbetarnas strejkkonstsamling, en konstsamling som kom till under strejken som stöd till strejkkassan, till vilken cirka åttio konstnärer skänkte verk.more →

Göra som man vill: Marie-Louise Ekman i sällskap med Sister Corita Kent, Mladen Stilinovic och Martha Wilson
Tensta konsthall
18.10 2012–13.1 2013 Göra som man vill fokuserar på Marie-Louise Ekmans verk från sent 1960-tal till sent 1980-tal och inkluderar på samma gång arbeten från samma period av Sister Corita av Kent, Mladen Stilinovic och Martha Wilson. För första gången i Sverige presenteras nu Ekmans tidiga verk tillsammans med samtida utomsvenska konstnärer vars intressen och arbetssätt är besläktade med hennes.more →

Doing what you want: Marie-Louise Ekman accompanied by Sister Corita Kent, Mladen Stilinovic and Martha Wilson
Tensta Konsthall
18.10 2012 –13.1 2013 Doing what you want focuses on Marie-Louise Ekman’s work from the late-1960s to the late-1980s and also includes work from the same period by Sister Corita of Kent, Mladen Stilinovic and Martha Wilson. For the first time in Sweden, Tensta konsthall will present Ekman’s early work together with contemporary non-Swedish artists with kindred interests and spirits.more →

Katitzis resa genom Sverige
Tensta konsthall
25.10 2012–27.1 2013 Utställningen handlar om Katarina Taikons självbiografiska romanfigur Katitzi som är huvudpersonen i tretton böcker och åtta seriealbum publicerade 1969-1982. Den lyfter fram och diskuterar en unik flickkaraktär, vars romska bakgrund är central i berättelsen, från barn- och ungdomslitteraturens värld. Utställningen består av originalutgåvor av böcker, serietidningar och album samt illustrationer, artiklar, recensioner, TV-inspelningar, fotografi och annat arkivmaterial.more →

Katitzi: A Literary Character Rooted in Reality
Tensta konsthall
9.10–5.12 2013 The exhibition Katitzi - A Literary Character Rooted in Reality, was first shown at Tensta konsthall in 2012 and will now be on view at Gallery8, the contemporary art space of the European Roma Cultural Foundation in Budapest.??The exhibition deals with Katarina Taikon’s (1932-1995) autobiographical figure Katitzi, who is the main character of thirteen books and eight comics published from 1969 to 1982. The exhibition consists of original editions of books, comic books and albums, as well as illustrations by Björn Hedlund, articles, reviews, TV recordings, photography, and other archival materials.more →

Conceptualismo y Economía
Sofía Hernández Chong Cuy, Lee Lozano, Seth Price, Mario García Torres & Aaron Schuster, Joe Scanlan
"El título es puntual: Conceptualismo y Economía. La publicación reúne proyectos artísticos--en forma de ensayo, propuesta, guión y manifiesto--que tratan sobre la relación del arte conceptual y la economía. Esta pequeña publicación intenta introducir un puñado de obras que hacen una reflexión crítica y creativa de estos temas." Published by Murmur, 2009.more →